foto: moldova.org

La Chișinău se va desfășura conferința de totalizare și evaluare a Programului „Alegătorii peste Hotare”, cu participarea reprezentanților CEC, BRD, IRI, ai diasporei, societății civile și a partidelor politice. Conferința va avea loc pe 3 marite și va fi transmisă online, pe www.privesc.eu.

Biroul Relații cu Diaspora (BRD) a făcut publice propunerile membrilor diasporei de îmbunătățire a Codului Electoral, colectate în urma întâlnirilor organizate la Paris, Londra, Roma și Padova în perioada 3-4 și 10-12 februarie 2017 în cadrul programului „Alegătorii de peste hotare” al Institutului Republican Internațional din Moldova (IRI), realizat în parteneriat cu BRD și Comisia Electorală Centrală (CEC).

În cadrul întâlnirilor cu diaspora au fost abordate subiecte ce țin de evaluarea procedurii de vot în diasporă, mobilizarea alegătorilor din diasporă la scrutinele electorale, dar și identificarea soluțiilor privind asigurarea participării la vot.

Publicitate comercială

Potrivit CEC, „oficialii de la Chișinău consideră oportună continuarea dialogului cu cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare, în vederea identificării, clarificării și dezbaterii problemelor ce țin de organizarea alegerilor în afara țării și găsirea unor soluții eficiente. Părțile au convenit că un prim-pas ar fi îmbunătățirea comunicării între autoritățile de la Chișinău și comunitățile de moldoveni aflați peste hotare, prin identificarea celor mai eficiente căi de comunicare și menținerea unui dialog deschis și permanent.

RECOMANDĂRILE DIASPOREI REFERITOR LA ÎMBUNĂTĂȚIREA PROCEDIRII DE VOT PESTE HOTARE, COLECTATE ÎN CADRUL ÎNTÂLNIRILOR DIN FEBRUARIE 2017

• Identificarea soluțiilor autentice de către autoritățile de stat responsabile pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 18 (1) și art.38 din Constituția Republicii Moldova.

• Modificarea Codului Electoral la capitolul „Numărul maxim de buletine admise pentru o secție de votare de peste hotare”.

• Reglementarea explicită a exercitării dreptului de vot în străinătate prin utilizarea actelor de identitate expirate.

• Aplicarea mecanismului funcțional și securizat pentru înregistrare prealabilă on-line a cetățenilor stabiliți peste hotare, cu scopul de a informa despre intenția cetățenilor R. Moldova stabiliți peste hotare de a participa la scrutinul electoral (CEC și MAEIE).

• Reglementarea posibilității de finanțare a concurenților în campaniile electorale de către cetățenii R. Moldova de peste hotare.

• În cadrul Grupului de lucru, a conceptualiza și structura Formularul on-line de înregistrare prealabilă a cetățenilor R. Moldova stabiliți temporar sau definitiv peste hotare care intenționează să-și exprime dreptul la vot;

• A include în Formularul on-line de înregistrare prealabilă, următoarele opțiuni adiționale:

• Disponibil de a participa voluntar în activitățile logistice/organizatorice în secțiile de votare sau în calitate de membru al Biroului;

• Disponibil de a oferi spațiu pentru secția de votare;

• A implementa mecanisme sustenabile de selectare, recrutare și instruire a cetățenilor R. Moldova stabiliți peste hotare care doresc să contribuie voluntar la activitatea birourilor electorale peste hotare;

• A oferi instrucțiuni practice pentru colaboratorii misiunilor diplomatice privind organizarea și desfășurarea procesului de exercitare a dreptului de vot peste hotare.

• A îmbunătăți infrastructura tehnică (utilizarea echipamentului specializat) care să asigure fluidizarea cetățenilor R. Moldova în secțiile de votare de peste hotare.

• Din a face demersuri din timp către autoritățile competente din țara de reședință, în coordonare directă cu MAEIE și misiunile diplomatice ale R. Moldova peste hotare pentru identificarea locației.

• În termeni rezonabili, instituțiile responsabile (ex. CEC, MAEIE, BRD, altele) vor desfășura campanii de informare (prin email, diseminarea anunțurilor prin rețele de socializare, spoturi video, anunțuri pe paginile web, altele) având drept grup țintă – cetățenii R. Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotare.

• Includerea a doi reprezentanți competenți din diasporă în componența Grupului de lucru instituțional pentru elaborarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Codului Electoral, în special cu privire la reglementarea mecanismului de exprimare a votului de către cetățenii Republicii Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotare.

 

Amintim că CEC a constituit recent Grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Codului Electoral și a legislației conexe. Din Grupul de lucru fac parte reprezentanți ai CEC, Centrului de Instruire Continuă în Domeniului Electoral, Ministerului Justiției, Președinției, Biroului Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat, Asociației Promo-Lex.

Potrivit CEC, în cadrul grupului este analizată legislația electorală pentru identificarea carențelor depistate în cadrul organizării și desfășurării scrutinului prezidențial din 30 octombrie 2016, inclusiv la capitolul accesibilității procesului electoral pentru cetățenii cu drept de vot aflați peste hotarele țării. Astfel, proiectul de document ce va conține amendările la Codul electoral și legislația conexă va fi propus pentru consultație publică, diaspora fiind invitată pentru propuneri de îmbunătățire a acestuia. Mai multe informații, pe site-ul CEC: www.cec.md

BRD solicită diasporei să completeze lista de mai sus cu recomandările de rigoare la adresa: [email protected]

Comments

comments