Forumul Diasporei Adoptă un Vot din Veneția

Așa cum italienii sunt cel mai îmbătrânit popor din Europa, moldovenii au devenit cea mai mare forță de muncă în domeniul îngrijirii bătrânilor. Este și cazul Galinei Sajin, plecată de mai bine de zece ani din Moldova, a decis să găzduiască Offline-ul Adoptă un Vot din Vene­ția, unde a propus idei și pro­iec­te pen­tru dezvol­ta­rea Republicii Mol­do­va, alături de alți 180 de moldoveni din aproape 20 de țări. Visează că într-un viitor apropiat că se vor întoarce acasă, dar aflarea lor peste hotare nu îi împiedică să ajute ca oamenii din Moldova să trăiască o viață mai bună. 

Natalia Ghilașcu: Dragă Galina Sajin, care au fast impresiile de la Forumul Diasporei Offline Adoptă un Vot din Veneția și care sunt pașii următori care urmează să-i întreprindeți?

Galina Sajin: Forumul m-a lăsat cu cea mai de preț impresie: oamenii pe care i-am întâlnit. Nu mi-a aparținut niciodată caracteristica zborului prin nori, realismul cu înclinații pesimiste m-a ajutat mereu să privesc lucrurile distantat. Credeți-mă că și de data aceasta am încercat să nu fiu euforică în aprecieri, dar nu mă pot abține de la exclamații de admirație în adresa oamenilor prezenți acolo, despre nivelul de instruire și cultură, modul cumpătat de discuții și atitudinea de toleranță. Am întâlnit lume frumoasă, într-un cuvant.

Cât privește următorii pași care urmează de întreprins, cred că experții își vor împărtăși abilitățile prin intermediul trainingurilor cu noi, cei ce suntem la primii pași, pentru a pune pe roate proiecte în domeniile menționate la crearea grupurilor de lucru. Un alt pas ar fi încercările de a ne congrega mai eficient la nivel local. Această activitate se duce aproape pretutindeni de mai mulți ani, dar, spre regret, mai rămânem încă destul de dezbinați.

Natalia Ghilașcu: Ați coordonat componenta proiectelor sociale și de caritate, unde diaspora ar putea să-și consolideze eforturile pentru a răspunde unor nevoi sociale din Moldova. Până la urmă, ce proiecte importante pot fi realizate în continuare cu susținerea diasporei?

Galina Sajin: La capitolul proiectelor sociale se realizeaza deja proiecte de toată admirația. Ajutorul familiilor care au copii cu autism, copii cu dizabilități care necesită proteze, victime ale violenței în familie, dar și aprovizionarea cu ambulanțe și utilaj medical sunt doar câteva proiecte de menționat. Toate ideile de proiecte prezentate pot fi desfășurate și amplificate în continuare – avem nevoie de puțin timp și răbdare.

Natalia Ghilașcu: În textul Rezoluției, semnată de cei 180 moldoveni prezenți la Forum, se menționează despre elementele culturale, care unesc cetățenii noștri oriunde s-ar afla, iar finalitatea rămâne a fi, în mare măsură, întoarcerea cetățenilor acasă și reintegrarea în societate. Credeți în acest vis că un milion de cetățeni s-ar reîntoarce vreodată în Moldova?

Galina Sajin: Întoarcerea moldovenilor acasă este un argument atât de dezbinare, cât și dureros! Astăzi nici nu mai poti să te plângi cât de tare doare uneori străinătatea, căci riști să primești în grabă replica: “Daca nu-ti place, n-ai decât să te întorci!” Este, practic, imposibil să-i explici celui care gândește astfel că sunt puțini dintre cei care au plecat din plăcere, or emigrarea unei treimi din populația țării ne vorbește că în această țară nu este loc pentru toți. Respectiv, întoarcerea tuturor celor plecați nu este posibilă. Ar fi foarte binevenită întoarecerea chiar și a unei părți, dar, deocamdată, aceasta rămâne într-adevăr doar un vis. Cu excepția puținelor exemple, vectorul migrației este orientat spre exterior. Si totuși, permiteți-ne să visăm!

Natalia Ghilașcu: În luna august vă propuneți să organizați încă o întrunire pentru activiștii din Diasporă și din țară la Chișinău. Să înțeleg că după jumătate de an, veți veni să continuați lucrul asupra obiectivelor de dezvoltare ale Moldovei? 

Galina Sajin: Mă feresc de expresiile zgomotoase precum “dezvoltarea Moldovei”. Aș fi foarte bucuroasă, dacă până atunci, fiecare dintre noi ar putea veni cu un răspuns despre participarea sa într-un nou proiect! Acestea ar fi niste picături care ar atrage alte picături, zice lumea că așa e alcătuit și oceanul. O fi asa?

Natalia Ghilașcu: În Italia ați emigrat acum 11 ani. În acest traseu, care au fost urcușurile și coborâșurile din viața Dvs. socială și cea profesională?

Galina Sajin: La acești 11 ani privesc cu tândrețe – sunt toți anii mei! Privind înapoi, am impresia că am mers mereu pe un drum destul de neted, deși nu a fost așa. Gândul că cuiva i-a fost mai greu, dintotdeauna mi-a dat forțe noi. În Italia, am făcut mereu aceeași muncă – menageră sau badantă. Nu am crescut profesional, dar nu regret prea mult. 

Natalia Ghilașcu: De ce ați decis să alegeți Italia ca țară de destinație și dacă ați regretat vreodată acest fapt?

Galina Sajin: Nu am ales eu Italia, Italia m-a ales pe mine: aici aveam rude și credeam că înțeleg limba! Cand m-am pomenit aici pribeagă, fără mămicuță și tăticuț, și am văzut că nu înțeleg o iotă, s-au desfundat izvoarele lacrimilor, care au fost în plină rezervoare timp de vreun an și jumătate. Dupa aceea, am început să observ frumusețile acestei țări incomparabile. Nu regret nimic, mi-a fost de folos absolut tot ce mi s-a întâmplat.

Natalia Ghilașcu: Care credeți că sunt cele mai mari provocări ale moldovenlor care se confruntă în procesul de adaptare la cerințele impuse de statul italian? 

Galina Sajin, din colecție personală

Galina Sajin: Statul italian, dar cred că orice stat dezvoltat, nu discriminează pe principiul apartenenței naționale, rasiale sau oricare altul. Moldovenii sunt priviți aici ca și oricare alt popor. Ne adaptăm foarte bine, cunosc multe persoane care s-au realizat profesional și personal, devenind medici, cofetari, traducători, avocați sau cosmetologi, formând familii mixte. Neîncrederea cu care eram priviți în zorile imigrării noastre aici a cedat locul unei discrete bunăvoințe. Știm să dialogăm mai bine cu italienii decât între noi. Cum ziceam mai sus, este nevoie de dialog în interiorul diasporei, căci cu italienii ne împăcăm foarte bine!

Natalia Ghilașcu: Cât de abili sunt cetățenii moldoveni să depășească stereotipurile că a fi un imigrant înseamnă să-i deservești pe cetățenii originari?

Galina Sajin: Stereotipul robului îl au cei de acasă, necunoscând situația de aici. În opinia mea, este mai mult o frustrare a parvenită din necunoaștere. Am trăit cu acest stereotip și eu în prima perioadă de aflare în Italia, dar treptat, atitudinea italienilor față de noi te face să-ți schimbi convingerile. Cu totul altă istorie este faptul că munca de asistență pentru bătrânii bolnavi este grea atât fizic, cât și psihologic, dar această situație este valabilă și acasă.

Mai mult, atitudinea de gratitudine din partea celor care primesc acest serviciu te remunerează moral foarte mult, italienii prețuiesc cu adevărat munca noastră. Evident, sunt și multe experiențe negative, de exploatare a muncii noastre, nu este pădure fără uscături, iar în Italia este foare dezvoltată mișcarea sindicală, care oferă ajutor considerabil.

imagine simbol

Natalia Ghilașcu: Votul uninominal este foarte aprins discutat de către societatea moldovenească. Ce credeți despre această inițiativă politică? E posibil ca diaspora să fie reprezentată de membri în Parlament care să vă reprezinte interesele în viața cotidiană?

Galina Sajin: Este o inițiativă chiar nepotrivită! Este vădită o intenție de a camufla jocuri urâte, pe care noi, “muritorii de rand” încă nu reușim să le deslușim. Societatea noastră este atat de analfabetă la capitolul democratiei, că este ridicol când adepții uninominalului încearcă să aducă drept exemple de sisteme mixte sau uninominale ale democratiilor europene și americane, care există de secole! Diaspora nu va fi niciodata reprezentată de un număr adecvat de deputați. Nu există sistem de vot ideal, se poate de discutat, de îmbunătățit, dar în condițiile țării noastre, nu astăzi, nu acum.

Vă mulțumim!

Acest interviu  a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments