Oleg Bânzar, candidatul diasporei din Florida, și-a promovat un spot publicitar, unde îndeamnă alegătorii să creadă în puterea schimbării și să voteze informat. Este originar din Chișinău și a ajuns în America în 1999, când era în clasa a XI-a la Liceul Gheorghe Asachi. A studiat la Florida International University (FIU) din Miami, după care s-a transferat la University of South Florida (USF), Facultatea Relații Internaționale și Ştiințe Politice.

A făcut practica la Florida Leage of Cities, un NGO de lobby care reprezintă interesele tuturor orașelor din Florida la Tallahassee. A lucrat la lansarea unei afaceri în construcții, în parteneriat cu tatăl său. Acum compania operează în mai multe domenii, are aproape 100 de lucrători, inovații patentate și cu clienți în mai multe state. Crede că cei de peste hotare trebuie să revină în țara natală ca să aplice cunoștințele și abilitățile învățate în SUA.

Crede.Schimbă.Alege

Întrebări simple și răspunsuri sincere într-un scurt 🎬CREDE.SCHIMBĂ.ALEGE#candidatindependent #alegeri2019

Posted by Oleg Bînzar on Saturday, January 26, 2019

A candidat independent și la alegerile pentru Congresul Statellor Unite, dar nu a ajuns încă să guverneze în SUA, oricum, a fost o experiență bună, ne zice candidatul. A participat în consiliul de directori al tinerilor republicani din regiunea Miami.

Deși în Moldova nu deține vreo experiență politică și nu are activități de afaceri, a participat și participă mai mult la acțiuni de caritate și programe de binefacere. “Am avut situații neplăcute și acum am o situație care pe mine mă deranjează, adică sunt unele elemente care, să fiu sincer, este un fel de frustrare. Am încercat să fac lucrurile corect, cinstit și cum trebuie să fie și ajung permanent în bariera asta că uite așa nu merge, trebuie întotdeauna să faci prin ușa din spate sau prin contacte ș.a.m.d.”

La alegerile parlamentare din scurtinul precedent, zice că se putea de votat numai la Washington DC, asta deși a scris autoritățillor din Chișinău să deschidă mai multe secții de votare în Florida. În cele din urmă, a călătorit cu familia și alți prieteni câteva mii de kilometri și i-a mobilizat și pe alții.

Oleg Bînzar, candidat în circumscripția 51, SUA și Canada

“Deci a fost o chestie sensibilă pentru mine, importantă ca să aduc schimbare. Pe mine mă doare faptul să aud că Moldova e țara numărul unu din lume pe cap de locuitor din care pleacă oamenii permanent, adică peste 100 de oameni pleacă din Moldova în fiecare zi. Asta este tragic și dureros și de fiecare dată când vin tot aud mai mulți și mai mulți prieteni, cunoscuți care asta-i tot ce vor să facă, nu vor să se realizeze aici, dar se gândesc că o să plece de aici”, menționează Oleg într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

FC Moldova Chicago: “Oamenii care lucrează împreună pot învinge”

“Pentru mine, personal, să las viața de acolo în America, viața mea confortabilă și bună și să vin să candidez și să câștig, ar fi un sacrificiu mare la nivel personal, la nivel financiar ș.a.m.d.. Eu nu-mi iau salariul de parlamentar, nu acesta-i scopul meu, deodată îl depun pentru caritate, fiindcă dacă nu iau salariul deloc, îl las lor ca ei să fure și asta nu-i o opțiune pentru mine.”

Oleg Bînzar zice că în Parlament nu ar face vreo coaliție cu PD sau cu PSRM, în niciun caz. În Moldova crede că-i mult mai real să câștigi ca un independent, în special pe circumscripție. Parlamentul ar deveni pentru el o platformă unde să-și expună ideile și soluțiile. “Nu vreau să spun pur și simplu idei, că de idei aș fi multimilionar, eu așa am o vorbă, dar soluții cu adevărat, fiindcă să critici asta nu-i soluție, dar să aduci soluții simple discutând cu oameni inteligenți…”

Când s-a înregistrat în campania electorală, trebuia să primească certificatul de integritate, dar pentru a aplica, a avut nevoie de buletin de identitate, pe care nu-l mai deținea de mult timp, cu excepția pașaportului. Ca să-și perfecteze buletinul de identitate,  a fost nevoit să se repatrieze, adică să se dezică de reședința permanentă în Statele Unite. Potrivit lui, Codul Electoral nu încurajează deloc ca cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare să intre în cursa electorală.

Comments

comments