Șapte din zece moldoveni cred că Federația Rusă ar trebui să protejeze interesele etnicilor ruși din Moldova, față de doar 22% dintre cetățenii din Ucraina care împărtășesc aceeași viziune. În țările unde populația creștin ortodoxă preponderează, oamenii privesc cu interes sporit spre conducerea de la Moscova. La aceste constatări au ajuns experții de la Centrul de Cercetări (Pew Research Center) din Washington DC. 

Creștinii ortodocși din Europa Centrală și de Est, și nu doar creștinii ortodocși ruși, sunt mai predispuși decât alții să favorizeze conducerea rusă în regiune. De exemplu, mai mulți oameni din țările majoritare ortodoxe privesc Rusia drept i contrabalansare a influenței occidentale. În plus, cei din țările majoritare ortodoxe tind să adopte poziția că Rusia ar trebui să protejeze rușii etnici din afara Rusiei. Aproximativ trei sferturi dintre români (74%) și șapte zeci de moldoveni (70%) spun că Rusia are această responsabilitate.

Totodată, în mai multe țări ex-sovietice există o puternică nostalgie pentru URSS. Circa (79%) de oameni din Armenia și (70%) din Moldova nutresc această nostalgie față de Rusia, majoritatea declarând că dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991 a fost un eveniment nefast. Chiar și în Ucraina, unde persistă un conflict armat cu separatiștii pro-ruși, aproximativ o treime (34%) dintre cetățeni simt în acest fel.

În unele dintre aceste țări, este mult mai probabil ca oamenii să evalueze mai pozitiv moștenirea istorică a conducerii lui Josef Stalin (1924-1953), decât cea a ultimului lider sovietic, Mikhail Gorbaciov, a cărui politici au contribuit la destrămarea URSS.

Un sondaj realizat de centrul independent Levada arată că, la fel ca în urmă cu cinici ani, în clasamentul celor mai remarcabile personalităţi, ruşii l-au pus pe primul loc pe Iosif Stalin, scrie Komsomolskaia Pravda.

În ultimii ani, un număr tot mai mare de ruşi îl apreciază pe dictatorul sovietic, Iosif Stalin. Peste tot in Rusia sunt deschise muzee dedicate lui, ridicate monumente, iar politicienii găsesc diverse justificari pentru politicile sale de represiune care au dus la moartea a zeci de milioane de cetățeni ai URSS.

Comments

comments