imagine simbol

Noul sistem de învățământ american poate deveni o povară pentru miile de cetățeni care reușesc să obțină permisul Green Card, și asta pentru că studiile din Republica Moldova nu sunt recunoscute de SUA.

Cristina Creangă, o tânără moldoveancă din Ungheni, este stabilită cu traiul în Illinois de aproape patru ani. După obținerea permisului de ședere american, a rămas cu studiile universitare incomplete, iar acum trebuie să gădească soluția potrivită pentru a continua universitatea.

Se gândește să urmeze un colegiu în SUA, în special în statul Illinois, acolo unde este stabilită cu traiul legal. În Moldova a învățat timp de doi ani geodezia și administrarea cadastrului, iar acum este pasionată de IT și speră să obțină sprijin din partea diasporei pentru a îi oferi un sfat cum să-și echivaleze studiile sau dacă trebuie să înceapă totul de la zero.

Portalul de știri Moldova Times conectează specialiștii din diasporă pentru a găsi răspuns la întrebările cetățenilor care au nevoie de o informație în privința unei mai bune integrări în SUA. De această dată, sfaturile vin de la Asociația Comunității Moldovenilor din California, Svetlana Beșliu, care a activat în calitate de profesor asistent în California.

Cristina Creangă: Vreau sa aplic la studii și am careva întrebări, va voi fi recunoscătoare dacă veți împărtăși experiențele voastre. Am obșinut diploma de bacalaureat și am urmat doi ani de studii universitare în Moldova, dar în alt domeniu decât cel la care vreau să aplic în prezent. Pot sa transfer creditele din acești 2 ani în SUA?

Svetlana Beșliu: Nu cred că creditele acumulate în doi ani de studii incomplte în Moldova ar putea fi recunoscute și transferate la instituțiile de învățământ din SUA, mai ales că și preferinețele pentru domeniul de studii ales este diferit.

Cristina Creangă: Creditele acumulate necesită a fi traduse și întărite notarial? Mă gândesc să urmez studii online la colegiu sau universitate în statul Illinois. Care ar fi sugestiile voastre, dacă cunoașteți careva oportunități online.

Svetalana Beșliu: Studiile oferite în totalitate online la colegiu sau universitate sunt de obicei particulare, ceea ce înseamnă că va trebui să achitați o taxă. Colegiile și universitățile de stat oferă multe cursuri online și, astfel, vei putea combina lecțiile online cu cele regulare, dar contează ce fel de obiect vei alege.

Cristina Creangă, Illinois

Atunci când aplici pe situl unei instituții, indici ce studii ai, daca ai terminat doar liceul, indici că ai studii liceale finisate și atunci devii valabilă pentru Federal Student Aid FAFSA. (beneficiile sunt descrise mai jos). Oricare colegiu poate avea regulile sale, unele instituții pot să te roage printr-un e-mail să le prezinți în original diploma de studii, dar prin această procedură trec aleatoriu circa 20% din toți studenti pentru a urma această verificare. Daca colegiul sau universitatea nu îți cere diploma, atunci nu este necesar să o prezinți.

Te-aș sfătui următoarele: în primul rând, ia o decizie în privința profesiei pe care vrei să o alegi. Caută un colegiu sau universitate publică în zona unde locuești în SUA sau acolo unde dorești să faci studiile. Înregistrează-te la colegiu direct de pe pagina de internet a instituției de învățământ. Urmează toți pașii pentru a te înregistra și vei obține un număr de student (student ID).

Aplică la FAFSA, un program care oferă granturi, împrumuturi și fonduri pentru studenții care frecventează o școală de carieră sau colegiu. FAFSA acordă ajutor financiar pentru studii doar daca ești cel putin rezident legal al statului unde aplici de 1 an și o zi, iar dacă nu ești înregistrată cu reședință oficială, va trebui să achiți studiile (taxa se percepe pentru fiecare credit). Daca dorești să obții studii gratuite și o bursă oferită de către FAFSA, este nevoie doar de diploma de studii liceale din țara unde ai învățat.

Cristina Creangă: Cunoașteți careva site-uri gratuite online pentru a ma pregăti de ESSEL ca să pot lua punctaj mai mare la examen? 

Pentru a te înscrie la un colegiu, depinde de profesia pe care o vei alege, vei susține un examen ESL, pentru verificarea nivelului de cunoastere a limbii engleze.

După ce ai obținut un număr de ID studențesc, mergi la colegiu și susții testul de limbă engleză, ESL sau regular English test, în funcție de cum cunoști limba și vei mai susține suplimentar testul la matematică. Cu rezultatele testelor, faci o programare cu un consilier (counselor) de la instituția de învățământ. Consilierul este persoana care te va îndruma și ajuta să-ți planifici orarul (schedule) și planul de studii (education plan) pentru toți anii pentru profesia care o soliciți.

Svetlana Beșliu, membră a Comunității Moldovenilor din California

Ar trebui să cunoști că în SUA, fiecare student are un plan de studiu personal, adică nu este ceva comun. Ajugind la consilier, trebuie să știi daca planifici să finisezi doar colegiul sau dorești să te transferi la universitate. Programele acestor doua nivele de instituții diferă și programul de studii trebuie să fie planificat în corespundere cu planurile de viitor. Mai apoi, înregistrezi cursurile conform planului de studii pentru următorul semestru, se face on-line pe saitul colegiului în e-service. Îți urez succese în continuare!

Svetlana Beșliu, membră a Comunitatii Moldovenilor din California, asistent profesor

Comments

comments