Echipa de fotbal, FC Moldova Chicago

Echipa de fotbal FC Moldova din Chicago, după aproape zece ani, își adună trofeele pe pământul American, iar mai nou, s-a clasat pe prima poziție în Liga din Chicagoland. Echipa se antrenează săptămânal, iar în fiecare an adună un palmares de trofee.

Oamenii care lucrează împreună pot învinge, fie că luptă împotriva unei apărări, sau cu problemele societății moderne. După ultimul fluier al arbitrului, ei sunt o echipă și o comunitate care învinge meci după meci și se susține la rău și la bine! Nu își imaginează viața fără sport sau fără fotbal, care a devenit prima dragoste, o adevărată familie. Ion Chescu este căpitanul echipei și ne-a povestit despre viața de pe terenul de fotbal.

Anna Panovici: De unde a venit idea de a fonda o echipă de fotbal la Chicago? Și cum a devenit aceasta realitate?

Ion Chescu: Istoria echipei începe în 2008. Patru tineri studenți, proaspăt veniți în State, purtând o dragostea aparte față de fotbal (pe care l-au practicat și acasă), au creat în Chicago o echipă cu care ar putea  să își continue această pasiune. Au jucat timp de un an în echipa “Deportivo Chicago”, mai apoi, Eugen Dimbu, Viorel Glib, Dumitru Julea și Cornel Druță au decis să formeze echipa FC Moldova Chicago.

New York-ul văzut de la înălțime, cu Anna Maria Candraman

Echipa a fost înregistrată pe 20 mai, 2009 și putem afirma cu mândrie că echipa FC Moldova este formată doar din moldoveni. Suntem în continuare în căutare de tineri care au dorința să joace pentru echipa noastră și care sunt gata să se dedice echipei și jocului pentru a aduce noi victorii și trofee.

Anna Panovici: De regulă, în SUA fiecare își vede de jobul său și nu prea are chef de alte activități, ce vă motivează să mergeți mai departe?

Ion Chescu: Cu toții știm că problema cea mai mare în State este criza de timp. Motivația cea mai mare este dragostea față de acest sport, care nu este un simplu hobby. Mulți din echipă au practicat fotbalul acasă de mici copii, majoritatea din ei au jucat în campionatele Moldovei, Divizia A și Divizia Națională. Fanii noștri sunt, în mare parte, familiile și prietenii . Ne sunt alături meci după meci, ne susțin și ne împing spre rezultate mai bune. Fiecare dintre noi nu își imaginează viața fără fotbal, ne adunăm la antrenamente sâmbăta, apoi duminică la meciuri.

Anna Panovici: Sunt sau nu Moldovenii buni la fotbal?

Echipa FC Moldova Chicago

Ion Chescu: Moldova este o țară plină de talente, care joacă în campionatele naționale din Europa. Artur Ioniță și Vitalie Damascan joacă în Seria A, Alexandru Epureanu – în campionatul Turciei și mulți alții – în campionatul Rusiei. Unii din echipa noastră, chiar la vârste fragede, au jucat în echipele de top din Europa, dar care nu au putut continua fotbalul acasă.

Anna Panovici: Ce înseamnă succesul de la Liga ChicagoLand pentru voi?

Ion Chescu: Recent, am încheiat Liga din Chicago (PSL Chicagoland), First Division, suntem pe primul loc cu 43 din 48 puncte posibile, acesta fiind un rezultat excelent, care ne permite să promovăm în cea mai puternică divizie, Major Division. Asta înseamnă că toate antrenamentele și dedicația pe care am depus-o până acum nu a fost în zadar și ne-am atins scopul din acest an. Toți așteaptă cu nerăbdare să ne încercăm puterile în liga superioară. Ne încredem în puterile noastre și privim cu optimism în viitor.

Anna Panovici: Care a fost cel mai mare trofeu pe care l-ați luat până acum?

Ion Chescu: Avem câteva trofee în palmaresul echipei, câteva la futsal și minifotbal, însă cele mai importante sunt primul loc în NSL (National Soccer League) în sezonul 2014/First Division. Ultimul nostru trofeu e primul loc la PSL 2018. De asemenea, echipa participă în fiecare vară în inima munților din Colorado, unde am mers pentru a treia oară. Încă nu am adus cupa în Chicago, dar vom depune tot efortul să o aducem vara viitoare!

Anna Panovici: Care e sfatul vostru pentru cei care iubesc fotbalul dar nu au curaj să își formeze o echipă?

Ion Chescu: Sfatul cel mai important este să iubiți fotbalul și să nu îl jucați pur și simplu, ci să devină o dedicație. Doar așa poți primi satisfacție, jucând la nivel competitiv. Pentru fiecare din noi, FC Moldova a devenit o a doua familie, toți așteptăm cu nerăbdare să vină weekendul să ne vedem, să câștigăm meciul și după aceea să petrecem timpul frumos cu fanii noștri.

Sursa: HORA in America

Descarcă gratuit ediția noiembrie aici

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

1Comments

comments