Diana Dumitru, conferențiară, Universitatea de Stat “Ion Creangă”, cercetătoare

Născută în satul Mereni, Anenii Noi, aduce excelență în cercetare, istorie și predare. Diana Dumitru, cercetătoare și profesoară la Universitatea din Toronto, revine la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” în calitate de conferențiar la Catedra Istorie și Științe Sociale, de unde a și pornit în lumea mare acum 17 ani.

Cu o experiență acumulată la mai multe facultăți de istorie peste hotarele țării și deținând o bogată experiență de predare despre regimurile totalitare la Universitatea din Toronto, entuziasmul Dianei Dumitru e să aducă o schimbare în sistemul de educație din Moldova.

“Orice experiență adusă din afara țării este o contribuție esențială și ar aduce la dezvoltarea unei mase critice, care și-ar dori să schimbe sistemul și ar avea o viziune unde să fie canalizată noua expertiză. Prezența acestor oameni fortifică motivația de a porni aceste schimbări”, menționează Diana Dumitru, conferențiar la Catedra Istorie si Științe Sociale, într-un interviu pentru Moldova Times.

Timp de jumătate de an, se poate mândri cu unele realizări, pe care le consideră un pas începător ca să-i încurajeze pe studenții de la universitate să gândească mai critic și să se bucure de un nivel de educație mai calitativ, similar cu oprotunitățile de care se bucură tinerii cercetători din America de Nord.

Diana Dumitru, foto din colecție proprie

“Am dezvoltat o nouă revistă cu care ne mândrim și ne dorim să devină un produs la fel de calitativ ca și cele citite în America de Nord, unde vom publica texte de calitate și unde vom promova profesionalismul în cercetările istorice”, a mai adăugat Diana Dumitru.

Așa cum în mediile academice internaționale, conferințele și prezentările marilor cercetători aduc o valoare în sine pentru publicul studios, acest suflu i-a reușit să-l aducă și la Chișinău, unde studenții au avut marele noroc să dialogheze cu profesori de talie înaltă, invitați de la diverse universități americane, valoroși pentru Universitatea Pedagogică “Ion Creangă”.

Absolvind o universitate americană, unde studiile sunt evaluate de către însuși studenți și unde participarea acestora la evenimentele lansate de universitate sunt cotate de către profesori, Diana Dumitru a încercat să aplice și în Moldova un model similar.

Diana Dumitru, conferențiară la Catedra Istorie și Științe Sociale

“Dorim să-i încurajăm pe studenți să studieze, să fie activi și să participe la prezetările publice ale altor profesori din universitățile străine, la care nu au acces, dar care au fost invitați aici în Moldova”, a mai declarat Dumitru. 

Inspirată de resursele unice de la arhiva Muzeului Holocaustului din Washington DC, neexplorate încă de conaționalii noștri, Diana Dumitru a studiat problema antisemitismului în perioada antonesciană din România, Basarabia și Transnistria, fapt ce a determinat-o să publice prorpria ei cercetare valoroasă despre patima evreilor în lagărele naziste și schimbarea percepției discriminatorii.   

Cartea a fost recomandată de către Societatea de Studii Românești, ca utlerior, să fie tradusă de către editura “Polirom”, astfel încât să poată fi citită și de publicul vorbitor de limba română. În scurt timp, a devenit recunoscută pentru cercetările sale privind regimurile totalitare, Diana a acceptat, mai apoi, oferta de a preda la Universitatea din Toronto.

În prezent, articolele scrise de Diana Dumitru sunt incluse în programele de studiu a universităților din SUA, Canada, Ungaria și alte state. La fel, Diana se bucură de premiul oferit de „American Political Science Association”, care este oferit, de obicei, profesorilor de la Universitatea Harvard, Oxford și altele prestigioase din lume.

Natalia Ghilașcu

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments