sursa: activenews.ro/

Zeci de mii de oameni au participat, astăzi, în centrul oraşului Chişinău, la Marea Adunare Centenară, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Printre manifestanti se afla Băsescu şi Ludovic Orban şi Dan Barna. Evenimentul a început cu un spectacol folcloric, după care a fost intonat imnul de stat al României, la final mulţimea scandând îndelung “Unire!!”.

„Suntem în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foarte mulţi, în România, nu ştiu de ce această piaţă se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi le spunem acum: aici, românii din Republica Moldova au dat în 1989 bătălia pentru limba română. 300.000 de români din Republica Moldova au cerut ca limba română să le fie limbă de stat”, a spus Traian Băsescu.   El a cerut parlamentelor celor două ţări să voteze unirea.

În discursul susţinut duminică, fostul şef al statului a reluat afirmaţia făcută cu o zi în urmă, conform căreia trăim „după voinţa lui Stalin şi Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov”, afirmând că românii sunt singurii care nu au avut tăria de a îndepărta efectele pactului.

Mulțimea din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a votat declarația de unire, care cuprinde cele peste 140 de declarații de unire pe care le-au votat localități din Republica Moldova.

Organizatorii spun că vor merge în Parlamentul de la Chișinău și în Parlamentul de la București cu această declarație de unire. Semnatarii cer clasei politice să realizeze unirea celor două state românești.

Azi să fiți dedicați idealului național. În Europa nu pot exista două țări românești. Suntem un singur neam, avem o singură limbă.  În Europa vom fi din nou împreună. Unirea înseamnă libertate este viitorul. Eu, ca român, ca unionist, ca și creștin, ca deputat al României, îmi asum acest proiect al Unirii. Și Unirea se va face. Ea este destinul generației noastre. Să construim o Românie mare și puternică în Europa! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus deputatul liberal, Daniel Gheorghe.

Adunarea a fost pașnică. Totuși, poliția a reținut un grup de 20 de tineri care se îndrepta spre locul manifestației. Aceștia aveau în genți măști și recipiente cu gaze lacrimogene, cuțite sau bastoane.

Comments

comments