Victoria Morozov

Victoria Morozov originară din Transnistria, comuna Cocieri, este participanta la MAC5 care se va petrece în San Francisco între 28 și 30 septembrie 2018. Ea este fondatoarea a două asociații de caritate în Marea Britanie: The Moldova Project și Volunteering Moldova și găzduiește peste 100 de voluntari internaționali anual.

La Moldovan American Convention din San Francisco, Victoria v-a participa la panelul „Blending Entrepreneurship and Social Responsibility” (Combinăm Antreprenoriatul și Responsabilitatea Socială). Victoria la moment locuiește pe două continente: Europa și America de Nord.

”Eu nu mă prea consider o emigrantă în SUA, Victoria spune, pentru că de obicei locuiesc cam jumătate de an în SUA și mă strădui să fiu în Republica Moldova, pentru a dezvolta proiectele mele. Deplasările mele spre SUA au început aproximativ 6 ani în urmă când am primit o ofertă de la o companie mare din domeniul sănătății din SUA, unde muncesc până la moment. Noi finanțăm anual proiecte extraordinare din domeniul sănătății în Europa și în Asia, iar eu sunt directorul acestui program.”

Irina VanPatten: De ce te-ai hotărât să te ocupi cu caritatea?

Victoria Morozov: Eu am fost încadrată în proiecte sociale din timpul când eram la facultate. Am devenit pasionată de voluntariat fiindcă știu că toți oamenii au potențial indiferent de starea socială în care se află. Trebuie să vă da-ți seama că cei care au avut posibilitate (adică bani și sănătate) au plecat din țară, acasă au rămas doar cei mai săraci și cei mai vulnerabili.

În Republica Moldova avem foarte multe familii care se află la limita sărăciei. Și când spun ”sărăcie”, nu am în vedere că nu sunt bogați. Ei nu au ce mânca, nu au acces la apă calitativă, sanitație și servicii de sănătate. Copiii nu frecventează regulat școală pentru că elementar nu au cu ce se încălța!

Acești copii nu au avut de ales, s-au născut în familii dezavantajate și suferă! Într-adevăr sunt oameni care pur și simplu nu au abilitatea să se descurce singurei și au nevoie de un umăr, de care să se sprijine, de o mână blindă care să le ridice ochii sus, sau de un ghiont ca să se miște din noroi. De acea mă implic în diverse proiecte sociale cu bătrânii și copiii din familiile vulnerabile.

Irina VanPatten: Ce este The Moldova Project?

Victoria Morozov: Eu am fost una din primele persoane din Moldova care a început organizațiile de caritate. Am creat Moldova Poject în 2008 deoarece nu am găsit o platformă care mă interesa. Am înregistrat-o în Marea Britanie deliberat fiindcă are mai mare credibilitate dacă este din Marea Britanie ori dintr-o altă țară dezvoltată din Europa, dar activează în Republica Moldova.

Din păcate, în Republica Moldova nu este o posibilitate de a organiza o caritate de genul ăsta. Mulți ne confundă cu organizații de stat ori religioase. Noi nu suntem nici una, nici alta, la fel nu suntem afiliați cu partide politice, suntem independenți.

Irina Van Patten: Cu ce se ocupă The Moldova Project și cine sunt beneficiarii proiectului?
Victoria Morozov: Caritatea lucrează în domeniul protecției drepturilor copilului. Misiunea organizației Moldova Project este de a identifica cele mai vulnerabile familii din Republica Moldova și a susține copiii vulnerabili și familiile acestora astfel prevenind abandonul copiilor în instituțiile rezidențiale. Căutăm soluții pe termen lung pentru problemele cu care se confruntă aceștia, astfel încât ei să trăiască o viață mai fericită, mai sigură, și independentă. Familiile noastre din proiect supraviețuiesc la limita sărăciei și deseori condițiile de trai sunt inumane. Acest proiect este o șansă pentru un trai mai bun, mai calitativ și mai sănătos.

Ca să vă dau un exemplu: Pe parcursul a câțiva ani, noi am încercat să ajutăm o fetiță care a avut o condiție medicală foarte complicată și nu putea să meargă. Am dus-o la doctor după doctor, și nimeni nu vroia s-o opereze. După multă umblare pe drumuri am găsit un medic care a acceptat-o și acum fetița la vârsta de 13 ani poate să meargă.

Irin VanPatten: Cum finanțați proiectul?

Facem fundraising. 80% din donații vin din afara tării. 30% din ele fiind donații britanice. Moldovenii, din păcate, contribuie foarte puțin. Cei de acasă și cei din diaspora se implică în acțiuni de o singură data. Spre exemplu dacă cineva are nevoie de ajutor medical or dacă cineva decedează, atunci ajutăm cu cheltuielile pentru înmormântare. Ei nu au răbdare pentru proiecte de durată lungă.

Irina VanPatten: Cu ce proiect veniți la Convenția MAC5 în San Francisco?

Victoria Morozov: Eu vin cu ca să vorbesc despre The Moldova Project. Să spun sincer aveam dubii să vin la Convenție ori nu, fiindcă nu am așteptări mari de la moldoveni care nu-i cunosc. Dilema era: să mă cheltuii pe drum ori să cumpăr lemne pe iarnă pentru oamenii pe care-i ajutăm? Dar vreau să vorbesc despre cea că noi toți suntem o forță și putem ajuta acești oameni, pentru ca viețile lor să se schimbe.
Personal cred că schimbarea începe de la mine, de aceea ofer, tot ceea ce am mai bun a fi un voluntar, pentru a crea oportunități oamenilor dezavantajați.

Voluntariatul are foarte multe beneficii, atât personale cât și de impact mondial, salvează bugete majore în stat și micșorează criminalitatea. Poate e momentul să începem să ne întrebăm: Dar ce fac eu? Cum îmi folosesc eu potențialul, timpul, banii, abilitățile pentru a face această lume un loc mai bun? Convenția este o platformă potrivită pentru a pune bazele unor proiecte comune frumoase, pentru a construi o viață mai calitativă moldovenilor mai defavorizați de acasă.

Comments

comments