Un grup de moldoveni din diasporă a organizat la Bruxelles un flashmob, prin care a îndemnat Comisia de Comerț (INTA) a Parlamentului Europeanm să condiționeze asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro, prin obligarea autorităților de la Chișinău de a nu schimba sistemul electoral actual, relatează Ziarul de Gardă.

După ce au afișat mai multe mesaje, precum „Nu mafiei PD-PSRM, sistmemul mixt avantajează hoții!”, Nu mixt, Nu uninominal, Nu schimbăm sistemul, Vă schimbăm pe voi” sau „Vrem democrație europeană, nu doar bani europeni”, protestatarii au înaintat unor oficiali europeni o declarație a societății civile din diaspora.

În perimetrul sediului Parlamentului European, scuarul Altiero Spinelli, au fost surprinse deputatele PDM, Valentina Buliga și Violeta Ivanov, dar și comunista Oxana Domenti. Acestea participă între 19-21 iunie la seminarul „Ciclul legislativ – de la inițiativă legislativă spre implementare și monitorizare”. Portalul unimedia.info a publicat imagini video cu discuția dintre Valentina Buliga și reprezentanți ai diasporei.

În discuțiile cu protestatarii, Valentina Buliga a dat de înțeles că dacă vor avea loc alegeri după noul sistem electoral, candidatul Ilan Șor, care are cea mai mare popularitate în Orhei, nu este unul atât de rău, așa cum în Orhei multe lucruri s-au schimbat spre bine. Asta, în timp ce tinerii din diasporă au argumentat că alegerile în baza sistemului mixt sau uninominal va favoriza în continuare oamenii corupți, care dispun de resurse financiare să-și organizeze campanii de PR, iar cei onești vor rămâne în umbră.

Deputata PDM, Valentina Buliga, s-a arătat deranjată de revola tinerilor și a declarat că modificarea sistemului a fost cerută anterior de către PLDM și lideri ai partidelor din opoziție, precum Maia Sandu și Andrei Năstase., care astăzi sunt împotriva schimbării.

La rândul lor, protestatarii au replicat Valentinei Buliga că președintele PDM, Vlad Plahotniuc este la cea de-a doua tentativă de schimbare a sistemului, iar în 2013, Comisia de la Veneția a mai emis un aviz în acest sens.

Întrebată de ce PDM vrea schimbarea sistemului acum, când, potrivit sondajelor, are sprijinul a circa 3% din populație, Valentina Buliga a reăspuns că „PDM ține cont întotdeauna de ceea ce vor oamenii”.

Comments

comments