urnele de vot din Republica Moldova
Cetățenii Republicii Moldova de peste hotare, deși au trimis acasă timp de un an aproape 1 miliard de dolari, nu vor putea să voteze la alegerile parlamentare din 24 februarie curent în baza actelor expirate. Partidul Democrat a zis NU, și Curtea Constituțională s-a conformat acestei decizii, noii membri fiind numiți în funcție de către actualul Parlament înainte de campania electorală.
Sesizarea depusă de Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, privind examinarea constituționalității interzicerii votării în diasporă în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat a fost trecută cu vederea. 
Membrii Curții Constituționale au motivat că votarea în baza unui pașaport valabil contribuie la prevenirea fraudării votului. Fraudarea votului peste hotarele țării este mai dificilă dacă este impusă votarea cu acte care prezintă elemente suplimentare pentru prevenirea falsificării lor, cum ar fi cazul pașapoartelor biometrice. Spre deosebire de buletinele de identitate, pașapoartele biometrice conțin, de regulă, date ca imaginea facială digitală și amprentele digitale”, precizează Curtea.
În același timp, în opinia Curții, valabilitatea pașaportului reprezintă singura exigență impusă de către legislator pentru cetățenii Republicii Moldova care vor să voteze în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova. „Exigența votării cu un pașaport valabil peste hotarele țării este justificată de politicile de stat ale evitării fraudării votului, menținerii unei legături dintre stat și cetățeni și încurajării deținerii de acte de identitate valabile”, se menționează în decizie.
Amintim că cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în străinătate au trimis în ţară aproape un miliard de dolari în primele trei trimestre din 2018, a anunţat recent Banca Naţională a Moldovei (BNM). Totodată, s-a observat că în unele orașe, acolo unde s-au înregistrat prealabil puțini moldoveni, acolo au și fost deschise secții de voate, în defavoarea localităților unde acest număr a fost cu mult mai mare.

125 secții de votare peste hotarele Moldovei vor fi deschise doar pentru statistică

Curtea constituțională a ignorat și solicitările Blocului Electoral ACUM, care consideră că Guvernul a deschis prea puține secții de votare în următoarele state: Belgia, Canada, Olanda, Franța, Germania, Irlanda, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, iar în alte țări, în genere, nu a deschis nicio secție de votare (e.g. Danemarca), fără a ține cont de (i) informațiile obținute ca urmare a înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate, conform procedurii stabilite printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală
Concluzia noastră este că în rapoartele prezentate către donatorii internaționali, acest Parlament nu va dori decât să prezinte o statistică că cetățenilor de peste hotare li s-a respectat dreptul la vot. Vă sugerăm să analizați acest tabel din SUA și Canada și cât de gravă este situația la capitolul diaspora și Guvern.

Comments

comments