Un grup de bibliotecari din Moldova, în vizită în SUA

Biblioteca Crihana Veche și-a deschis larg ușile pentru părinții din localitate, care au acum posibilitatea să lectureze cărți și să se joace cu micuții într-un spațiu special amenajat, similar unui model american de bibliotecă. Ideea aparține unui grup de moldoveni din SUA, care s-a oferit să doteze bibliotecile din Moldova cu noi intrări de cărți, relatează Moldova Times.

Maria Cudlenco, activează de mult timp ca bibliotecara la Biblioteca Publică Crihana Veche, și a decis să facă cunoștință cu inițiatorii acestui proiect în Chicago. “Aducem Biblioteca SUA acasa” este un proiect initiat, promovat și dezvoltat de echipa Quiz Women USA. La moment, diaspora moldovenilor din SUA a reusit să ajungă în mai multe localități din țară, unde a stabilit colaborări cu bibliotecile. Inițiativa își propune să implimenteze ideea socială de model american al bibliotecilor din Republica Moldova.

Biblioteca publică din Crihana Veche este una din instituțiile care și-a deschis ușile pentru acest proiect educațional, și a fost dotată cu cărți și jucării aduse din SUA. Administrația bibliotecii a reusit să implimenteze modelul american, prin crearea unui spatiu de joacă pentru copii, iar de ceva timp, acesta este frecventat de copiii din localitate începând cu vârsta de o lună.

Maria Cudlenco a reușit să introducă un story time, iar în curând va fi pus pe roate un program de instruire pentru părinți în limba engleză. Aici sunt încurajate să vină și mamele însărcinate ca să citească făților cărți. Astfel, ideea inovativă a bibliotecilor americane a fost preluată și adaptată la necesitaățile localității, datorită sprijinului proiectului “Aducem Biblioteca SUA acasă”.

Maria Cudlenco, biblioteca Cârhana Veche

Natalia Neaga, una din inițiatoarele acestui proiect a numit-o pe Maria Cudlenco ambasadoarea proiectului în Crihana Veche. “Am avut deosebita plăcere să ne vedem în Chicago, unde administrațai bibliotecii a participat la un curs de instruire a bibliotecarilor moldoveni în SUA”.

Proiectul continuă să intereseze și alte biblioteci din Moldova, iar în acest scop, Marta Iacob și Nadea Tipa le stau la dispoziție pentru a susține și dota aceste instituții cu noi cărți.

Comments

comments