Mihai Stipanov, alături de alți cofondatori și manageri în IT

Mihai Stipanov, antreprenor, este co-fondatorul comunității startup-urilor tehnologice Dreamups. Este co­-directorul acceleratorului de startup-uri Founder Institute din Chișinău și Startup Grind Chisinau. Este convins că într­-un spațiu în care oamenii, ideile și spiritul antreprenorial se întâlnesc apare inovația și se întâmplă lucruri care produc schimbarea.

Founder Institute este cel mai larg accelerator de idei­ din lume, prezent în peste 180 de orașe, are o filială în Chișinău din 2016. Lansat în Silicon Valley, Founder Institute este un program care a ajutat antreprenorii să lanseze până acum peste 3.300 de companii, ce au creat în total peste 15 mii de joburi. În Moldova, programul cuprinde sesiuni săptămânale cu mentori și experți locali, cât și internaționali, iar absolvenții moldoveni devin fondatori de companii. Probabil este unicul program din Moldova unde se nasc afaceri noi.

A III-ea ediție al acestui program în Chișinău se lansează în această toamnă. La cei 32 de ani, Mihai Stipanov, împreună cu partenerii săi din Moldova și din străinătate, a dezvoltat mai mult de 20 de proiecte. O lecție importantă pe care a învățat-o este înțelegerea că o afacere, din start, trebuie planificată ca una regională, sau și mai mult – globală, nefiind limitată numai la hotarele țării Moldova.

Potrivit lui Stipanov, Founder Institute are acces la o rețea globală de 4.400 de mentori, cum ar fi fondatorii Angry Birds, Evernote, Mint, Udemy și alții. Valoare estimativă a portofoliului de companii ale Founder Institute este de 15 miliarde de dolari SUA, implicând investitori precum ­ Sequoia, Andreessen Horowitz, Accel Partners și alții.

“Trebuie să ai acel ADN antreprenorial, pentru care Founder Institute are un test special de a-l trece. Nu contează că antreprenorul se află în Moldova, atât timp cât el are acest ADN antreprenorial. Pentru Republica Moldova noi am negociat condiții speciale, ca să oferim această oportunitate tinerilor antreprenori”.

Natalia Ghilașcu: Explorând ideile de start­ups din SUA și Europa, ai pus pe picioare un proiect educațional de amploare, “Dreamups”, care ajută tinerii antreprenori din Republica Moldova să­-și accelereze activitatea de business și IT. Este primul campus de tehnologii și inovații din Moldova. Care sunt rezultatele cu care se bucură acest proiect după doi ani de la lansare?

Mihai Stipanov: Dreamups este o comunitate de tineri antreprenori care învață, inovează și creează companii cu impact global. Dreamups este o comunitate de antreprenori care dezvolta startup-uri tehnologice; noi credem că tehnologiile și inovația pot să accelereze impactul pe care îl doresc antreprenorii. Dezvoltând aceste inovații la nivel global, nu îi limitează la piața mică și lipsită de clienți sau resurse a Moldovei.

Succesul nostru este ca am creat startup-uri noi de la zero, care rezolvă probleme reale și care au soluții tehnologice, ne-­am axat pe câteva componente din ecosistem, pe care le-­am găsit critice după un studiu de fezabilitate. Astfel, am adus și am creat programe cum este Founder Instiute, Startup Grind, dar și un program educațional pentru liceeni Startup School. Am creat un conținut unic și am adus experți din Silicon Valley și fondatori de succes din toată lumea.

În Silicon Valley diferența constă în ceea ce americanii numesc “mindset”. Nu doar în America există capital, mentori sau spații unde să lucreze startup-urile. Am vrut să transmitem comunității de antreprenori din Moldova această atitudine, nu doar conținutul. Oamenii colaborează între ei, se ajută sau își împărtășesc ideile, iar asta e cel mai greu de construit. Cu Dream-ups reușim să arătam un alt fel de a construi afaceri.

Natalia Ghilașcu: În SUA, care sunt perspectivele tale de a lansa un nou start-up și ce planuri țintești în țara tuturor posibilităților?

Mihai Stipanov: În SUA învăț continuu, cum se fac aici afaceri, cum se construiesc echipe și cum se fac vânzări, folosesc oportunitatea de a mă conecta cu cât mai mulți investitori, dar în același timp, mă gândesc ce poate fi replicat în Moldova, ce practici bune de aici pot fi implementate și la Chișinău. Explorez posibilitățile unde Moldova poate fi competitivă cu SUA, care este avantajul meu că vin din Europa de Est, și această oportunitate există și cred că niciodată nu trebuie să subestimăm cine suntem și de unde venim, orice dezavantaj poate fi transformat în cel mai mare avantaj.

Aplicațiile la programul Founder Institute pot fi efectuate aici: https://fi.co/join

Sursa: HORA in America

Descarcă gratuit ediția noiembrie aici

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments