Acum 15 ani, într-o perioadă foarte grea, când primea salariile odată la trei luni, când seara mai putea găti la curent electric doar într-un interval de două ore, când din salariul de inspector fiscal mai trebuia să achite și transportul pentru deplasări în sate, Natalia Țurcanu a lăsat totul și a început viața în Europa de la zero. Cunoaște condițiile proaste în care trăiesc azi bătrânii și alții din satul de baștină, Mereni, astfel, o vedem mai des întoarsă în Moldova, chiar dacă are un job bine plătit și o carieră pentru care a muncit mult.

Dragă Natalia, fiind departe de casă, în Italia, unde ați emigrat de mai bine de 15 ani, continuați să păstrați rădăcinile cu cei de acasă. Care sunt cele mai importante inițiative sociale realizate de la distanță pentru Moldova? 

Natalia Țurcanu: Sunt inițiatoarea Asociației de băștinasi din satul natal, satul Mereni, raionul Cimișlia și urmărim scopul de a aduna consătenii plecați peste hotare și puținii care au mai rămas în sat pentru a aduce proiecte sociale. Unele dintre acestea se referă la crearea serviciilor de îngrijire pentru bătrânii rămași singuri, activități pentru copii, îngrijirea cimitirului și a parcului din centrul satului și de ce nu, să aducem investiții în sat, creând locuri de muncă.

Odată cu trecerea timpului, ne dăm seama că satele nostre, încetul cu încetul mor, școala medie din sat s-a inchis, iar în școala primară sunt doar două clase, clasa I-a și a III-a. Tinerii nu mai construiesc case în sat și nu mai nasc copii, fiecare își caută un loc în lumea mare, acolo unde găsesc de muncă.

In ianuarie, când am trecut acasă, am participat la prima adunare cu sătenii mei și cu primarul. Inițiativa a fost întâmpinată pozitiv, am ales președintele Asociației de băștinași și acum lucrăm asupra programului de activitate. Vrem să rezolvăm problemele cele mai importante din comunitatea noastră, cu susținerea primăriei și ai consătenilor plecați peste hotare, să încercăm să le rezolvăm împreună.

Natalia Țurcanu împreună cu feciorii ei

Vreau, totadată, să lucrăm și la alte proiecte de investiții de lungă durată caracteristice satului nostru, pentru a oferi posibilitate tineretului să se dezvolte, dar și pentru alții, să nu fugă din sat așa cum a facut generația noastră. Sunt în contact cu persoanele din sat care fac parte din această asociație prin skype și pe facebook. Este mult de lucru, suntem abia la faza inițială.

Problema cea mai mare este că oamenii nu inteleg că toate schimbările încep de la fiecare din noi, prin schimbarea mentalității și a modului de abordare a problemelor. Oamenii trebuie să fie reeducați, să înțeleagă că toți avem un potențial, pe care îl putem dezvolta fără a aștepta indicații. Nimeni nu vrea să-și asume responsabilități, e mai ușor să se plângă pe alții, pe primărie, pe stat, decât să înțeleagă că problema e în ei.

Natalia Ghilașcu: Veți participa la Forumul Offline “Adoptă un Vot”, care va avea loc în curând pe 18-19 martie la Veneția, unde s-au înregistrat peste 180 de cetățeni din toată diaspora. Ce așteptări aveți în urma discuțiilor pe care le veți avea la această întrunire și cum diaspora ar putea fi mai mult implicată în procesele socio-economice de acasă?

Natalia Țurcanu: Admit faptul că de ceva timp, mă interesează starea în care se află țara noastră, pentru că, până nu demult, m-am gândit cum să mă pun eu pe picioare și să cresc bine copiii mei. De aceea, nu am mult cu ce să mă laud.

Totul s-a pornit de la alegerile prezidențiale, de la inițiativa grupului online “ADOPTĂ UN VOT “, am observat că moldovenii se pot uni, se pot susține reciproc. Acest lucru mi-a dat o speranță, că putem avea un viitor mai bun în Moldova.

La forumul offline ”Adoptă un Vot” aș vrea să întâlnesc persoane frumoase la chip și la suflet, să mă reconectez cu energie pozitivă, să mă auto-motivez că se poate de schimbat starea lucrurilor în Moldova. Nu se știe ce ne rezervă viitorul, poate putem crea o viață mai bună în Moldova.

Copiii din Mereni, Cimișlia

Vreau să învăț de la persoanele cu experiență cum au inițiat aceste proiecte, unde și cum au găsit finanțiatori. Am multe întrebări și sper să găsesc răspunsuri. Mă interesează proiectele legate de satele noastre de baștină, proiecte pentru a dezvolta centre de zi pentru bătrâni. Vazându-mi părinții în Moldova, m-aș simți mai liniștită, știind că pot miza pe astfel de servicii.

Cât de consolidată este comunitatea moldovenilor în țara tuturor oportunităților, în special pentru cei care au emigrat în ultimii 20 de ani?

Natalia Țurcanu: De când mă aflu în Italia, multă unitate între moldoveni nu am văzut, există grupuri restrânse de prienteni în care aveam încredere, ori probabil că am locuit într-o zona unde erau puțini moldoveni de treabă. Cei care se ocupau cu activități “neconforme” i-am ținut la distanță, pentru securitatea familiei mele.

La școală, unicii moldoveni erau copiii mei, erau mai mulți români cu care am colaborat foarte mult. De doi ani, ne-am schimbat reședința în altă provincie, tot caut moldoveni în zonă, dar am întâlnit numai ucraineni. Pot să afirm că ucrainenii sunt mult mai deschiși, mai prietenoși și săritori la nevoie decât moldovenii.

La moment, fac parte dintr-o asociație pentru străini “Unii nella deversità”, sau “Unitate prin deversitate”, care unește mai mulți oameni de diverse naționalități, dar care activează în interesul migranților, sprijinindu-i cu campanii și informatie necesară. Cu susținerea societății Soluzioni fiscali SRL le oferim cunsulanță fiscală și legală persoanelor care au nevoie de ajutor.

Natalia Ghilașcu: Cât de ușor se integrează comunitatea de moldoveni în Italia?

Natalia Țurcanu: Se observă două tendințe în rândul conaționalilor noștri: cei care s-au stabilit cu familia definitiv în Italia urmeaza cursuri de limbă italiană și cursuri profesionale pentru a obține un post de muncă mai bine plătit, încearcă să se integreze mai bine în mediu italian.

satul Mereni, Cimișlia

Sunt și moldoveni care ajung numai pe o perioadă scurtă, în timp ce familia lor se află în Moldova. Aceste persoane nu dezvoltă relații interpersonale cu italienii, nu vor să accepte modul diferent de a gândi și a acționa ai italienilor, nu vor să învețe limba italiană. De multe ori, aceste persoane acceptă un salariu mai puțin plătit, ori contractele de muncă nu corespund obligațiilor.

Știm cu toții că în Moldova este mare sărăcie și fiecare își câștigă pâinea cum îi stă în putere, dar în ultimul timp, acest fenomen defavorizează persoanele migrante, care deja se află de mulți ani pe teritoriul italian. Criza economica se resimte mult și în Italia. Cu câțiva ani în urmă, auzeai că puține femei italiene făceau munca de badantă, acum, din anunțurile pentru căutarea unui post de muncă, vezi tot mai multe italience care se oferă în calitate de badante.      

Notă: Aflați mai multe despre istoria de imigrare a Nataliei Țurcanu în Italia aici. 

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments