Mihai Eminescu

Începând cu 2011, pe 15 ianuarie, la aniversarea zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naționale. Această sărbătoare națională a fost instituită nu numai să sărbătorească ”Luceafărul” poeziei românești, ci și pentru a fi o zi de comemorare, meditație și bilanț asupra culturii românești, a esenței românismului din sufletul fiecărui român.

Procesul de globalizare, etapa definitorie a trendurilor socio-politico-economico-culturale contemporane, impune rezolvarea unei provocări majore a efortului de păstrare a identității și continuității culturii specifice fiecărui popor, exprimată prin moștenirea tradițională, spiritualitate și limbă. Conștientizarea națională este acum mai necesară ca oricând, iar rolul românilor din diasporă mai important ca niciodată.

Ziua de naștere a celui care a fost considerat de Nicolae Iorga „expresia integrală a sufletului românesc“, își merită locul din fruntea calendarului culturii poporului român, alături de cele ale înființării lui, întregirii și independenței. Tot Nicolae Iorga adauga că „tot ce avem de la Eminescu sunt fragmente ale unui geniu împiedicat de a pune în valoare imensele lui posibilități“.

Deși data nașterii lui Eminescu a fost controversată câtva timp, Titu Maiorescu a descoperit în arhiva bisericii Uspenia Domnească din Botoșani că Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani.

Află de la avocații români cum poți obține o viză permanentă de muncă în SUA?

„Un student român la Viena și Berlin, care știa germana și franceza, Eminescu voia să absoarbă istoria religiilor, astronomia, filosofia, fizica, etnopsihologia, geopolitica, să facă simultan metafizica și gazetăria angajată. Un suflet romantic dedat armoniei universale, dar pe care malaxorul politicianismului valah l-a spulberat întru nimicnicia firii sale. Ce lecție mai sublimă și mai tristă, totodată, de românitate se poate închipui?”, scria criticul literar Dan C. Mihăilescu.

Prin promovarea culturii românești, în diasporă se stabilește dialogul cultural și chiar empatia țărilor în care românii sunt activi în comunitate, atât prin înțelegerea și absorbția mai adâncă a culturii etniei noastre române de către semenii noștri din noua noastră patrie cât și pentru facilitarea integrării comunităților românești în cultura țărilor noastre adoptive.

Și cine putea fi un exponent mai bine ales ca simbol al culturii noastre decât Mihai Eminescu, despre care poetul Tudor Arghezi scria: „Dacă aș râvni să agăț de Constelația Eminescu o lumină, ar fi o nechibzuită îndrăzneală. Constelația fuge mereu, se depărtează. Cine ar putea să o ajungă?…Pentru pietatea noastră depășită, dimensiunile lui trec peste noi, sus și peste văzduhuri“.

Cristina Călugărița

Sursa: HORA in America

Descarcă ediția online din ianuarie aici.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

 

Comments

comments