Maria Grapini, europarlamentară

Decizia europarlamentarilor de a oferi asistența macro-financiară de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova a fost ghidată de aspirațiile cetățenilor simpli de a-și dori o viață mai bună acasă. Aceștia au închis ochii la corupția și la interesele electorale înguste ale politicienilor de la Chișinău în ultimii cinci ani. Cel puțin așa se arată în discursurile pline de emoții ale eurodeputaților, ținute de la tribuna Parlamentului European, relatează Moldova Times.

“Când spun că Republica Moldova are nevoie de asistență financiară, mă gândesc la cetățenii ei, și nu la politicieni. Spre regret, Igor Dodon și Vlad Plahotniuc n-au înțeles acest lucru, în loc să susțină reformele de care cetățenii au nevoie, cei doi au decis că prioritatea este o nouă lege electorală, una care să le asigure eterna funcție. Retrageți acest proiect electoral, el nu are nimic comun cu urgențele societății moldovenești, nu suntem dispuși să achităm pentru ambițiile și experiementele electorale. Gândiți-vă la interesele cetățenilor, în aceste condiții trebuie să oferim asistență”, afirmă europarlamentarul Cristian Dan Preda.

Uniunea Europeană trebuie să-și respecte valorile, adică nu poate să intervină în aspectele suveranității, iar a introduce acest criteriu, ar însemna să cădem într-un populism ieftin, au reacțaionat alți deputați la aceste declarații.

“Cetățenii din Moldova au suferit cel mai mult decât alte țări în tranziție, începând cu deportările și alte probleme din societate. Eliberarea banilor către Moldova se poate face cu condițiile stabilite”, a menționat Teodor Stolojan.

Lobby pentru Moldova în Parlamentul European

"În loc să susțină adevaratele reforme, Dodon Igor si Vlad Plahotniuc se ocupa cu schimbarea sistemului politic din Moldova" – spun eurparlamentarii, atunci cand au facut lobby pentru asistența financiară de 100 milioane euro. Acestia au închis ochii la corupție și la reformele lente ale Guvernul Republicii Moldova și și-au deschis inimile către oamenii din #Moldova Aici sunt câteva crâmpeie despre cum ne privesc #europenii. Natalia Ghilascu

Posted by Moldova Times on Tuesday, July 11, 2017

Potrivit eurodeputatei, Maria Grapini, din 1990 vizitează Republica Moldova și efectuează vizite de patru ori pe an și observă unele progrese. Ea a declarat de la tribuna Parlamentului European că din cauza a trei persoane care au furat de la bancă, nu vom putea pedepsi cetățenii din Moldova, oamenii au nevoie de asistență financiară. Acest sprijin va fi unul extrem de important, iar dacă nu vom susține această decizie, UE ar descuraja cetățenii să aspire pentru valorile europene, a mai mentionat Maria Grapini.

Încrederea europenilor că banii vor merge pentru reformarea justiției, combaterea corupției și nu vor fi utilizați pentru crearea noilor datorii, s-a lăsat așteptată. Eurodeputații au criticat faptul că Moldova a coborât pe locul 127 în ceea ce privește creșterea nivelului de corupție, un nivel care nu îi aduce mari speranțe, similar țărilor din Pakistan și Cuba.

Explicațiile pe marginea declarațiilor că datorită Acorduui de Liber Schimb cu UE economia țării s-a dezvoltat, dar nu este încă o dovadă suficientă, pentru că indicatorii unei economii libere arată că Moldova se situează pe un nivel mai scăzut decât Rwanda, unde investitorii nu se grăbesc să-și aducă capitalurile.

Natalia Ghilașcu

Comments

comments