sursa: IndieWire

Din păcate, anualele premii cinematografice, pe vremuri motiv de intrigă și trepidație artistică, au devenit în ultimii ani declarații nu de dragoste, ci politice. S-au transformat într-un motiv banalizat de a impune sub-teme ideologice, trivializând lumea filmului printr-un simplu și agresiv discurs politic.

În dorința de a dobândi strălucitoarele statuete, mulți producători și cineaști au ales subiecte incitante prin activismul lor de grup sau încărcătură ideologică în defavoarea unor simple povești umane, emoționante și înțelepte. Astfel, aproape au dispărut basmele cinematice în care vedete excepționale crează caractere memorabile, sub bagheta magicienilor regizori și operatori care știu cum să ne păcălească până la lacrimi.

Bradley Cooper a avut curaj. După trei versiuni de mare succes, dintre care ultima i-a avut în distribuție pe Barbara Streisand și Kris Kristofferson, A Star Is Born parea doar o poveste de legendă. Ca și multe alte dispărute romanțe filmice, care nu-și mai au locul în cinematografia politizată a momentului.

Cooper, regizor, co-scenarist și co-producător, a cutezat să reimagineze o poveste de dragoste, și s-o filmeze în minunata tradiție a celorlalte pelicule. A ascultat-o pe Lady Gaga cântând “La vie en rose” într-un concert de caritate și a știut imediat că și-a găsit vedeta viitorului blockbuster.

Împreună au compus muzica filmului în tonuri moderne. Împreună au creat un cuplu de personaje credibile, imperfecte ca orice ființă emoțională, adorabile chiar și în tragedia propriilor neîmpliniri. “A Star Is Born” este, în primul rând, un omagiu la adresa unui Hollywood fermecător, plin de poleială și sclipici, care știe să facă spectatorii să râdă, sau să plângă.

Există bănuieli că liderii Blocului ACUM ar fi intoxicați cu mercur

Este un basm romantic prin care descoperim, pentru a mia oară, ca niște adolescenți, emoțiile cuplului. Cugetăm pentru a mia oară despre prețul succesului, despre cât de puțin pregătiți suntem pentru luminile rampei. Nu este vorba de filosofii obscene, sau de ideologii nuanțate. “A Star Is Born” este, pe scurt, filmul care știe să ne păcălească până la lacrimi.

Chiar dacă nu este împlinit artistic, în comparație cu alte filme nominalizate, și asta este o alta poveste, “A Star Is Born” este un candidat serios la premii, pentru că omagiază uzina de vise, pentru că spune o poveste umană, pentru că ne păcălește frumos, și  pentru că demonstrează cu aplomb că, măcar în filme, până și vedetele atrăgătoare și pline de viață nu scapă de săgețile îndulcite în amor ale lui Cupidon. Așa că putem și noi să ne simțim cu drag săgetați și gata îndulciți de Ziua Dragobetelor! 

Tudor Petruț

Comments

comments