Familia Lugoj în Phoenix, Arizona

Pregătirile pentru sărbătorile de Paști sunt în toi în casele moldovenilor stabiliți cu traiul în Arizona. Tot mai mulţi moldoveni aleg să sărbătorească Paştele departe de Moldova. Tradițiile moldovenesti nu sunt date uitării, nici la sute de mii de kilometri. Aici, Marinela Lugoj din satul Volovița, Soroca, s-a stabilit cu traiul de mai bine de opt ani, dar este mereu cu gândul la cei dragi.

În perioada sărbătorilor pascale, anul trecut, spre exemplu, peste un milion de oameni au traversat hotarele Republicii Moldova. Cei care sunt stabiliți cu traiul mai departe de casă, continuă să mențină frumoasele tradiții. Uneori, acestea iau o altă formă, nu toate obiceiurile sunt păstrate așa cum sunt unii obișnuiți. Astfel, Marinela a decis să fie promotorul obiceiurilor așa cum le-a moștenit de la străbuni.   

Maria Reznic, mama copiilor, le este de mare ajutor, mai ales la pregătirea cozonacilor. Mai mulți ani la rând, clipele cele mai frumoase sunt petrecute alături de copii. Plină de emoții pentru cei dragi rămași acasă, Maria povestește cât de importante sunt aceste clipe în familia lor.

Maria nu și-ar fi imaginat vreodată că, la cei 50 de ani ai săi, va petrece sărbătorile departe de casă. Impresiile despre SUA sunt dintre cele mai bune, dar speră că și în Moldova tinerii să se bucure de aceleași oportunități.

Visul Marinelei Lugoj de a ajunge în SUA s-a împlinit şi locuieşte acum în oraşul Phoenix din Arizona, alături de o  familie norocoasă. Isotria tinerei este complicată, frapată de această țară, după Programul Work and Travel, a decis să revină să-și încerce și ea visul american.

În Phoenix, Arizona munceste manager la o casă de bătrâni, dar și-ar dori să activeze în domeniul turismului, așa cum studiile de la ASEM, spune ea, îi vor prinde bine. Ba mai mult, a reușit timp de doi ani să obțină și licența în SUA.

Moldovenii, ajunși într-o țară străină, trebuie să ia viața de la zero, dar spiritul de întreprinzător și caracterul rezistent la multe dificultăți este apreciat de către americani.

Tot în America și-a găsit și perechea, împreună cu soțul și fetița de doar cinci anisori, s-au integrat mult mai repede în societatea americană.

Marinela mai are un frate, care, la fel, a locuit în SUA aproape șapte ani, dar a decis să revină acasă, unde a reușit să-și deschidă și o afacere. Deși aceste cazuri sunt destul de rare, fiecare își decide soarta așa cum le dictează propria conștiință.

Ouăle încondeiate și pasca sunt pregătite cu multă dragoste, iar părinții și bunicii se adună în jurul mesei de sărbătoare. Nicole, fetița de cinci anișori, vorbește limba română acasă,  iar limba engleză – cu semenii ei de la grădiniță. A fost în vizită în Moldova acum doi ani, unde a reușit să-și facă și prieteni noi.

Sărbătorile de Paști îi determină pe moldoveni să fie mai uniți, iar tradițiile sunt aici sărbătorite de fiecare dată, cu mare dragoste și dor de casă, pentru a fi mai aproape de Moldova. În orasul Phoenix, Arizona locuiesc peste 100 de membri ai comunității de moldoveni.

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments