Bătrânii din Moldova, adoptați de diaspotă

O campanie de sensibilizare a societății pentru a avea mai multă grijă de bătrânii singuratici din Moldova le-a stârnit interesul și curiozitatea mai multor moldoveni plecați peste hotare. Fiecare dintre ei a “adoptat” în total 40 de bătrâni din Criuleni, de care vor avea grijă de acum încolo.

Tatiana Jizdan, stabilită cu traiul în Germania, nu s-a așteptat că #AdoptăunBătrân va avea priză printre concetățenii din diasporă. Dacă e să faci un calcul, persoanele în etate au rămas plini de disperare, pentru că copiii lor i-au părăsit, ajungând tot undeva peste hotare.

Natalia Ghilașcu: Dragă Tatiana Jizdan, fiind departe de casă, în Germania, unde ați emigrat de câțiva ani, continuați să păstrați rădăcinile cu cei de acasă. Cum ați ajuns la ideea de a iniția o campanie socială “Adoptă un bătrân”, realizată de la distanță pentru Moldova? 

Tatiana Jizdan: Am pornit de la implicare personală, nici gând nu aveam să transform ideea într-un proiect. Pe pagina mea de facebook apăruse postarea Valentinei Geamănă,  care anunța că, împreună cu AO „Prezicere Divină”, au deschis o brutărie, a cărui profit urma să fie transferat Centrului anti-violență. Atunci, m-am gândit că ar fi bine să ajut cumva la realizarea produselor de panificație.

Departe de țară, am decis, totuși, să dăruiesc bătrânilor câte o pâine și am întrebat-o pe Valentina dacă m-ar putea ajuta să o livrez. Astfel, m-am ales cu 10 bunici. Imediat după începerea activității,  am povestit despre implicarea mea unei prietene, Lara, care s-a oferit imediat să “adopte” și ea 10 bătrâni, cărora să le cumpere pâine. Mi-am dat seama că ideea se poate lărgi, exact cum a reactionat prietena mea, vor reacționa și alții, m-am gândit eu.

Natalia Ghilașcu: Recent, circa 40 de vârstnici din câteva localități ale Moldovei au fost surprinși să fie vizitați de către autoritățile locale, voluntari, care le-au adus pâine caldă, cumpărată pe banii expediați de reprezentanții diasporei din Germania. Cum ați ales localitățile cu care colaborați la acest moment?

Tatiana Jizdan: Localitățile le aleg în funcție de receptivitatea primarilor. Primesc recomandări precum că ar fi primari foarte de treabă,  îi caut pe internet și iau legătura cu ei. Acest proiect implică multă responsabilitate și multă lume care ar vrea să facă voluntariat, ca într-un final, să ajungă pâinea pe masă bătrânilor. Spre regret, nu toți cei care reprezintă autoritățile locale vor să se implice. Poate și e mai bine, căci acel primar care este de acord să se implice binevol, înseamnă că o va face din inimă și îsi asumă responsabilitatea, fără a primi vreo recompensă.

Tatiana Jizgan, din colecție personală

Natalia Ghilașcu: Cine vă ajută să realizați această campanie în Moldova și cine sunt susținătorii principali care au oferit aceste donații?

Tatiana Jizdan: Apelul a fost făcut pentru toți cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare, prin intermediul rețelelor de socializare. S-a profitat anterior de bunătatea lor, la început, oamenii s-au arătat puțin sceptici.  Am demonstrat că se poate și menținem transparența în cadrul proiectului. La moment, avem concetățeni implicați din Germania,  Italia,  Marea Britanie,  Irlanda,  România și chiar SUA.

Natalia Ghilașcu: Multor bătrâni din Republica Moldova abia de le reușește să supraviețuiască cu o pensie de aproape 500 lei pe lună, iar gestul Dvs contează mult, mai ales că în satele unde locuiesc, aproape că nimeni nu le mai trece pragul casei. Vă gândiți să ajungeți la inimile tuturor persoanelor în etate din Moldova?

Tatiana Jizdan: Recent, am găsit o statistică despre numărul persoanelor aflate în etate la noi în țară. Situația nu e plăcută deloc, avem un număr foarte mare de persoane în etate, însă persoanele aflate peste hotare depăseste numărul celor în etate. Asa m-am gândit, că ar fi aproape un vis să putem adopta toți bătrânii din țară, însă nu e ceva ireal.

Pe rețelele de socializare, cineva comenta cum că ar fi bine ca fiecare cetățean plecat peste hotare să adopte pe cineva (părinții si rudele cărora le trimit bani sau colete), chiar mă înfurie această afirmare. E de datoria noastră să ne ajutăm familia rămasă acasă, nicidecum nu e adoptare. Dacă toți ar gândi astfel, reiese că numărul mare al bătrânilor singuratici este egal cu numărul de copiii care au plecat și nu vor să îi adopte.

Natalia Ghilașcu: Criza economica se resimte cumva și în rândurile persoanelor în etate din Germania? Dacă ați face o comparație dintre cele două țări, care ar fi principalele provocări care diferențiază această categorie de populație?

Tatiana Jizdan: Statul german are grijă de fiecare cetățean, nu vei vedea vreun bătrân rămas pe stradă, sau care nu are posibilități să se alimenteze. Cei rămasi singuri, sau care au probleme de sănătate, sunt internați în azil. Ceilalți îsi iau îngrijitori acasă. Ai o mare plăcere să te uiți la ei, senini la față, dar cu sclipiri în ochi. Diferența dintre statele noastre ar fi taxele de stat obligatorii. Ele sunt valabile în ambele țări, dar sunt folosite în mod diferit. Aici se pune foarte mare accent pe familie, copii si bătrâni, la noi, însă, accentul s-a pierdut.

Azil de bătrâni din Frankfurt, Germania

Natalia Ghilașcu: Ce v-a determinat să plecați din Moldova și dacă v-ați regăsit ușor în societatea germană, unde predomină disciplina și unde nivelul de responsabilitate față de lucru, în relațiile dinte oameni, este destul de înalt?

Tatiana Jizdan: Am plecat din Moldova după eșuarea pe plan profesional. Mai întâi de toate, nu am acceptat să lucrez după specialitate din cauza salariului mizer, apoi am încercat propria afacere, iar taxele de stat, din nou, m-au înăbușit. Am venit în vacanță la o prietenă, care era deja stabilită aici. Din prima zi, mergeam pe stradă și tot exclamam:  „cât îmi place!„ Atât timp cât știi ce vrei de la viață, prioritățile și principiile îți sunt printre cele mai înalte,  atunci te încadrezi foarte ușor în acest tip de societate, unde responsabilitatea și disciplina sunt pe deplin apreciate.

Natalia Ghilașcu: Corupția este rădăcina multor probleme ale țării noastre. Cu cât mai mult timp se ignoră acest fenomen, cu atât mai lungă e calea spre o economie prosperă și de a asigura oamenilor un trai decent. Când credeți că Moldova va ajunge la standardele de viață ale Germaniei și ce e nevoie pentru a deveni o societate responsabilă și cinstită?

Tatiana Jizdan: Mi-ar plăcea să cred că Moldova va ajunge vreodată la nivelul de trai al Germaniei , dar nu o văd, din păcate. După mine, cea mai mare problemă a noastră suntem noi înșine, cetățenii de rând. Mereu ne învinuim conducerea, însă nu e așa. Avem ce avem, pentru că asta ne-am dorit. Toate sistemele sunt putrede, iar statul are nevoie de noi pentru o schimbare. Dacă fiecare, și cel plecat, și cel de acasă, ar deveni mai responsabili, atunci vom mai avea o șansă.

Natalia Ghilașcu: Cum vă petreceți timpul liber în Germania, cât de ușor ați învățat limba și ce proiecte personale sau profesionale visați să realizați? 

Tatiana Jizdan: Ador râul Main, pe malul lui îmi regăsesc liniștea sufletească și mereu îmi radiază energie pozitivă. Apoi ar fi arhitectura caselor, îmi place să merg pe stradă și să le admir, la fel și oamenii, toți zâmbesc pe stradă și ești privit cu căldură, indiferent de naționalitate.

Natalia Ghilașcu: Ce servicii credeți că s-ar merita de dezvoltat acasă, pe care le-ați remarcat în mod deosebit în Germania, de care ar beneficia categoriile nevoiașe, dar și oamenii care se află în risc?

Tatiana Jizdan: Avem de lucrat în toate domeniile, însă serviciul de asistență socială lasă de dorit. Probabil că asistenții sociali s-ar implica cu ardoare, dacă ar avea susținere din partea statului. Am apelat de câteva ori și le-am cerut ajutorul pentru a rezolva câteva cazuri, însă, așteptările mele s-ai lăsat fără niciun răspuns. De atunci, nu mai contez decât pe oamenii de rând, doar între noi ne putem ajuta și trebuie să o facem, dacă vrem ca țara noastră să rămână nu doar o istorie uitată.

Vă urăm succese!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.   

Comments

comments