Un video postat recent de Moldova Times pe rețelele de socializare a ajuns la peste 35.000 vizualizări timp de doar o singură zi, unde o familie de moldoveni, stabilită cu traiul în SUA de mai bine de un an, vorbește despre diferențele sistemului de educație. 

Este vorba despre Vera Zadoinov, fiica avocaților Roman Zadoinov și Violeta Gășițoi, care susțin că viața dincolo de ocean este cu mult diferită decât și-ar fi imaginat, iar această experiență o demonstrează și sistemul de învățământ, la care a trebuit să se adapteze cele două fiici. 

Diferențele sistemului de învățământ din SUA și Moldova

Elevii moldoveni din #SUA vorbesc despre diferențele sistemului de educație. Vera Zadoinov a absolvit o școală publică în #California, iar asta înseamnă că toate cheltuielile pentru studii sunt acoperite de către stat. Mai multe detalii, citiți aici http://bit.ly/2sJrhND Natalia Ghilascu

Posted by Moldova Times on Saturday, June 17, 2017

Mai multă lume s-a dat cu părerea despre diferențele care au fost punctate de tinerii care au absolvit un liceu din California. Ludmila Baciu spune pe rețelele de socializare că la scoala copilul trebuie să meargă din placere, dornic să învețe, să cunoască mai multe, dar nu să stea cu frica în sân sau să manifeste ură față de scoală. “Să nu-i fie frică dacă greșește, din contra, să fie călăuzit să-și îndrepte greșelile, să obțină încredere în sine”.

Viorica Turcan: “Stimați profesori din Moldova, luați aminte de spusele elevelor. Fiți empatici, înțelegători și aveți o atitudine prietenoasă față de învățăceii voștri.”

Tatiana Vrabie:La noi, până și profesorii au diplome de studii cumpărate! Cu părere de rau, în multe școli, orele se petrec așa lăsând elevii să citeasca de sine-stătator în clase, în timp ce unii profesori își organizează timp pentru ceai. Cum vreți elevii să însusheasca?”
imagine simbol

Mariana Burasvili-Paladi:Mă regăsesc în acest video. Acum un an, am venit în SUA și pot să zic că am făcut cea mai bună alegere pentru fetele mele. Ele sunt, pur și simplu, fericite când vine vorba de școală. Aceleași gânduri le au și ele despre școala din Moldova. Mereu fac comparație și mă întreabă de ce acasă la școală profesorii nu sunt mai buni cu elevii?”

Lenna Elenucea Amor: “Și în Moldova copiii au zi de odihnă sâmbătă și duminica, mentalitatea în Moldova trebuie schimbată, lumea este întunecată și totusi au votat întunericul, păcat… Nu uitați că SUA este o țară cu o democrație  de secole, dar Moldova a încercat să devină democratică, rădăcinele KGB nu sunt ușor de cioplit, ați găsit și voi să comparați. Sunt plecata de 15 ani, dar îmi iubesc țara și toți trebue să facem efort pentru a schimba ceva, nu să criticăm!
Christian Golic: “Liceul este gratuit, dar mai departe? E foarte scumpă educația aici, nici nu se compară cu cel european, care e cu mult mai avansat”.
Jimi Bond “În Moldova se face carte, așa că nu suntem cu nimic mai răi, cine vrae să facă carte o face oriunde, un copil capabil din Moldova nu se compară unilateral. În SUA, lumea e dezvoltată în orașele mari, dar în suburbii o duc și mai rău ca moldovenii.”
imagine simbol

Katrin Diaconu: “Avem de toate, Profesori cu literă mare, Oameni cu literă mare!!! Copiii care au ajuns oameni mari, în orice colț al lumii, datorită sistemului din Moldova!!!! Iubiți-vă țara, pământul, neamul, schimbarea începe de la sine, spre bine!!!”

Silvia Procopov: “Foarte corect este menţionat, sistemul de învăţămînt şi metodele de predare în R. Moldova sunt foarte învechite, dar cel mai dureros este că profesorii nu vor să recunoască aceasta. Când copilul meu a iniţiat o discuţie despre sistemul nostru de învățământ, a fost ignorat de profesori şi chiar ponegrit. Nu au dreptul nici la libera exprimare şi nici la propria părere.”
“Aș face o schimbare în comportamentul elevilor și a profesorilor. Aș revizui curicula claselor primare, este prea complicată, iar copiii nu au timp pentru odihnă. Aici în SUA este o regulă, week-end-ul este liber pentru familii. De la cel mai sărac, la cel mai bogat, studiile sunt accesibile”, afirmă Violeta Gășițoi.
Dacă părinții ar fi în putere să schimbe ceva în sistemul de învățământ din Moldova, atunci principala schimbare ar fi atitudinea și comportamentul profesorilor față de modul de predare, ceea ce i-ar motiva pe elevi să iubească obiectul de studiu, dar să nu se teamă că va primi o notă proastă.
Natalia Ghilașcu

Comments

comments