Tudor Spătaru, cercetător la Universitatea Columbia

Chimistul Tudor Spătaru este printre puținii moldoveni care s-a realizat ca cercetător în cele mai prestigioase universități din lume. De mai bine de zece ani predă chimia la Universitatea Columbia din New York. S-a născut în satul Cubolta, raionul Sângerei, iar pasiunea sa față de biologie și chimie l-a determinat să lupte cu cei mai tari specialiști din lume, relatează Moldova Times.

Din școală îi plăcea mult matematica, iar cercetările realizate până acum au adus o contribuție enormă în lumea biologiei și a medicinii. A ajuns în Statele Unite tocmai la 54 de ani, când mulți colegi de vîrsta lui au ajuns la numeroase descoperiri, științifice. Nu îi este teamă de reacțiile și concurența care a simit-o pe propria piele în comunitatea cercetătorilor din întreaga lume.

Tudor Spătaru se consideră un norocos, pentru că poate să activeze la standarde înalte de cercetare din SUA, fiind incomparabile cu toate centrele de studiere din întreaga lume.

A avut mare noroc şi de un profesor din Italia, care i-a deschis ușile pentru o carieră extraordinară, astfel, viața adevărată de cercetător a început-o mai târziu, unde a reușit să-și valorifice potențialul umbrit de către șefii săi de la Academia de Științe a Moldovei. A lucrat la Universitatea din Padova timp de cinci ani, unde a cercetat rezonanţa nucleară.

În afară de echipamentul sofisticat de la care se lucrează sute de ore de cercetare cu o capacitate a sute de computere, Tudor a fost frapat de atitudinea și respectul pe care l-a câștigat în rândul altor cercetători americani. Diferențele de abordare dintre centrele științifice din SUA și Moldova sunt între cer și pământ, afirmă Tudor Spătaru, motiv pentru care atitudinea sa critică față de anumite invenții și descoperiri sunt apreciate de către colegii săi. În Moldova, nu s-a bucurat de mult sprijin din partea șefilor.

Din cauza viziunilor sale pro-românești, spune că a fost persecutat de decanul facultăţii, i-au fost luate bursa şi căminul, a dormit prin subsoluri, iar o vreme a fost şi exmatriculat de la studii. Anii petrecuți la Academia de Știință nu i-au adus nicio satisfacție morală, pentru că lucrările lui erau preluate de către șefii de direcție, ceea ce l-a îndepărtat de la succesele pe care trebuia să le acumuleze mult mai devreme.

Tudor Spătaru nu a rupt legăturile cu Academia de Științe, din contra, a reușit să motiveze un grup de cercetători din Moldova, care s-au văzut implicați în proiectele americane, astfel, aceștia și-au propus să studieze beneficiile vitaminei B12.

Tudor rămâne în continuare pasionat de munca sa şi, chiar dacă este deja autorul a peste o sută de lucrări în chimie, mai are de scris pe cea mai importantă, acţiunea vitaminei B12 asupra altor molecule în organismul omului, teorie care încă nu a fost dusă până la capăt de alți cercetători.

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments