sursa: CEC, ilustrație grafică: Moldova Times

Consilierul municipal, Gaik Vartanean, vrea să reprezinte diaspora din SUA și Canada, pentru că știe îndeaproape problemele cu care se confruntă moldovenii imigranți, activând timp de șase ani în San Francisco la Armata Salvării. Candidatul din Circumscripția #51, susținut de Partidul Socialiștilor, propune ideea de a trece la votul electornic, de a crea o platformă online de servicii publice pentru diasporă, un Consiliu al Diasporei pe lângă Parlament și mai mlte consulate în America de Nord. Aflați ce întrebări le oferă contra-candidaților săi, Valeriu Ghilețchi și Dumitru Alaiba.

Moldova Times: De ce ați decis să vă lansați în campania electorala din 2019?

Gaik VartaneanÎnaintarea în calitate de candidat pe circumscripția 51 la alegerile din 2019 este o adevărată provocare pentru mine, însă locuind în SUA, timp de aproape 6 ani, cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă cetățenii noștri stabiliți acolo. Am activat în San Francisco în Departamentul IT al Oficiului Central al Armatei Salvării din California.

După ce am revenit în Moldova și am lucrat în sectorul privat, am început să mă angajez în activități sociale, iar apoi în politică. Activitatea mea în Consiliul Municipal a fost conform principiilor și aspirațiilor pentru construirea unei administrații locale eficiente, deschisă și convenabilă pentru cetățeni.

Sunt lucruri în care eu cred și le aplic la Consiliul Municipal Chișinău: transparență, lupta cu corupția și ineficiența instituțiilor de stat, înaintarea trecerii la sistemul electronic. Eu, în general, îmi doresc ca cele mai bune experiențe și practici de guvernare, atît la nivel de stat, cît și la nivel local, care sunt atît de comune în SUA și Canada, cel puțin într-o mică măsură, să fie implementate în Republica Moldova.

Candidatul din partea diasporei din America de Nord la alegerile parlamentare din R. Moldova

Cred că relația dintre stat și diasporă ar trebui să fie sistematică și permanentă. Din păcate, ultimii 10 ani au arătat că guvernarea și partidele își amintesc de diasporă doar înainte de alegeri. Prin urmare, propun crearea unui consiliu sau a unei comisii pentru diasporă în Parlament. Dumneavoastră, reprezentanții diasporei, veți deleaga reprezentanții, veți stabili ordinea de zi și veți formaliza proiectele, inițiativele și programele.

Moldova Times: Cum a decurs procedura de înregistrare a candidaturii și colectare a semnăturilor?

Gaik Vartanean: În primul rînd, vreau să mulțumesc tuturor care au semnat pentru înaintarea mea. A fost o procedură foarte interesantă, am avut ocazia să comunic cu oamenii care sau au trăit peste hotarele țării, sau au rude, copii peste ocean. Mulți oameni care se află în SUA și Canada au fost gata să semneze. Din păcate, încă nu am reușit să ajung la ei. În orice caz, a fost o experiență bună de comunicare cu oamenii.

Moldova Times: De ce considerați că sunteti un candidat potrivit pentru a reprezenta diaspora din SUA și Canada în Parlament?

Gaik Vartanean: Cunosc îndeaproape toate problemele, provocarile și experiențele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova aflați în SUA sau Canada. Eu știu cum euforia unei vieți noi într-o țară nouă, după un timp trece în nostalgia și dorul pentru patrie, pentru Moldova și cei dragi, care au rămas să trăiască aici. Problemele diasporei moldovenești sunt problemele cu care m-am confruntat eu. Exact ca fiecare dintre moldovenii din SUA sau Canada, am trecut prin situații posibile și imposibile, similare cu cele care se confruntă toți moldovenii imigranți.

A fost dat startul campaniei electorale în SUA și Canada

Mai mult de atît, eu știu foarte bine ce se petrece în Republica Moldova, știu cît de putred este sistemul și, știu cum să lupt cu el – începînd de la oraș și finisînd cu idei și programe.  Mergem cu o echipă mare pentru a schimba situația din țară spre bine.

Un politician adevărat trebuie să păstreze mereu contactul cu oamenii. Eu am încercat să fac acest lucru în toți acești trei ani, în care am fost în Consiliul Municipal. Poate nu am reușit să le realizez pe toate sau să rezolv toate problemele cu care au apelat oamenii, însă nu este niciun om care poate afirma că eu am ignorat problema sa, chiar dacă soluționarea problemei sale nu intra în competențele mele.

Moldova Times: Care este experiența politică și cu ce realizări vă mândriți până la acest moment?

Gaik Vartanean: Din 2012 pînă în 2015 m-am preocupat de activitatea socială, iar între timp, am învățat lucrurile în calitate de asistent de deputat. Am avut ocazia să studiez activitatea parlamentului din ”interior”. Din 2015 am fost ales în Consiliul Municipal Chișinău, pe listele fracțiunii Partidului Socialiștilor. Am reușit să elaborăm, să trecem prin consiliu și să implementăm un număr impunător de inițiative sociale și ce țin de oraș. Mă bucur că multe dintre inițiativele mele, dar și cele a cărui co-autor sunt, au fost implementate.

Optez pentru o administrație transparentă, bazată pe interacțiunea cu cetățenii, precum și a activității interne a administrației de stat. Gestionarea documentelor electronice, transmisiunea în direct a ședințelor, achizițiile publice electronice și multe altele, este modalitatea de a reduce semnificativ corupția. Eu voi continua să lupt pentru o Moldovă fără corupție în parlamentul țării. Voi continua o politică de deschidere și coparticipare cu alegătorii mei. Așa a fost în Consiliul Municipal cu locuitorii capitalei, așa va fi și în parlament.

Descoperă “secretele emigranților fericiți” cu Bogdan Suceavă în California

Moldova Times: Dacă mâine vă alegeți cu un mandat în Parlament, care sunt primele 5 puncte de pe agenda dvs pe care le veti înainta?  

Gaik Vartanean: Sunt foarte multe inițiative care trebuie să fie discutate în parlament. Cu siguranță, diaspora merită mai multă atenție. Așa cum a procedat guvernarea astăzi, deschizînd secții de votare suplimentare acolo unde au ei nevoie, în special candidatul lor, voalat în ”independent”, este o batjocoră față de ceilalți concetățeni, care locuiesc într-un număr mai mare în alte orașe. Apropo, guvernarea nu a deschis mai multe secții în ultimii 10 ani. Cei care odată au fost consilieri ai ex-miniștrilor, nu și-au pus această întrebare. Probabil, atunci totul le convenea, chiar și atunci cînd în țară se furau miliarde din sistemul bancar.

Înafară de majorarea numărului secțiilor de votare, este necesară simplificarea procedurii de reînnoire a pașapoartelor, îmbunătățirea activității consulatelor. Munca cu cetățenii noștri va fi o muncă sistematică. Sunt gata să fiu vocea Dumneavoastră, vocea diasporei în cadrul instituțiilor de stat din Republica Moldova, începînd cu parlamentul, administrația președintelui, guvernul și finisînd cu un simplu inspectorat de poliție sau o primărie dintr-un anumit sat.

Optez pentru ă “platformă online pentru diasporă”, unde noi cu dumneavoastră putem și trebuie să utilizăm posibilitatea pe care o oferă platforma online, care poate să ne unească pe noi, cei care ne aflăm în diferite țări și pe diferite continente. Este platforma unde va fi adunată toată informația cu privire la diasporă, programe, inițiative, evenimente din diferite orașe ale lumii, inclusiv din SUA și Canada. Datorită acestei platforme, toți cei care se află peste hotare vor beneficia de servicii de stat online de calitate. Ar trebui să fie utilizată pentru servicii personalizate de către toți funcționarii care au tangențe cu diaspora, inclusiv funcționarii din parlament și Guvern.

