Smart City în București, 2016

Cetățenii antreprenori ai diasporei moldovenești urmăresc ce se întâmpla acasă și doresc să revină și să implementeze în Moldova ceea ce au învățat în strainatate, este o dorință de a aduce capital în Moldova. Această opinie a fost împărtășită de membrii Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), care s-au aflat într-o vizită de lucru în Orașul Cahul.

La primăria orașului Cahul, membrii diasporie au discutat problemele de ordin economic pe care le întâmpină raionul Cahul. Accentul s-a pus pe inexistența unei companii de proiectare, devize și expertiza pentru proiectele de infrastructură, inclusiv iluminat public și transport. O altă problema este lipsa personalului calificat în instituțiile publice, absența unui management al producției agricole la nivel de județ și lipsa datelor statistice reale din agricultura raionului Cahul. De asemenea, producătorii din raion au nevoie de spații de stocare și de un abator dotat. Există necesitatea susținerii producătorilor agricoli locali pentru a oferi produsele spre consumul intern al țării, informează UNIMEDIA.MD

Nicolae Dandis a subliniat că orașul Cahul este un centru universitar, iar 20% din locuitori sunt elevi și studenți, rata de urbanizare fiind foarte mare. De aceea sunt necesare investiții în învățământ, construcția de cămine studențești și formarea cadrelor didactice. Existența unui singur ziar cu un tiraj de 5.000 de exemplare și numai în limba rusa, este o altă provocare pentru locuitorii orașului.

Alexei Repede a subliniat faptul că diaspora urmărește ce se întâmpla acasă și dorește să revină și să implementeze ce a învățat în strainatate. Există dorința de a aduce capital în Moldova. Bariera care ține la distanță oamenii de afaceri este legată de instabilitatea mediului investițional, devastarea economică a țării și a resurselor materiale și umane ale Moldovei.

Antreprenorii moldoveni nu pot accepta ca zi de zi țara degradeaza și nu își pot lasa copiii fără nicio speranța. Este datoria celor cu potențial economic, a oamenilor de afaceri, să isi uneasca forțele, sa gândeasca pragmatic, să identifice potențialul Moldovei și să lupte pentru drepturile de a lucra onest.

Conducerea AOAMP s-a întâlnit și cu reprezentanții mediului de afaceri din orașul Cahul. De asemenea, Alexei Repede a efectuat o vizită la Grădiniță Nr. 5 „Clopoțelul” din Cahul. În numele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni,  acesta a facut o donație menită să asigure suportul tehnic pentru activitățile interactive și culturale ale copiilor.

 

Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP) este o organizație ne-guvernamentală, non-profit și apolitică, constituită în 2016 că răspuns la necesitatea formării și consolidării unui mediu de afaceri transparent, prosper și durabil pentru oamenii de afaceri moldoveni de pretutindeni. Antreprenorii de origine moldoveană Alexei Repede, Iurie Pasecinic, Tatiana Nagornîi și Iacob Cerlat au lansat, pe 3 octombrie, Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), în cadrul conferinței Smart City 2016.

Comments

comments