Angajați ai Guvernului Moldovei, implicați în atacuri mediatice înainte de alegerile parlamentare

479
imagine simbol
Poze care au fost sterse de pe profilurile false de Facebook

Facebook Inc a declarat joi că a stopat o încercare a politicienilor moldoveni de a influența alegătorii în Moldova prin promovarea unor informații manipulatorii, care să influențeze alegerile parlamentare care vor avea loc duminica următoare, relatează BBC, Reuters și presa internațonală.  

Este vorba despre angajații Guvernului R.Moldova, care au fost plicați în aceste scheme de promovare a unei campanii false, încă autoritățile de la Chișinău, au negat aceste informații.

Facebook a declarat că a șters numeroase pagini și conturi destinate să pară pagini de opinie independente. “Așa că au creat această buclă de feedback”, a declarat Nathaniel Gleicher, șeful Facebook al politicii privind securitatea informațională, reporterilor din Bruxelles. “Am contatat că există legături între unele dintre aceste activități și persoanele asociate cu guvernul moldovean”.

Conturi care promovau informatii manipulatorii

Guvernul a declarat că a salutat orice inițiativă de combatere a “știrilor false”, spunând că nu a verificat conturile private ale celor peste 200.000 de angajați ai statului.

“Au opinii politice diferite, iar statul este obligat să mențină hotarele dintre lupta împotriva fenomenului de știri false și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor”, a spus oficialul.

Facebook a declarat că a eliminat 168 de conturi, 28 de pagini și opt conturi de pe Instagram, care au fost implicate în “acest comportament neautentic”. Aproximativ 54.000 de utilizatori au urmat cel puțin una dintre aceste pagini manipulatorie pe Facebook.

Proprietarii paginilor și ai conturilor au postat de obicei știrile și problemele politice locale, cum ar fi cerințele pentru educația în limba rusă sau în limba engleză și posibila reunificare cu România, a spus compania.

După scandalul amestecului rus în alegerile prezidenţiale americane, în care s-a făcut uz din plin de reţelele sociale, Facebook a început să urmărească cu mai multă atenţie ce şi mai ale cine postează, cine se ascunde în spatele conturilor şi paginilor, într-o tentativă de a combate ştirile false, propaganda şi extremismul.

Conturi care au promovat informatii false

Facebook a intensificat eforturile de combatere a dezinformării, inclusiv care au fost create în Rusia, Iran și Indonezia, în ultimul an, după ce a fost nevoită să revizuie controlul public, după ce au fost acuzați de guvernul american că nu a depus suficiente eforturi pentru a împiedica extrădarea și propaganda online.

Vulnerabilitățile expuse în Moldova, între statele membre ale UE, România și Ucraina pe marginea blocului, au fost un avertisment înainte de alegerile din Ucraina și pentru alegătorii europeni.

Uniunea Europeană a cerut companiilor de tehnologii informaționale să întreprindă mai multe măsuri pentru a opri încercările Rusiei de a submina democrațiile occidentale cu campanii de dezinformare care promovează divizările. Rusia a negat în mod repetat astfel de acțiuni.

“Avem deja echipe care se concentrează asupra alegerilor parlamentare europene și care va crește doar odată ce alegerile se vor apropia, iar ritmul amenințărilor va crește”.

Hai la HORA in America!

Dincolo de tiparele unei noi reviste în SUA, "HORA in America", veți înțelege că această inițiativă este concepută exact pentru tine, și nu doar pentru că avem o comunitate de români talentați, dar și dornici să aducă schimbări în sistemul american. Abonează-te azi și simte pulsul Americii! Online – https://sowl.co/49TO1Tipar (prin posta) – https://sowl.co/RY5ZD

Posted by HORA in America on Sunday, October 28, 2018

Datorită acestui scandal, guvernul pro-occidental al Moldovei nu a reușit să ridice nivelul de trai scăzut. Aceasta a condus mulți alegători spre socialiști, care favorizează legături mai strânse cu Rusia.

Parlamentul European a numit Moldova un “stat capturat de interese oligarhice” în noiembrie și există îngrijorări dacă alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi corecte.

Alegerile sunt susceptibile de a produce un parlament forțat, care ar putea crea scena pentru luni de dispute sau eventuale alegeri suplimentare.

imagine simbol

Autori: Sanjana Shivdas în Bengaluru și Alexander Tanas la Chișinău, Alissa de Carbonnel la Bruxelles; Editare de Matthias Williams și Andrew Cawthorne

Comments

comments