Un milion de oameni au rămas fără curent electric.

Ploile și vântul nu îi prea sperie pe moldovenii stabiliți cu traiul în Florida, care lovesc deja coasta statului american. Azi după amiază, uraganul a început să se deplaseze spre continent, iar un sfert din populația Floridei a fost deja evacuată, informează Modova Times.

Un milion de oameni au rămas fără curent electric după ce Irma a lovit Florida. Autoritățile avertizaseră în urmă cu câteva zile asupra acestui lucru, precizând că ar putea dura săptămâni până când situația se va rezolva.

Cristina Vataman Hortolomei din orasul Fort ne spune că s-a evacuat cu famialia sa în Orlando, iar toată forfota a început de pe patru septembrie, când s-a anunțat că în decurs de șase zile uraganul va ajunge pe țărmul Floridei, iar după câteva zile, era lipsă de produse, apă și combustibil.
“Miercuri seara am plecat din orasul în care suntem situați, Fort Lauderdale, deoarece se află la o distanță de 40 min de Miami. Ne-am făcut bagajele, am luat cei doi copii mici, unul de trei și altul de un an ca să îi ținem în siguranță”.

Sergiu Gherman din Miami, unul dintre membrii comunității din diaspora de moldoveni, spune că cetățenii nu sunt atât de alertați, pentru că vântul suflă cu o ploaie măruntă și nu ajunge nici măcar la dimensiunea unui uragan de categoria I.

Istina Ghidirim, o moldoveneancă din Florida, stabilită cu traiul de aproape trei ani aici, locuiește la o distanță de circa 300 mile de la ocean și afirmă că mulți alți moldoveni se gândesc să plece, bagajele sunt gata de plecare, în caz că pronostocurile se adeveresc.

“Ne gândim să ne evacuăm, însa nu stim unde, pentru că toate drumurile spre nord-est (Atlanta, Georgia, Alabama) sunt în trafic, iar cei din sud emigrează spre nord. În regiunea noastră e multă apă. Nu toate casele sunt construite din piatră, iar unde locuiesc acum, vântul poate să ia acoperișul casei”. Suntem vreo câteva familii care dorim să plecăm, dar așteptăm ce noutăți vor fi azi noaptea, afirmă Istina Ghidirim.

Aproape şapte milioane de oameni au primit ordin de evacuare în Florida şi Georgia. Potrivit oficialilor serviciilor de administrare a situaţiilor de urgenţă, aproximativ 700.000 de oameni din Florida au primit ordin de evacuare sâmbătă.

Milioanele de oameni care nu au plecat încă din Florida s-au baricadat în locuințe. Între timp, străzile din Miami încep încet-încet să fie înghițite de ape. La Miami, o macara s-a prăbuşit din cauza vântului puternic, au anunţat autorităţile. Nu este clar dacă a provocat pagube sau victime.

Comunitatea Moldovenilor din California vine cu un mesaj de sustinere și solidaritate în aceste momente de coșmar pentru toți cetățenii care se află în centrul furtunii din Florida și nu numai.

Violeta Gășițoi, unul din membrii activi din statul California, a adresat un mesaj prin care încurajează toți cetățenii moldoveni să plece din această zona într-o zonă mai liniștită, iar dacă cineva se decide să ajungă în California, pot apela la adresa comunității.

“Va rugăm să ne susținem reciproc, pentru că doar împreună putem fi o forță. Daca aveți nevoie de informatie sau ajutor, Comunitatea Moldovenilor din California este alaturi de voi”.

ONU a estimat că până la 37 de milioane de persoane, printre ei zeci de mii de români, ar putea fi afectați de uraganul Irma pe traiectoria sa către Florida.

Comments

comments