Ala Mîndîcanu, președinta Asociației “Comunitatea Moldovenilor din Quebec”

Ala Mîndîcanu, președinta Asociației “Comunitatea Moldovenilor din Quebec”, cu o experiență bogată de predare la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, a revenit din Canada să le ofere jurnaliștilor, studenților și societății civile un master-class pe comunicare și anteprenoriat social.

Așa cum diaspora a devenit un fenomen important în viața politică și socială a Republicii Moldova în ultimii zece ani, moldovenii aflați peste hotarele țării se află și ei în tranzitie, caută soluții la problemele pe care îi frământă, consideră Mîndîcanu.

“Vom încerca pe 5-15 iunie 2017 să căutam împreună răspunsuri la întrebarea crucială: Republica Moldova, încotro? Cu cine? Unde vom fi peste 5,10,15 ani? Eu vin cu anumite experiențe, sfaturi, solutii”, explică Ala Mîndicanu, încurajând toți doritorii să participe la o discuție publică și un seminar pe tematicile care ar interesa tânăra generație.

Sectorul social din Canada a sporit în ultimii zece ani, unde moldovenii plecați se implică mai activ atât în organizarea evenimentelor culturale, cât și în alte domenii sportive, de caritate, educație, etc. Dacă se va stabili o echipă în Moldova care își dorește să schimbe societatea, Ala Mîndîcanu ar fi interesată să devină mentor pentru grupurile de inițiativă, care și-ar dori să colaboreze cu diaspora din Canada.

Viziunile canadiene despre procesul de educatie, rolul participării civice într-o societate democrată, dar și experiența canadiană de implicare a oamenilor în procesul de votare sunt câteva subiecte prezente pe agenda de discucții, seminar care va avea loc la ULIM între 5-15 iunie.

Seminar despre comunicare în Diasporă, desfășurat la ULIM

“Misiunea mea e să dăruiesc ce pot, să împărtășesc cunoștințele și ideile pozitive, să contribui la prosperarea „țărișoricuței”, vorba lui N.Dabija, de baștină care s-a rătăcit, se pare, într-o tranziție fără sfârșit și care nici ea nu mai știe cine este și ce vrea”, afirmă Ala Mîndîcanu.

Acest proiect educațional se datorează programului lansat de Biroul Relații cu Diaspora “Revenirea diasporei profesionale acasă”, susținut de Organizația Internațională pentru Migrație și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Guvernul Republicii Moldova.

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments