foto: report.md

Legea cu privire la schimbarea sistmeului electoral mixt a fost promulgată la doar câteva ore de la votarea proiectului în Parlament, chiar dacă împotriva acestui proiect, mii de cetățeni au scandat în această dimineață în fața Președinției.  

Imediat după finalizarea dezbaterilor la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, azi 74 de deuptați din rândurile PSRM și PD au votat pentru schimbarea sistemului electoral. Documentul prevede micșorarea pragului electoral pentru blocurile electorale până la 8%. Până acum acesta este de 9% pentru blocurile formate din 2 partide și 11% pentru cele formate din mai multe partide, iar numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaților în circumscripțiilor uninominale a fost redus de la 600 la 500. Pentru partide, pragul de accedere în Legislativ a rămas neschimbat – 6%.

Președintele pro-rus, Igor Dodon, a declarat că aste iniţiativa pe care a lansat-o încă în luna aprilie și că acest proiect de lege îi aparține. “Proiectul prevede alegerea deputaţilor pe circumscripţii speciale în regiunea transnistreană, mandate de deputat pentru diasporă. În ceea ce priveşte numărul secţiilor de votare în diasporă a fost inclus un criteriu suplimentar pe care îl promovăm încă din 2015”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Atât Partidul Comuniștilor, cât și PL, PLDM, care s-au retras de la vot, spunând că Moldova a ajuns la uzurparea puterii. Potrivit Maiei Sandu, liderul PAS, Republica Moldova a pornit pe calea dictaturii. “Vom scoate această guvernare de la putere, ne dorim o țară democratică, care ascultă de cetățeni. Ei nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția”.

În cea de a doua lectură, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%. S-a propus și reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Potrivit experților, dacă într-o circumscripție un candidat va obține 25%, iar următorii patru – 22%, 18%, 15%, 15%, deputat va deveni primul, care a adunat 25%, a explicat ex-ministrul adjunct de externe, Andrei Popov. El susține că această formulă avantajează Partidul Socialiștilor, candidatul căruia, Igor Dodon, în primul tur al alegerilor prezidențiale (din 2016) a obținut peste 30% în fiecare raion cu excepția raionului Ialoveni (27%).

Potrivit proiectului, turul II nu va exista nici dacă doi candidați de pe primul loc vor avea număr egal de voturi, deputatul urmând a fi decis prin tragere la sorți. În cazul sistemului electoral mixt, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 – în circumscripții uninominale.

„A fost spulberată și ultima speranță pentru a construi un stat democratic bazat pe lege. Prin votul celor 74 de deputați, Moldova a fost aruncată înapoi, Moldova va trebui să lupte în continuare cu cei care vor cu orice preț să se mențină la putere. Spunți-mi vă rog, schimbarea sistemului electoral în țară poate dura 3 minute prin prezentarea unui raport în Parlament, fără nicio întrebare”, a întrebat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Comments

comments