Viorica Balaban, solista formației Art Group, Chicago

Formația Art Group din Chicago se bucură de un succes enorm la cele mai frumoase evenimente culturale, unde sunt invitați să cânte și să aline dorul de casă al moldovenilor din SUA. Eforturile artistice ale trupei Art Group, din care face parte și Viorica Balaban, o moldoveancă stabilită de 5 ani cu traiul în Chicago, sunt pe deplin justificate, mai ales când trebuie să-și gestioneze și mai bine timpul supra încărcat.

“De când eram mică, visul meu era să ajung în SUA, iată că sunt aici și sunt fericită că fac parte din această formație. Promovăm valorile naționale, se nasc mulți copii aici și au nevoie să cunoască rădăcinile noastre, consideră Viorica Balaban, solistă a Formației “Art Group”. 

Între membrii formației constituită atât din moldoveni, cât și românii din America, s-a creat o legatură puternică, o adevarată punte peste Prut, doar că în SUA. 

Publicitate comercială

“Noi am promovat muzica românească tuturor americanilor. Când am urcat pe scenă, nu a contatc că suntem români sau moldoveni, am dus muzica lăutărească pe cele mai mari scene”, afirmă Laurențiu Feraru, instrumentist al Formației “Art Group” din Chicago. 

Doar într-un singur an, Formația Art Group a susținut zeci de evenimente culturale, iar ultimul spectacol l-au concertat alături de alți artiști, Pasha Parfeni și Cătălin Josan, într-un spectacol inedit de mărțișor.

Artiștii moldove și români, care fac parte din formație, atrag și atenția publicului american, iar în curând speră să promoveze valorile culturale românești pe marile scene din Chicago. Tinerii și-au făcut renume cântând LIVE, iar spectacolele lor sunt destul de imprevizibile.

Muzica falk este  oportunitate unică pentru moldovenii din Chicago de a se simti mai aproape de țară, de a fi mandri ca sunt romani și mândri de valorile nationale care sunt promovate de Art Group.

Membrii formației Art Group din Chicago

Îndrăgiții artiști reușesc să trezească la nunți și cumetrii nostalgii și amintiri față de meleagurile natale, iar publicul îi aștaptă mereu cu căldură și interes. Combinatia inedită de ritmuri de jazz și folclor românesc ale formației Art Group, unice în muzica româneasca, ating cele mai sensibile coarde sufletești ai spectatorilor din Chicago.

“Noi cântăm și muzică populară, dar și jazz, muzică clasică, bluz. Încercăm să cuprindem toate genurile muzicale, iar concertele le susținem și în alte orașe, am mers deseori în Las Vegas, dar sper să ajungem și în România și Moldova. Planurile nostre sunt mari”, afirmă Cristi Blaga, interpretul Formației “Art Group”, Chicago.

Cel mai mult, cei șase artiști care au format Art Group, se bucură când publicul rămâne încântat de prestația lor în Chicago, dar pe viitor, își propun să călătorească și în alte orașe, unde speră să fie aplaudați pe aceeași măsură.

Orasul Chicago este recunoscut drept cel mai “european” dintre marile orase americane, care gazduieste un numar record de manifestari culturale ale minoritatilor din Europa. Comunitatea moldovenească din Chicago este cea mai numeroasă din Statele Unite ale Americii.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments