imagine simbol

Vizele de călătorie în SUA devin tot mai atractive pentru cetățenii moldoveni și cei din întreaga lume, dar doza de scepticism precum că cererea va fi refuzată crește, pe măsură ce unele aplicații pot stârni dubii oficialităților americane. Forumurile de socializare ale moldovenilor din SUA devin un punct de sprijin pentru acei turiști care își văd visul american cât mai degrabă realizat. 

Spre exemplu, Comunitatea Moldovenilor din California recepționează tot mai multe întrebări pe rețelele de socializare de la cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul în SUA. La unele din aceste întrebări încearcă să răspundă avocații cu experiență în domeniul vizelor, sfaturi care i-ar ajuta să ajungă la o decizie mai bine informată despre vizele de călătorie.

Moldova Times: Vizele de călătorie B2 sunt tot mai mult solicitate de moldovenii care ar vrea să viziteze SUA, mai ales că acestea sunt oferite pentru o perioadă de zece ani, cu peiroade de șase luni de răgaz. Cât de siguri pot fi aplicanții că respectă procedurile înaintate de autoritățile americane? 

Oleg Gherasimov: Viza de vizitator B-2, este un tip de viză de la care nu știi la ce să te aștepți atunci când aplici. Am asistat clienți, pentru care credeam că au șanse foarte mari de a primi acest tip de  viză, dar nu au primit-o. La fel, am asistat persoane ale căror șanse nu erau foarte mari (mă refer la persoane aflate în SUA fără statut legal, care doreau ca părinții lor să îi viziteze, persoane care cu 5-10 ani în urmă au depășit termenul legal de ședere în Statele Unite etc.) dar au reușit să obțină viza de vizitator sau cea de  afaceri.



Moldova Times: La ce aspecte ar trebui să atragă atenția cetățenii care își invită părinții în SUA, mai ales când au primit deja un refuz de a-și vizita rudele sau copiii?

Oleg Gherasimov: Prima aplicație este cea mai importantă și sugerez să fiți pregătiți 100%. Bineînteles, situația fiecăruia diferă și fiecare situație trebuie analizată în parte. La general vorbind, trebuie luați în considerare următorii factori:

– Consulul este interesat în primul rând de legăturile pe care aplicantul le are față de Moldova (familie, serviciu, proprietăți, afacere, etc.);

punctele de frontieră ale SUA

– Scopul călătoriei este important, dar nu e un factor determinant în hotărârea pe care o va lua Consulul;

– Statutul rudelor care se află în SUA și cum au obținut ei acel statut. În acest caz, experiențele diferă cel mai mult.  În unele cazuri, părinții acelor persoane care nu au niciun statut, au primit viza, în alte cazuri, părintii celor care dețin cartea verde (obținută prin căsătorie, azil, etc.) nu au primit viza;

– Un plan specific de călătorie;

– Mijloace financiare disponibile, care să acopere cheltuielile de călătorie în Statele Unite.

Moldova Times: Ar însemna asta că cetățenii moldoveni care au obținut drept de ședere permanentă prin căsătorie sau care au solicitat azil politic/religios, etc sunt mai mult expuși riscului ca invitația să fie respinsă de către consul?

Oleg Gherasimov: Cunosc persoane care au aplicat de 5-6 ori și nu au obținut viza de călătorie, pe când insistenta altora a dat roade. Consulul preferă să reaplici, atunci când problema, din cauza căreia a fost refuzata  viza, a fost rezolvată, sau când circumstanțele personale s-au schimbat (invitatul și-a schimbat serviciul, aplicantul se căsătorește, apar noi obligații de a dezvolta o afacere, etc.).

Moldova Times: În ce cazuri te poți aștepta ca să obții  un refuz pentru viza de călătorie din partea Ambasadei SUA, în special când aplicantul este un părinte și cum te poți asigura ca ancheta să fie una de succes?!

Oleg Gherasimov:nd vorbim despre vize, nu există nicio siguranță că aplicația va fi una de succes. Dacă cineva vă oferă careva garanții, fugiți cât mai departe. Sugestia mea este să prezentați în formular informație veridica sau să solicitați sprijinul unui avocat licențiat în Statele Unite, care să vă ajute nu doar la completarea anchetei. Aveți șanse mai mari dacă sunteți asistat  de un avocat? Nu e neaparat, dar veti ști că ați respectat toate criteriile și că v-ați asigurat șansa cea mai mare de a obține un rezultat pozitiv.

sursa: USCIS.com

Moldova Times: Există vreun termen sugestiv de a expedia dosarul pentru o nouă tentativă de a obține o viză pentru rudele sau membrii familiei, mai ales când sistemul de procesare a vizelor indică deja un refuz?

Oleg Gherasimov: Experientele celor cu care am discutat diferă, iar sugestia mea ar fi să așteptați cel puțin 6 luni, sau dacă consulul a indicat o problemă specifică, puteți reaplica după ce problema a fost rezolvată, sau, după ce circumstanțele personale s-au schimbat.

Moldova Times: Cât de sinceri ar trebui să fie aplicanții de vize atunci când merg în vizită la copii  să-i sprijine în educarea nepoților? În SUA, deseori se practică susținerea părinților vin în ajutor în calitate de dădacă?!

Oleg Gherasimov: “Sprijinul părinților în educarea copiilor” este considerată de către autoritățile imigraționale din SUA a fi muncă remunerată. Vizitatorii nu au dreptul să accepte munca neautorizată în timpul șederii lor în Statele Unite. Respectiv, orice indiciu (dezvăluirea voluntară, poze pe rețelele de socializare, poze în telefon/calculator depistate de agentul de frontieră, etc.) care ar induce la concluzia că scopul călătoriei este de a îngriji de nepoți, sporește șansele unui refuz de a obține viza,, sau, și mai rău, neadmiterea pe teritoriul Statelor Unite.

Moldova Times: Ce se întâmplă cu aplicanții care dețin viza de călătorie B1/B2 și care figurează în bazele de date ale autorităților SUA ca beneficiari de recompense pentru o anumită muncă prestată?

Oleg Gherasimov: IRS este instituția de stat care deține toată informația despre munca prestata și taxele achitate de către cei care muncesc în Statele Unite. Însa, USCIS (Serviciul de Imigrare al SUA) nu are acces la aceste arhive. În cazul în care un ofițer de imigrare necesită această informație, îți poate cere ca să le prezinți aceste documente.

Moldova Times: Cum ar afecta șederea peste termenul legal a unei rude apropiate în SUA asupra statului legal a persoanei care și-a asumat responsabilitatea de a o invita? Există impedimente în obținerea cetățeniei acestui stat?

Oleg Gherasimov: Atașarea unei invitații la dosar este una opțională. Autorul invitației nu își asumă nicio responsabilitate. Dacă vei acoperi cheltuielile persoanei invitate, ar fi indicat să completați formularul I-134, Affidavit of Support, dar necesitatea de a urma această procedură diferă de la caz la caz.

imagine simbol

Nu am întâlnit situații în care șederea peste termenul legal ai părinților să fi afectat obținerea cetățeniei de către invitat. Oricum, nu este sugerat să urmați aceasta cale.

Moldova Times: Cât de prudenți ar trebui să fie cetățenii moldoveni cu statut legal de ședere în SUA în a invita o persoană apropiată sau un prieten din Moldova, care vrea să obțină o viză de călătorie? În multe cazuri, prietenii sau rudele ar putea să încalce termenul legal de ședere.

Oleg Gherasimov: Cu toate că majoritatea scrisorilor de invitație asigură întoarcerea invitatului în țara de origine înainte de expirarea termenului permis, sau că invitatului i se va oferi cazare, mâncare, etc., din experiența mea, nu am întâlnit situații în care  autorul invitației a  avut suferit careva consecințe negative.

NOTĂ: Avocatul Oleg Gherasimov ne atenționează că părerile expuse în acest articol nu constituie consultanță juridica. În plus, pentru a obține rezultate optime, el vă recomandă să consultați un specialist în domeniu. 

Stimați cititori, dacă aveți întrebări despre vize și alte domenii ce privește imigrarea, nu exitați să ne scrieți [email protected]. Ne vom asigura ca profesioniștii juriști din SUA să vă poată răspunde la solicitările dvs.

Comments

comments