Parlamentul României

Zi decisivă pentru referendumul lui Klaus Iohannis, președintele României. Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor a votat luni solicitarea președintelui de a organiza un referendum pe tema anticorupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Decizia a fost luată în unanimitate de voturi, anunță Antena3.

Presedintele României, Klaus Iohannis, s-a adresat Parlamentului cu un discurs in forta, legat de modificarea codurilor penale si de protestele din strada. El a avertizat ca daca PSD nu rezolva actuala criza, va convoca consultari la Cotroceni pentru a vedea care sunt solutiile posibile.

Presedintele Romaniei si-a incheiat discursul, felicitand parintii care si-au dus copiii in Piata Victoriei pentru o lectie autentica de democratie si a cerut parlamentarilor sa pastreze democratia si tara curate pentru viitorul Romaniei.

Astfel, Parlamentul României a adoptat o hotărâre prin care avizează favorabil iniţierea de către preşedintele României a unui referendum naţional consultativ cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR în materie şi recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia.

În hotărârea Parlamentului se precizează că, potrivit art. 90 şi 74 alin. 2, din Constituţia României, problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor. Codul de bune practici ale Comisiei de la Veneţia prevede că textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.

Comments

comments