Irina Madan, designer

Dragostea pentru Irina Madan se manifestă prin culoare, pensulă, croială, stil și stofă. Lăsată dusă de valul inspirației,  acesta a adus-o tocmai pe țărmul Statelor Unite, și anume în San Diego, imediat după ce s-a văzut cu green card-ul în mână. Doar în doi ani, a reușit să promoveze adevărate capodopere de artă prin creații etno pictate pe stofă. Unele din lucrările Irinei veți putea să le pipăiți și admirați între 28-30 septembrie la San Francisco, unde va avea loc cea de-a V-a ediție a Convenției Moldo-Americane.

Anna Panovici: Cum s-a născut ideea de a picta pe haine și cât de stângace sau reușite au fost primele piese vestimentare pe care le-ai creat?

Irina Madan: Ideea de a picta pe hainele pe care le creez s-a născut în timpul studenției la arte, atunci când lucram la colecția de licență. Valul inspirației a pornit din interior și s-a născut din admirația pentru orașul Veneția. Eram sigură că în magazine nu voi găsi țesăturile de care aveam nevoie, astfel, am început să-mi obțin stofa dorită, pictând-o manual. La prima mea încercare, m-am regăsit total în această tehnică.

AP: Cum ai decis să te muți în SUA și ce schimbări au venit odată cu această decizie?

IM: Am fost o norocoasă să mă aflu printre câștigătorii de Green Card în anul 2016. Ulterior, au fost perioade de ezitare. Mi-am ascultat vocea interioară și am hotărât să profit de șansa care mi s-a oferit. În perioada care a urmat, am avut parte de schimbări radicale. Am fost nevoită să o iau viața de la zero, dar toate acestea mi-au amplificat ambiția și m-au făcut și mai puternică pentru a merge încrezută pe drumul visurilor mele.

AP: Arta Vestimentară redă stilului Etno ușor recognoscibil și foarte plăcut! Cum au perceput americanii acest stil?

IM: Am o dragoste specială pentru ornamentele stilului național, pe care mereu încerc sa le includ în cantități mici sau mari în majoritatea creațiilor mele.

Ornamentele sunt pline de culoare, creează un puternic efect vizual și ne reprezintă ca popor. Mă mândresc că avem tradiții, obiceiuri și artă veche pe care suntem datori să le valorificam.  Cu doi ani în urmă, m-am ales cu prima mea comandă în SUA; o doamnă nativă a ales o rochie cu motive etnice românești. Au urmat și altele, fapt care m-a motivat să creez și în continuare haine cu acest tip de model. Am livrat colete în multe orașe ale lumii. Majoritatea lucrărilor au fost comandate din Moldova și Romania, pentru că acolo am activat și m-am promovat. Visul meu e sa călătoresc și să văd pe stradă din întâmplare oameni îmbrăcați cu picturile mele.

AP: Cum se manifestă dorul de casă prin creațiile tale vestimentare?

IM: Dorul de casă e profund, intensitatea crește sau scade în funcție de experiențele pe care le trăiesc. Încerc să vin acasă cât mai des și și nu uit să iau cu mine imaginile frumoase din Moldova. Mereu m-a inspirat frumosul și dorul de casă își lasă frumos amprenta în creațiile mele.

AP: Cum reacționează americanii atunci când le spui că ești din Moldova și cât de mândră ești să promovezi cultura țării tale în SUA?

IM: Majoritatea americanilor nu știu unde e Moldova, deși, în California s-a întâmplat de mai multe ori să întâlnesc oameni care au auzit despre țară noastră și mai cunoșteau detalii și din istorie. Fiecare dintre noi suntem ambasadorii țării în care ne-am născut și mă simt mandră să reprezint Moldova prin frumosul ei. Creațiile mele, pline de culoare, ne duce cu gândul la cât de minunata e Moldova.

AP: Cum poate influența diaspora starea Republicii Moldova dacă fiecare își vede de treaba sa în orașul/ țara în care se află?

Fashion Show cu lucrările Irinei Madan, San Diego, 2017

IM: Diaspora are o pondere considerabilă pentru creșterea economică a țării. Dacă ne referim la aspectul cultural, pe care, de altfel, o reprezintă activitatea mea, consider că promovarea aspectelor naționale în afara hotarelor are un potențial de a crea premize și a atrage potențiale investiții în cultură, turism, de a promova frumusețea natală și de a arată o față mai colorată și plăcută a patriei.

AP: De ce crezi că participarea concetățenilor noștri la așa evenimente ca și „Convenția Moldo-Americană” este importantă?

IM: Prin astfel de evenimente devenim uniți, facem schimb de experiență, promovăm imaginea Moldovei, cultura și tradițiile noastre, cunoaștem istorii de succes ai oamenilor care au o poveste în spate. Toate aceste ar putea influența pozitiv și oamenii de acasă.

Anna Panovici

Articolul este publicat în revista HORA in America. Pentru cei interesați să citească și alte articole despre moldoveni de succes, abonamentele se pot face la link-urile:
https://sowl.co/49TO1 și https://sowl.co/RY5ZD (versiunea tipărită)

Comments

comments