Diaspora asociată inițiativei civice “Adoptä un vot” organizeazä în acest week-end o reuniune, aflați la cea de-a III ediție a offlinului. Cetățenii moldoveni, reveni acasă, vor pune în discuție subiecte politice și vor identifica soluții pentru a se asigura că alegerile parlamentare din 2018 vor fi organizate onest în comunitățile de moldoveni aflați peste hotarele țării. 

Evenimetul este public și deschis tuturor celor interesați în desfășurarea corectă a alegerilor. Susținătorii acestuia este Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și a Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA.

Aceeași inițiativă face apel către membrii diasporei din Moldova să se întrunească vineri în fața Palatului Republicii pentru a scrie mesaje guvernantilor si pentru a le înmâna personal. “Dupa ce am colectat câteva scrisorile pentru guvernanții corupți în data de 5 august împreună cu comunitatea Occupy Guguță, acum e nevoie să mergem să le înmânăm direct lor. Noi vom pregăti scrisori în stilul panelului “Slujesc țării și poporului, nu dictatorului”  și vă invităm să scrieți ce credeți despre guvernanții corupți.

Alegerile parlamentare ordinare în Republica Moldova vor avea loc în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019. Din 2018, alegerile se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Comments

comments