Optez pentru nivel mai înalt al calității deservirii și accesibilității serviciilor consulare pentru cetățenii Republicii Moldova, care locuiesc în SUA și Canada. Acest lucru nu se limitează doar la deschiderea consulatelor suplimentare într-un oraș sau altul, chiar dacă și acest lucru este necesar. Ministerul Afacerilor Externe trebuie să demonstreze prin exemplul său, că este gata să ofere servicii de stat de aceeași calitate cu care sunteți obișnuiți, dumneavoastră, cei care în tot acest timp locuiți în SUA și Canada.

Gaik Vartanean în timpul protestelor Socialiștilor din Chisinau

Moldova Times: De ce alegătorii din SUA și Canada ar trebui să voteze candidatura Dvs.?

Gaik Vartanean: Nu am făcut parte din niciuna dintre alianțele și coalițiile corupte din ultimii zece ani. Am participat la sute de proteste împotriva hoților, care au furat această țară, începînd de la protestele locale din Chișinău, pînă la cele din Piața Marii Adunări Naționale, care i-a adunat pe cei de dreapta și de stînga la un miting de 100 de mii de persoane. Eu nu am stat în mâna stîngă a spicherului parlamentului, reprezentînd cel mai nepopular partid și politicieni, așa cum a făcut unul dintre acei contra-candidați ”independenți”. Eu nu am fost consilierul unuia dintre cei mai corupți politicieni din ultimii ani. Eu nu am încercat să ascund furtul miliardului, liniștind cetățenii că nimic grav nu se va întîmpla cu Banca de Economii.

Eu sunt parte a unei echipe mari, puternice și profesioniste și vă pot asigura că politica poate fi bazată pe un dialog permanent cu cetățenii, iar eu voi transfera această comunicare constantă în Parlament. Veți vedea în mine un deputat neobișnuit, care va fi deschis și alături de dumneavoastră în fiecare zi.

Moldova Times: Alegeți trei adversari politici din circumscriptia #51 pentru a le adresa o întrebare.

Gaik Vartanean: Prima întrebare pentru candidatul ”independent”, Valeriu Ghilețchi, care în realitate, reprezintă această guvernare, așa cum face parte din coaliția de guvernare a Partidului Democrat. Considerați că Partidul Democrat și Plahotniuc, care conduce coaliția, au îmbunătățit starea lucrurilor din țară în ultimii doi ani?

Cea de-a doua întrebare este pentru ex-consilierul ex-premierului Vlad Filat, condamnat pentru corupție și care își execută pedeapsa în închisoare. Domnule Alaiba, atunci când dumneavoastră asigurați cetățenii Republicii Moldova, că totul cu Banca de Economii va fi bine, dvs. înțelegeați că lucrați pentru omul care a fost unul dintre principalele figuri ale schemei de corupție, privind cel mai obraznic și mai mare jaf din istoria Moldovei, pentru care cetățenii simpli vor trebui să plătească timp de 25 de ani?

A treia întrebare este pentru fiecare dintre candidații independenți care locuiesc în SUA. Știu că într-adevăr, doriți să îmbunătățiți situația diasporei din SUA și Canada. Înțelegeți dumneavoastră, că un singur deputat fără susținerea unei echipe mari, a unei fracțiuni sau a unui grup de deputați nu va putea implementa niciun proiect de lege reieșind din tradiția și practica parlamentarismului moldovenesc?

La final, aș vrea să adaug cea de-a patra întrebare pentru cititorii noștri. Sunteți gata să susțineți Republica Moldova, prin a ieși la vot pe data de 24 februarie? Dacă da, atunci sunteți gata să oferiți votul pentru acei care au participat la actul guvernării R. Moldova în ultimii 10 ani și au adus țara în situația actuală?

Sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră vor proceda altfel. Manipulările acestora, promisiunile deșarte nu vor trece de această dată. Concetățenii noștri, care locuiesc în SUA și Canada sunt oameni înțelepți care își iubesc Moldova, suficient de mult pentru a deosebi politicienii dăunători pentru țară de cei care într-adevăr pot schimba țara spre bine.

Comments

comments