Alexandru Savoiu, originar din București și absolvent în topul celor 1 la sută al Colegiului Național Tudor Vianu,  a devenit azi un investitor și antreprenor, care ne uimește prin abilitatea și curajul său de a revoluționa lumea tehnologiei financiare (fintech). După o intensă experiență în gestionarea fondurilor de investiții de miliarde de dolari, este tot mai pasionat de inteligența artificială, relatează HORA in America.

Alexandru Savoiu, bancher

A conștientizat că acest subiect ține  de viitor, astfel a decis să studieze la Universitatea Stanford. Deși nu mai este la vârsta la care sunt majoritatea colegilor săi, Alexandru este la fel de pasionat și determinat ca ei, dacă nu chiar mai mult – “experiența de muncă îmi conferă și o viziune aplicată de business, nu numai perspectiva cercetătorului”.

“Am realizat că pentru viitoarea mea carieră, inteligența artificială este o abilitate care va fi utilă pentru următorii 20-30 de ani. Am aplicat la Stanford pentru că nu este numai o școală cu o puternică cultură antreprenorială, ci și datorită poziției sale geografice și tradiției de peste 125 de ani. Poate fi considerată inima și centrul Silicon Valley”.

Alexandru mai este titularul unei diplome de MBA în Finanțe și Inginerie Financiară de la MIT Sloan School of Management din Boston, fiind unul dintre puținii norocoși ai unei burse Charles Dean Fellowship, care se oferă anual doar la 5  dintre studenți. De-a lungul anilor, i-a avut profesori pe deținători ai premiului Nobel, cu care a dezvoltat chiar și relații de prietenie. Pentru americani e important să fii un om de conținut, ne explică tânărul.

“America (Wall Street, Silicon Valley, mediul universitar) a fost o societate extrem de deschisă pentru mine, însă, dacă nu ești o persoană pro-activă, puternică și de conținut, capabilă să livreze ceea ce spune,  atunci este foarte greu să te adaptezi.”

Imagine simbol

Cariera sa a început pe Wall Street, iar prima lui slujbă a fost cea de bancher. Noii angajați sunt aleși din rândul absolvenților anumitor facultăți de mai mare interes pentru Wall Street, angajarea fiind foarte competitivă. Chiar dacă a avut avantajul de a fi provenit de la una dintre aceste universități, a fost unul dintre cei doi candidați angajați de către Morgan Stanley din 4800 de aplicanți.

Își amintește că la unul dintre interviuri i-au fost testate abilitățile mentale. “Eu am fost întrebat cât face radical din șapte factorial; a trebuit să calculez asta în minte. Una peste alta, aș spune că pentru americani, importantă este experiența anterioară și cum îți conectezi abilitățile la piețele financiare”.

Alexandru are o experiența acumulată la nivel global, în locații precum America de Nord, Europa, America de Sud și Orientul Mijlociu, la unele dintre cele mai proeminente bănci și fonduri de investiții, precum Morgan Stanley. În SUA a lucrat câțiva ani  în calitate de bancher de investiții și de trader macro de derivate la Morgan Stanley si Royal Bank of Scotland. A făcut tranziția de la bănci, la fonduri de investiții.

Astfel, a ajuns să lucreze pentru fonduri de investiții care administrează peste $125 miliarde în active, cum ar fi Deutsche Bank Quant Asset Management, Vy Capital (lansat de parteneri de la DST Global și KKR) și NCH Capital (fondul de private equity, orientat pe Europa de Est, cu peste $4 miliarde de dolari în administrare).

New York-ul văzut de la înălțime, cu Anna Maria Candraman

“Am avut șansa să particip pe Wall Street în grupuri extraordinare. La Morgan Stanley, când am fost în echipa de investiții structurate, am vândut în respectivul an produse în valoare de peste 10 miliarde USD, numărul 1 pe Wall Street. La Vy Capital, am avut șansa să identific anumite oportunități de investiții care au generat chiar peste 40% profit timp de o săptămână, cum ar fi Angie’s list”, ne explică tânărul.

Experiența pe care a avut-o în România a fost extraordinară, fiindcă a fost într-o perioadă activă, din punct de vedere a tranzacțiilor – în timpul mandatului său la Compania NCH Capital, a avut loc cea mai mare vânzare de social media din România (Imobiliare.ro).

Alexandru Savoiu își aduce aminte că, din perioada când lucra la Morgan Stanley, era contactat cu diverși „head-hunters”, care intenționau să îi ofere poziții importante la fondurile de investiții agresive (hedge funds), dar procesul era sistat în momentul în care le explica că în SUA se afla doar pe viză de muncă (H1-B).

“Când am terminat facultatea, în 2009 – un an de criză, în care Harvard a avut rata șomajului de 50% pentru absolvenți (la data absolvirii), am avut oferta de la Morgan Stanley, una dintre puținele bănci care supraviețuiseră crizei. Unul dintre motivele supraviețuirii a fost că banca primise o infuzie de capital de zece miliarde de dolari, via TARP Funds. În luna februarie, Guvernul american a emis o lege că orice bancă americană, care a primit fonduri, nu este în drept să angajeze cetățeni non-americani. Am avut însă noroc că, în mai 2009, Morgan Stanley și-a plătit datoria și nu s-a mai supus acestei legi”.

Crede cu tărie în puterea de voință ai oamenilor, deoarece i s-au oferit multe oportunități de dezvoltare. La Morgan Stanley din New York City a fost promovat drept cel mai bun asociat după doar 1,5 ani de activitate (în loc de 3-4 ani). După patru ani pe Wall Street, a tranzitat către antreprenoriat, la Vy Capital, un “hedge fund”, lansat de partenerii de la DST Global și KKR, unde a condus investițiile oportuniste (peer-to-peer loans).

Un român aduce carne exotică și de vânătoare pe mesele americanilor

De la vârsta de doar zece ani, Alexandru a obținut locuri fruntașe la matematică la diverse olimpiade, iar cu timpul, a creat un software educațional interactiv pentru Microsoft Southern Europe la doar vârsta de 15 ani, iar mai apoi a  terminat liceul Tudor Vianu, ca să devină unul dintre cei mai proeminenți studenți la Stanford, MIT si NYU.

“La 20 de ani, am înființat primul club “Undergrad quant finance” în Statele Unite, atrăgând fonduri de la NASDAQ, si acum, zece ani mai târziu, mă bucur să constat că am devenit unul dintre cele mai populare cluburi din SUA”, mai adaugă Alexandru.

“Așa m-a învățat viața, “to give back”, să ofer altora ceea ce am primit la vremea mea. Au fost multi oameni extraordinari, care m-au ajutat de-a lungul timpului. Cred că este extrem de important să fim recunoscători, în același timp, să realizam că, chiar dacă muncim extrem de greu, sau suntem foarte deștepți, fără ajutorul unor oameni, la momentul potrivit,  probabil că nu am fi evoluat atât de rapid ca și profesioniști și ființe umane.”

Cel mai mult, l-a impresionat gradul de responsabilitate care ți se oferă la 22 ani, unde poți să lucrezi la tranzacții de miliarde de dolari din primul an, și să fii singura persoană din echipă la început de carieră.

“M-a impresionat nivelul de profesionalism, conturat cu puternice valori umane, oameni care generează sute de milioane, dar sunt lipsiți de aroganță”. Ca orice acționar privat în cadrul unui fond de investiții, chiar și cu 100 USD de investiție, vrei ca respectivul fond să genereze cât mai mult profit. Toate instituțiile financiare de top încurajează actele de comunitate, voluntariat – chiar eu am alergat la JPM Morgan Challenge la prima mea stagiere pe Wall Street.

Stanford este un ecosistem aparte, ne zice Alexandru, și cu mulți oameni extraordinari din toate perspectivele. Pe Wall Street a dat de profesioniști extraordinari, modești și familiști, oameni care, de la 20 de ani, au intrat în relații stabile, s-au căsătorit, iar toate sacrificiile pe care le făceau erau pentru a-și putea întreține familia. Marele avantaj de a fi la Stanford este industria tech, care acum este în plină expansiune și crede că asta este cea mai mare diferență. “Aș avea șansa să explorez industriile de AI și de fintech, care sunt în plină perioadă de expansiune”.

Alexandru Savoiu spune că romanii pe care i-a întâlnit în America sunt români de mare succes, care excelează în sistemul american, în special în instituțiile financiare sau de tech. “Conceptul de “network” este foarte important, aici oamenii își crează oportunități. Nu mergi la Stanford doar pentru ceea ce înveți, ci și pentru oamenii cu care studiezi și creezi companii împreună, după Stanford.

Mergi pentru că ai un network de 200 mii de alumni la nivel global, așa m-am întâlnit cu Persio Arida, care era fost Guvernator al Băncii Centrale Braziliene și CIO la BTG Pactual, cea mai puternică bancă de investiții din America Latină. Cred că în România ar fi foarte util ca oamenii să fie dispuși să se întâlnească pentru o cafea, măcar pentru 10 minute.

Sursa: HORA in America

Descarcă gratuit ediția decembrie aici

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments