Inga Protuc, avocată în Cipru

De zece ani, practică avocatura în Cipru, fiind unica moldoveancă avocată de pe insulă. Este fericită să împărtășească cultura și tradițiile cipriote alături de familia ei. Timpul liber îl dedică organizației non-profit Network pentru Cetățenie și Identitate Europeană și a avut numeroase ocazii să călătorească în Europa în calitate de formatoare. Deși în Moldova vine tot mai rar, dorul de țară rămâne mereu parte din inima sa.

Natalia Ghilașcu: Stimată Inga Protuc, de 16 ani sunteți plecată din Moldova, iar în Cipru sunteți recunoscută drept una dintre cele mai bune avocate.  Cum a parent oferta pentru a imigra în Cipru?

Inga Protuc: A trecut destul timp ca să realizez că am dobândit o a doua patrie. În ceea ce privește avocatura, o practic de 10 ani în Cipru, dar nu pot spune că aș fi una dintre cei mai buni. Dacă îmi permiteți să glumesc, aș zice că sunt cea mai bună avocată moldoveancă de pe insula, din moment ce nu mai există alti moldoveni avocați înregistrati legal în Cipru.

Oferta de a imigra în Cipru a apărut din senin și a fost o decizie spontană, sau chiar negândită bine, dar rezultatul a fost pozitiv, până la urmă. Cu 17 ani în urmă am întâlnit un cipriot tinerel și amabil, pedagog de profesie. Comunicam de la distănță pentru o perioadă de timp ca apoi să mă invite în Cipru să ne cunoaștem mai bine. Și uite așa, ne tot cunoaștem de 17 ani. Suntem căsătoriți de 16 ani și avem doi copii minunați. Pot să spun că sunt o norocoasă că am o astfel de familie.

Voi recunoaște, desigur, că au contribuit și alți factori la plecarea mea din Moldova. Orice aspirație am avut ca proaspătă absolventă în România a fost spulberată de către sărăcia, mizeria și corupția din țară. Nu mi-a trebuit mult timp să înțeleg care e situația din Moldova.

Natalia Ghilașcu: În ultimul timp, asistăm la prezența a tot mai multe familii mixte dintre moldoveni și alte naționalități. Cum vă reușește să păstrați buna înțelegere și armonia, când culturile și tradițiile sunt atât de diverse?

Inga Protuc: Cred că cultura și tradițiile nu ar trebui să fie un împiediment pentru a avea o familie armonioasă. Cel puțin, nu e cazul familiei mele. Relația noastră e bazată pe încredere și compromis chiar de la bun început. Tradițiile frumoase, atât cipriote cât și cele moldovenești, sunt respectate în familia noastră. Suntem două persoane moderne și flexibile. Cred că asta ne ajută să mergem înainte cu succes. Copiii sunt un alt capitol al vieții noastre. Apariția lor a dat un iz aparte relației noastre. Pot să spun că avem o familie fericită. Nu cred că există o formulă a căsătoriilor fericite. Fiecare cuplu funcționează diferit.

Inga Protuc, avocată în Cipru

Natalia Ghilașcu: Au plecat peste un milion de cetățeni ai țării noastre în toate statele dezvoltate unde își pot aplica cunștințele, experiența. Cum comentați această stare de lucruri?

Inga Protuc: Da, cunosc cifra dată și mă întristează enorm. Totodată îi înțeleg de ce pleacă, pentru că am trecut și eu prin experiența negativă a traiului din Moldova. Avem specialiști buni în toate domeniile, dar din moment ce nu sunt remunerați pentru cunoștințele și abilitățile lor, e logic că vor pleca acolo unde se pot realiza.

Eu sunt una dintre absolvenții Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și, datorită rețelelor de socializare, am descoperit că majoritatea colegilor mei au plecat în diferite țări, Canada, SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia etc. E un proces logic, dat fiind faptul că Moldova nu a avut ce să le ofere. Nimeni nu pleacă de la bine. În plus, nu văd să existe vreo formula viabilă pentru Moldova în prezent. Vizitez Moldova tot mai rar și de fiecare data o văd tot mai adâncită în mlaștină. Judec după oamenii din suburbie și raioanele îndepărtate din Chișinău. Sunt nefericiți și confuzi. Tot mai multe case în părăginiș și tot mai mulți bătrâni chinuiți. De altfel, cum ați caracteriza o țară în care majoritatea populației e nefericită?!

Natalia Ghilașcu: Care sunt principalele interese ale diasporei din Cipru, ar putea să influențeze parcursul de dezvoltare al Moldovei dacă ar deveni mai consolidată? 

Inga Protuc: Diaspora din Cipru e destul de mică și e constituită mai mult din femei căsătorite cu ciprioți. Și-au facut o viață aici și nu prea văd opțiunea de a se întoarce în Moldova. Oricum, se organizează întâlniri cu scopul de a comunica. Desigur, se discută și problema Moldovei. Majoritatea își doresc o țară prosperă și dezvoltată economic căci avem cu toții rude care au rămas acolo. Totodată își doresc ca opiniile și dorințele lor să fie luate în considerare, dar, din păcate, nu e posibil.

Nu avem decât un Consulat Onorific care nu are multe abilități. Astfel, nu văd cum diaspora din Cipru ar putea influența parcursul de dezvoltare a Moldovei, din moment ce nu are o voce de aici. Desigur, există posibilitatea ca fiecare în parte să încerce să schimbe anumite mentalități învechite care domină în Moldova. Totuși, ultimele alegeri prezidențiale au arătat că diaspora are o voce puternică și asta ne bucură enorm pe cei de aici, care nu am putut vota.

Natalia Ghilașcu: Ați acumulat o experiență de zece ani de când ați devenit membră la Asociația Avocaților din Cipru. Dacă e să facem o comparație dintre activitatea avocaților din Moldova și cei din Cipru, care ar fi cele mai semnificative deosebiri?

Inga Protuc: Nu aș putea face o comparație obiectivă între activitatea avocaților din Moldova și cei din Cipru, deoarece nu am activat niciodată în domeniul avocaturii în Moldova.Tot ce cunosc despre sistemul judiciar din Moldova e din mass media și din discuțiile cu colegii de breaslă.

Pot să mă exprim în ceea ce privește activitatea avocaților de aici din Cipru. Pentru a deveni aici avocat, e nevoie de a trece stagierea timp de un an la un birou de avocați, sau în cadrul biroului Procurorului General (Attorney General). La încheierea stagierii, se dau în jur de 10 examene referitoare la sistemul juridic cipriot, care se bazează pe legile de bază (datorită faptului că Cipru a fost colonie britanică).

Corupția e un fenomen total necunoscut pentru sistemul judiciar de aici și, astfel, nu e nevoie să apelezi la ajutorul „cumătrului „ pentru a avea câștig de cauză. Totul ține de cunoștințele și experiența acumulată. O deosebire ar fi și faptul că suntem asigurați obligatoriu pentru cazuri de neglijență profesională fapt care, după câte știu, nu există în Moldova. Totodată avem șansa de a participa la diferite seminare și conferințe, pentru a ne informa referitor la legislația și jurisprudența recentă.

Nu avem dreptul să ne facem publicitate prin intermediul mass media sau prin folosirea panourilor publicitare, altfel riscăm suspendarea licenței de avocat. Există un registru on-line al avocaților din Cipru și orice persoană își poate alege avocatul de acolo. Desigur, există și metoda „din auzite” care e mult mai eficientă.

Natalia Ghilașcu: Vi s-a întâmplat să acordați asistență juridică și cetățenilor moldoveni din Cipru. Cu ce probleme majore se confruntă, de obicei?

Inga Protuc: Da, am lucrat și cu clienți moldoveni. De obicei, e vorba de încălcări minore, divorțuri, cazuri de custodie a copiilor, pensii alimentare, litigii de muncă etc. De asemenea, îmi practic meseria și ca consultant juridic, și ca notar. Instituția notarială e necunoscută în Cipru. De obicei, asistența notarială acordată de către notarii din Moldova, o acordăm noi, avocații, în Cipru. Un fapt care mă bucură deosebit de mult este că moldovenii nu prea se implică în cazuri serioase penale. Încălcările înfăptuite de ei sunt motivate, de obicei, prin necunoașterea legilor.  

Inga Protuc, voluntară la un azil de animale

Natalia Ghilașcu: Volutanriatul face parte din viața ta la maxim, prin atragerea diverselor proiecte sociale din domeniul educației. Care sunt ultimele realizări care v-au marcat?

Inga Protuc: Sunt vice-președintă a organizației non-profit Network for European Citizenship and Identity din Cipru. Organizația are multe ramuri în diferite țări europene și non-europene: Grecia, Italia, Turcia, Spania, România, Malta, Armenia etc. Promovăm educația non- formală  la nivel național și internațional, prin organizarea cursurilor de training, seminare, vizitelor de studiu, schimburilor de tineri etc. Majoritatea proiectelor noastre sunt realizate în cadrul Programului European Erasmus+ și ne axăm pe educarea tinerilor referitor la drepturile omului, incluziunea sociala, cetățenia activă europeană, sănătate și sport, reducerea discriminării de orice gen și multe alte tematici.

Mi-am început activitatea de voluntară în 2011. Am participat la numeroase  cursuri de instruire organizate atât în Cipru cât și peste hotare. În prezent, pot spune cu mândrie că sunt formator (trainer) în domeniul educației non-formale. În ultimii doi ani, am fost invitată ca formator la numeroase mobilități ale tinerilor în diferite țări europene. Fiecare mobilitate mi-a lăsat o amprentă aparte în viața mea, atât personală cât și profesională. Am cunoscut multi oameni minunați, care mă inspiră până în prezent.

Nu aș putea sa nu menționez că sunt și o iubitoare înfocată de animale. Când îmi fac timp liber, mă ocup de animalele abuzate și abandonate la adăpostul de animale din apropiere. Sunt voluntară și fondatoare la acest adăpost din 2008. Organizăm cu alți voluntari diferite evenimente prin care adunăm fonduri pentru a ajuta adăpostul să se mențină. Acest lucru îl fac cu mare plăcere și ține de satisfacția mea personală.

Natalia Ghilașcu: Cât despre cetățenii moldoveni, care vedeți a fi cele mai mari provocări cu care se confruntă în procesul de adaptare la cerințele statului cipriot?

Inga Protuc: Cred că pentru fiecare persoană, procesul de adaptare e diferit. Nu aș putea vorbi în numele tuturor cetățenilor moldoveni din Cipru. Din punctul meu de vedere, noi, moldovenii, ne adaptăm destul de repede în privința oricăror cerințe. Cipru este o țară mică, dar primițătoare. Nivelul de discriminare e destul de scăzut, datorită faptului că este o țară în care turismul înflorește. Ciprioții sunt obișnuiți și binevoitori cu străinii.

Majoritatea moldovenilor de aici învață cu ușurință limba greacă și se integrează rapid. Posibil că una din problemele pe care le înfruntă cetățenii noștri ar fi găsirea unui loc de muncă decent, în special dupa criza economică care a lovit Cipru în 2014.

Aș greși dacă nu aș menționa că concetățenii de aici, ca și mine, au un dor aparte față de  Moldova. Suntem mândri de obiceiurile și cultura noastră. Moldova va rămâne pentru noi mereu patria mamă. 

Natalia Ghilașcu: Dacă veți avea ocazia să vă întoarceți să activați în avocatură, ce ați putea să îmbunătățiți și ce experiență ați putea să aplicați în Moldova?

Inga Protuc: După cum am menționat, niciodată nu am activat în avocatura moldovenească și, ca rezultat, nu aș fi cea mai abilitată persoană sa vorbesc de orice fel de îmbunătățiri. Aș putea să mă refer doar la existența nepotismului și corupției din cadrul sistemului judiciar, fapt cunoscut de noi toți. Până nu vor fi eradicate în totalitate, nu putem vorbi de un sistem judiciar corect și echitabil. Oricum, în ultimul timp, observ apariția a tot mai multor birouri serioase de avocați. Cred că schimbarea ține de ei și, în timp, această profesie va fi apreciată tot mai mult.

Vă mulțumim!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments