imagine simbol

Diana Muresan și-a început cariera în industria ipotecară în SUA cu 20 de ani în urmă, timp în care a crescut rapid în funcția de bancher ipotecar a Băncii Federale de Economii (The Federal Savings Bank). În acest articol, va face mai multă lumină despre tentația moldovenilor de a se împrumuta de la bancă pentru procurarea unei case. 

În SUA, Diana și-a continuat studiile și s-a ales cu o diplomă de masterat la Universitatea DePaul Kellstadt Graduate School of Business. Acum se mândrește să-și ajute clienții să achiziționeze o locuință, sau să beneficieze de refinanțare. Angajamentul, receptivitatea și pasiunea Dianei de a pune la punct toate problemele financiare o deosebește de alți bancheri.

Natalia Ghilașcu: Diana, care sunt secretele succesului tău de a parcurge 20 de ani acumulați în SUA în industria ipotecară în cele mai de top instituții bancare?

Diana Mureșan: Țin la etica mea profesională și am aceleași așteptări de la celelalte persoane implicate în tranzacție. Sunt mereu înconjurată de oameni pozitivi și prefesionali, de la agenți imobiliari, la avocați, specialiști în taxe sau agenți de asigurări. Cea mai importantă persoană din tranzacție este cumpărătorul și este responsabilitatea mea să mă asigur că este deservit cu profesionalism. Pentru clienții care s-au mutat recent în SUA, industria de finanțări imobiliare poate fi una destul de intimidantă și confuză. The Federal Savings Bank este una dintre puținele bănci ipotecare care lucrează cu investitori străini, care cumpăra proprietăți în SUA.

Diana Mureșan, bancher ipotecar, the Federal Saving Bank

NG: Cât pivește cultura și nevoia americanilor de a apela la credite bancare, au moldovenii suficientă educație și succes ca să evite povara îndatoririi peste limita posiblităților?

DM: Sunt impresionată de comunitatea de moldoveni, majoritatea s-a mutat cu traiul în SUA în ultimii 5-7 ani și dețin un scor pentru credite foarte bun, sunt informați cât de important este acest scor în orice finanțare, fie pentru o casă, sau pentru un tir. Moldovenii au tendinta de a pune prima plată de downpayment” mai mare decât alte grupuri de cumpărători și mulți planifică să plătească casa mai repede decât termenul de împrumut. Pentru clienții mei moldoveni e important să se mute din chirie în prima casă și sunt mândri când primesc cheia la închiderea transazacției.

NG: Ce criterii ar trebui să întrunească doritorii de a se împrumuta de la bancă în ceea ce privește procurarea unei case și ce riscuri ar trebui să evite înainte de a lua această decizie?

DM: Programele speciale pentru prima casă sunt foarte atrăgătoare, ofera doar 3% pentru prima plată de “downpayment” și, de multe ori, se negociază costurile în contractul de cumpărare prin concesionarul creditorului, ceea ce înseamnă că nu e nevoie de a aștepta să economisiți 20% din “downpayment”. Anii petrecuți în economisirea fondurilor se transformă, de fapt, în mii de dolari cheltuiți pe chirie. În contextul actual, ratele și prețurile de cumpărare cresc, datorită economiei puternice și ratei șomajului extrem de mică (cea mai joasă din ultimii 50 de ani).

În general, rata primei plăți pentru downpayment de 20% e mai mare decât la un downpayment de 5%, nu este întotdeauna ideal de a întârzia achizitionarea unei proprietăți. De asemenea, e bine de știut că toate programele pentru prima casă au restricții la mărimea venitului, se foloseste venitul mediu pe țară, aceste programe se adresează cumpărătorilor cu venit mic și mediu.

Photo: Dan Boman 2011

În special pentru șoferii de tir, e important să nu finanțeze un tir înainte de a cumpăra o casă, fără a se consulta cu un un bancher ipotecar. De multe ori, plata lunară e prea mare și nu se mai califică în obținerea unui împrumut bancar pentru casă. De multe ori, sunt informați eronat că împrumutul pentru un tir se face prin companie, dar, de fapt, se afișează pe raportul creditar. Doar în cazul în care imprumutul a fost efectuat mai devreme și se dovedește că 12 luni de plată lunară a fost facută din contul bancar de business, atunci se poate exclude acestă restricție.

Pentru a citi continuarea articolului, vă puteți abona la revista HORA in America, o revistă online și tipărită în SUA, unde puteți descoperi sfaturile experților în avocatură, finanțe, istorii de succes, afaceri și multe informații despre diaspora din America. 

sursa: HORA in America

 

Comments

comments