Implementarea Ordinelor Executive: Memorandumurile Departamentului de Securitate Nationala al SUA

2258
DHS Secretary, John Kelly

La inceputul acestei saptamani, Secretarul Departamentului de Securitate Nationala (DSN) al SUA a emis doua memorandumuri care descriu cum DSN intentioneaza sa implementeze ordinul executiv din 25 ianuarie, 2017 al Presedintelui Trump. In acest articol vreau sa discut cum acest memorandum poate afecta sistemul de azil.

In primul rand, pentru cei care deja au primit azil, au obtinut resedinta permanenta (cartea verde) sau cetatenia prin azil, acest memo nu are nici un efect, in esenta. O singura exceptie ar fi faptul ca DSN planifica sa dezvolte Directia de Securitate Nationala si Detectare a Fraudei (sau FDNS, de la Fraud Detection and National Security Directorate), si daca DSN cumva descopera ca un caz aprobat anterior a fost, de fapt, obtinut fraudulent, ar putea redeschide acel caz. Avind in vedere efortul marit al Administratiei Trump de a executa legile imigrationale, tin sa accentuez si sa recomand sa purtati intotdeauna la dumneavoastra dovada (permis de munca, chitanta ca cazul a fost primit de catre oficiul de azil, hotarare judecatoreasca) ca aveti statut legal in SUA.

Pentru cei care au aplicat deja la azil si sunt in asteptare, fie la Asylum Office sau la Immigration Court, acest memo are un efect minim. O persoana cu un caz in asteptare nu poate fi deportata din SUA fara a trece prin procesul de justitie, adica o audiere in fata unui judecator si un apel.

O posibila problema pentru cei in asteptare este posibilitatea ca cazurile lor sa fie amanate si mai mult. Memoranumul DNS directioneaza USCIS sa repartizeze numere sporite de ofiteri de azil si judecatori de imigrari la penetenciarele aflate aproape sau la granita cu Mexico. Bineinteles, acest lucru va insemna ca acestia nu vor fi disponibili sa lucreze la cazurile restante.

In acelasi timp, memorandumul solicita ca “expedited removal” (sau deportarea rapida) sa fie folosit mai pe larg, ceea ce ar insemna o miscare mai rapida a cazurilor si eliberarea instantelor de cazuri restante. Doar timpul ne va arata cum vor decurge lucrurile.

Alta consecinta a acestui memo pentru cei care au un caz de azil in asteptare este concentrarea mai mare asupra fraudei.

Dupa cum a promis in timpul campaniei electorale, Administratia Trump ia actiuni spre executarea legilor imigrationale. Persoanele care au primit azil sau care au depus la azil, sunt in mare parte protejate de deportare, si fara actiune din partea Congresului, probabil ca vor ramane protejate. Insa daca va aflati in SUA si intentionati sa aplicati pentru azil, trebuie sa faceti asta cat mai repede posibil. Doar aflandu-va legal in SUA va puteti proteja impotriva eforturilor de deportare a acestei Administratii.

Comments

comments