Un grup de organizații ale societății civile au criticat în repetate rânduri tentativa neinspirată de schimbare a modului de alegere a Parlamentului. Cu toate acestea, unele instituții media afiliate politic continuă „dezbaterile” pe marginea iniţiativei de schimbare a sistemului electoral, se arată într-o declarație.

Acestea au decis să recurgă la acțiuni de protest pentru a se face auziți. “Am recurs la proteste din cauza ne-dorinței guvernării să poarte un dialog real și să răspundă la întrebările experților și acuzațiile de manipulare a sistemului electoral în interesul unor partide și a ”sacilor cu bani”.

Opiniile și îngrijorările noastre au fost împărtăşite şi de către experții Comisiei de la Veneția, care au constatat că nu exista una din condiţiile indispensabile pentru modificarea sistemului electoral – consensul politic, recomandând să nu fie schimbat sistemul electoral”, se menționează în declarație.

Săptămâna trecută, Comisia de la Veneţia a punctat că iniţiativa de introducere a sistemului mixt trezeşte îngrijorari considerabile, inclusiv riscul influenţării deputaţilor din circumscriptii de interese de afaceri, competenta CEC de a crea circumscripţiile uninominale o expun unui risc de influenţă politică, nu există criterii clare cu privire la crearea circumscritiilor pentru regiunea transnistreana și votul peste hotare, iar măsura propusa nu poate îmbunataţi reprezentarea în parlament a femeilor si minorităţilor naţionale.

Grupul de inițiativă a societății civile a solicitat autorilor să retragă proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral și să revină de urgență la implementarea cerințelor Curții Constituționale în vederea eliminării lacunelor din legislația electorală actuală.

Organizaţiile semnatare îşi exprimă deschiderea pentru a participa la procesul de îmbunătăţire a sistemului electoral actual, în vederea conformării cu adresele Curţii Constituţionale şi recomandările din ultimul aviz al Comisiei de la Veneţia, în special în ceea ce priveste finanţarea partidelor politice, examinarea constestaţiilor electorale, reflectarea campaniei în media, implicarea bisericii în alegeri şi votul diasporei.

Organizațiile semnatare ale geclarației: Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Fundația Est-Europeană, Centrul de Politici și Reforme, A.O. Comunitatea „WatchDog.MD”, Transparency International-Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Asociația pentru Democrație Participativă, Institutul de Politici Publice.

Comments

comments