Maria Gurcova, kineto-terapeut, coordonatoare program “Gallop Moldova”

Un nou serviciu pentru copiii cu dizabilități, Gallop Moldova, va fi lansat în curând în Chișinău, sprijinit de diaspora din SUA. Deși se află la etapa de pilotare, părinții își pun mari speranțe că terapia prin călărie le va aduce o bună oportunitate pentru viitor. Pentru început, 10 copii vor face curse de cai săptămânal, iar timp de trei luni, vor simți cele mai tari emoții din viața lor. 

Natalia Ghilașcu: Dragă Maria Gurcova, ați lansat programul de hipism pentru copiii cu dizabilități mintale, Gallop Moldova, un nou serviciu terapeutic, destul de popular peste hotarele țării. În ce constă acest program și de ce este unul necesar pentru Moldova?

Maria Gurcova: Ideea programului Gallop Moldova este să le oferem copiilor cu dizabilități mintale o șansă pentru a putea fi egali cu ceilalți, ca să îi putem reabilita mai ușor în viața socială. Am visat foarte mult timp ca să fie creat și în Moldova acest serviciu nou, pe un termen îndelungat și să devină un program stabil, încorporat în cadrul centrelor specializate ca o terapie alternativă, sau care ar îngloba mai multe instituții de sprijin pentru copiii cu dizabilități mintale.

Ședinte prin călărie la Clubul “Sparta”, Budești

La ora actuală, aceste posibilități le au doar părinții înstăriți, care au aflat despre beneficiile hipoterapiei. Colaborăm cu Clubul “Sparta” din comunica Budești, în alte regiuni ale Moldovei, astfel de servicii sunt foarte rare.

Suntem abia la început de cale, timp de trei luni vom pilota acest program în Chișinău pentru 10 copii cu nevoi speciale din satele învecinate ale municipiului Chișinău. Copiii au fost identificați in diverse institutii, unde aceștia învață sau sunt sprijiniți de către alți consultanți terapeuți. Dacă programul va avea succes, vom căuta noi finanțări, ca să putem extinde acest serviciu pentru sute și chiar mii de copii care au nevoie de terapie alternativă.

Natalia Ghilașcu: De unde a parvenit această idee sau cine v-a inspirat să lansați un asemenea serviciu?

Ședințe terapeutice prin călărie la Clubul “Sparta”, comuna Budești

Maria Gurcova: Vara trecută am avut ocazia să particip la o stagiere oferită de New York City Gallop și Watch me Grow, organizații care sprijină copiii cu dizabilități mintale printr-o gamă largă de servicii alternative, cum ar fi terapia ABA, hipoterapia, plimbările în aer liber și sport. Aflarea mea în SUA mi-a deschis noi orizonturi pentru a veni acasă cu o idee similară, ca să le oferim și copiilor noștri aceste oportunități. Am fost inspirată de nivelul de calitate al serviciilor oferite pentru acești copii și de atenția cu care aceștia se bucură.

În calitate de kinetoterapeut la cele două centre din Chișinău menționate mai sus, timp de trei ani, am văzut care sunt nevoile copiilor noștri. Desigur, instituțiile de stat ar tebui să le ofere o mai mare atenție copiilor care au nevoie de o integrare mai bună în societate, dar prin acest exemplu, dorim să demonstrăm că și cu eforturi personale, cu dedicație și dorință, putem aduce o mică schimbare în Moldova.    

Natalia Ghilașcu: Care sunt beneficiile acestui tip de serviciu alternativ pentru copiii cu nevoi speciale și la ce rezultate vă așteptați?

Maria Gurcova: Hipoterapia, sau terapia prin călărie, este o metodă care foloseşte caii ca şi mijloc de stimulare a dezvoltării motorii, emoţionale şi sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Astfel de ocupații terapeutice ajută enorm la tratamentul neurologic şi neuromuscular. S-a demonstrat că, pentru multe persoane cu dizabilităţi fizice, călăria oferă o libertate pe care, altfel, copiii nu ar fi cunoscut-o.

Ședinte prin călărie la Clubul “Sparta”, Budești

Practica altor țări, dar chiar și a copiilor care au beneficiat de asemenea ședințe terapeutice în Moldova, a demonstrat că copiii și-au îmbunătăţit echilibrul, adică mersul este mai sigur și stabil. După câteva minute pe cal, li se relaxează mușchii și se reduce spasticitatea și mișcările corpului. Pe lângă beneficiile fizice, cel mai mare impact este redarea unui echilibru emoțional, copiilor li se dezvoltă atenţiea, creşte încrederea în sine, ba chiar li se dezvoltă limbajul, învăţă mai bine cuvintele noi, pronunţă corectă cele cunoscute deja.

Natalia Ghilașcu: Acum cine finanțează acest program și de unde ați reușit să acumulați fonduri?

Maria Gurcova: Avem o foarte strânsă colaborare cu comunitatea de moldoveni din Chicago, care ne-au ajutat să colectăm circa 3.000$, pentru a începe acest proiect pilot în Chișinău, cărăra le mulțumim că au fost cu inima deschisă pentru noi. Mizăm în continuare pe sprijinul diasporei, care, deși fiind departe de casă, sunt cu gândul la grijile și nevoile noastre.

Mai mult ca atât, cu o parte din acești bani, vom face împreună un cadou minunat de Ziua Copilului pentru cei 100 de copii cu nevoi speciale de la Grădinița nr.167, părinților și cadrului didactic de sprijin, să se bucure de un show de o oră la Delfinariu, prima lor vizită la un astfel de spectacol. Planificăm acest eveniment pe 31 mai, unde vor concerta în aer liber și artiștii moldoveni, Adrian Ursu, Sergiu Cuzencov și Big Flash Sound Band. Sperăm că vocile mimunate ale artiștilor vor atrage tot mai mulți doritori care să dăruiască fonduri pentru a dezvolta programul “Gallop Moldova”.

Pentru copii, pregătim o atmosferă plină de sărbătoare, vor avea parte de muzică bună, înghețată, baloane și o licitație cu diverse produse. Alături de Gallop Moldova, primul program de terapie prin călărie pentru copii, veți putea privi un spectacol live, plin de culoare, muzică bună și bucurii. Biletele de intrare la concertul de caritate costă 50 lei. Cei care doresc să contribuie, o pot face pe portalul GallopMoldova, iar biletele sunt puse deja în vânzare pe iTicket.md

Natalia Ghilașcu: Care sunt visele tale și cum încerci să faci față provocărilor din viața dezi-cu-zi?

Ședinte prin călărie la Clubul “Sparta”, Budești

Maria Grucova: Visul meu este să aduc în Moldova cele mai bune practici de terapie preluate de peste hotarele țării, care să fie aplicate pe scară largă copiilor care așteaptă o nouă abordare din partea instituțiilor de învățământ, dar și a societății. Îmi doresc să contribui la schimbările din țara mea, ca persoanele cu dizabilități să se bucure de drepturi și oportunități egale. Atunci când văd rezultatele eforturilor depuse în acești copii, mă simt cea mai împlinită, dar pentru asta, am încă multe de realizat.

Peste cinci ani, sper că acest program va fi pus pe roate în fiecare comunitate, de aceea, mizez pe sprijinul atât a instituțiilor publice, cât și a părinților, să manifeste mai mult optimmism, să nu lase mâinile în jos. Este o cale lungă de parcurs, dar fiecare zi este un prilej de a învăța, explora și progresa.

Vă mulțumim!

Comments

comments