Un sondaj efectuat de IMAS îl favorizează pe Ilan Șor cu un câștig de peste 7% din voturi la alegerile parlamentare din această duminică, asta deși este unul dintre politicienii suspectați pentru furtul miliardului, relatează publicația americană Bloobmerg, care se referă la o analiză despre schemele de corupție din Moldova. 

Anul trecut, omul de afaceri din Israel a fost condamnat la șapte ani și șase luni în închisoare pentru presupusa sa participare la o fraudă bancară de 1 miliard de dolari din Moldova, care costa contribuabililii săi echivalentul a 12% din bugetul economiei. Are o soție pop-stară rusă – numele ei de scenă este Jasmin – și este recunoscută pentru o viață cu standarde înalte în locuri precum Cote d’Azur.

“Vom reconstrui întreaga infrastructură a țării, așa cum a fost în perioada sovietică!” a declarat Șor, în vârstă de doar 31 de ani. Manifestul său sugerează “renașterea Moldovei ca stat înfloritor al unirii cu Rusia”.

Pe linia anevoioasă dintre est și vest, Moldova a fost odată considerată un model de reformator de către Uniunea Europeană. Acum pare prea disfuncțională să se integreze, fie să ignore această politică slabă, reglementată pentru spălarea banilor potențiali, traficul de persoane și amestecul rusesc pe ușa estică a blocului.

Scandalul din 2014 pe care moldovenii l-au numit “furtul secolului” a scos în evidență relația fragilă a națiunii cu democrația, și-a redus harta politică și încă formează atitudini de dezamăgire înainte de alegerile din acest week-end.

Pentru unii, nu este o coincidență faptul că pro-rușii au beneficiat politic din fraudă. Guvernul îl acuză pe presupusul său arhitect, Veaceslav Platon, că este agent rus.

Sondaj efectuat de IMAS

Un alt personaj, Platon este un cetățean dublu rus, căsătorit cu domnișoară care a luat titlul de Miss Ukraina. A fost închis pentru 18 ani în 2017 pentru rolul său în scandalul care a fost implicat Șor. De asemenea, Platon a fost menționat într-o investigație separată de spălare a banilor în valoare 20 de miliarde de dolari, cunoscută sub numele de spălătoria rusească. Și el își păstrează nevinovăția.

“Noi toți în Moldova recunoaștem că trăim într-un stat capturat de mafiosi”, a declarat co-liderul blocului ACUM, Andrei Năstase, într-o zi înzăpezită, la sediul partidului. El a câștigat anul trecut alegerile pentru funcția de primar al capitalei, Chișinău, dar votul a fost anulat de instanța de judecată. UE a reacționat prin suspendarea a 100 de milioane de euro (113 milioane dolari) de ajutor pentru Moldova, acuzând guvernul de retrocedarea democrației.

Ilan Șor, Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images

Partidul Democrat din Moldova, PDM, este condus de cel mai bogat om din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Mulți oameni, inclusiv diplomații occidentali intervievați pentru acest articol, declară că el și aliații săi controlează instanțele, pe Șor și, într-o oarecare măsură, pe socialiști.

Întrebat despre aceste acuzații, liderul adjunct al PDM a declarat că sistemul judiciar a fost revizuit. El a subliniat, de asemenea, reformele dificile implementate de partid ca dovadă că Moldova, în cele din urmă, a început să-și curățească casa.

S-a inversat mult timp în favoarea UE, comerțul cu UE reprezintă 67% din exporturile Moldovei, comparativ cu 10% din Rusia. Transferurile de bani de la migranții care lucrează în Rusia s-au mărit în jumătate, iar cele din UE s-au dublat, pentru a le depăși în valoare, sugerând și o schimbare în modelele de migrație.

Oleg Binzar: “Judecătorii și procurorii din Moldova trebuie să fie aleși de popor”

“Patru ani au trecut și băncile au în conducere directori complet noi, dar, din păcate, ofițerii au citit doar câteva articole scrise în Occident și tot despre fraudă vorbesc”, spune Sergiu Cioclea, care în 2016 a fost adus ca guvernator a băncii centrale pentru a stabili industria financiară. El a demisionat în decembrie.

Până în 2015, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare nu a putut să facă afaceri, luându-se în considerare că 70% din industria bancară din Moldova este acoperită de active, și nu a putut identifica proprietarii de bănci, spune Francis Malige, care a condus operațiunile creditorilor din Europa de Est din 2010 până anul trecut.

Comments

comments