Cetățenii moldoveni din străinătate sunt invitați să participe la Zilele Diasporei, în perioada 18-20 august 2017, la Chișinău. Evenimentul este organizat de Guvern, prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora (BRD). La Zilele Diasporei sunt așteptați să participe peste o mie de conaționali din diasporă, relatează Moldova Times. 

Potrivit șefei Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu, în cadrul Zilelor Diasporei vor fi organizate un șir de ateliere instructive, va fi prezentată metodologia de predare a limbii române în diasporă, lecții publice, workshop-uri, expoziții, târguri, etc.

Una din temele propuse spre comunicare este turismul nostalgic, iar diaspora are un potențial imens de a atrage investitori să viziteze Republica Moldova și să investească în această ramură, consideră Olga Coptu.

Așa cum mulți moldoveni caută o modalitate de a investi în Republica Moldova, cu această ocazie, ODIMM va desfășura instruirea migranților care doresc să investească în lansarea sau dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova, pentru a beneficia de Programul de Atragere a Remitențelor în Economie – PARE 1+1.

În prima zi a evenimentului va avea loc un dialog deschis între Guvern, diasporă și corpul diplomatic, iar ambasadorii Republicii Moldova vor cunoaște mai bine persoanele cu care urmează să colaboreze sau au deja stabilite relații de prietenie cu diaspora. Cetățenii din diasporă vor avea ocazia să-și prezinte la Chișinău unele lucrări, bucate, un târg expoziție despre țara unde își au viza de reședință peste hotarele țării.

“Asociațiile diasporale reprezintă Republica Moldova și îi invităm la Chișinău să reprezinte țara de unde vin”, afirm Olga Coptu. Cheltuielile pentru transport nu vor fi asigurate în acest an, dar sunt încurajați să propună idei și evenimente care vor putea fi organizate în acest an.

Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural, turistic, economic la nivel de diasporă – țară / țară, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru ca, prin acțiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă și promovarea țării pe plan internațional.

Comments

comments