imagine simbol

Un studiu despre impactul amnistiei fiscale propuse la sfârşitul lui 2016 de către Parlament a fost prezentat astăzi de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Autorii studiului relevă faptul că problema cea mai mare este că amnistia fiscală și liberalizarea capitalului ce sunt propuse în anul 2017 vor submina un șir de procese importante pentru Republica Moldova, cum sunt cele legate de combaterea corupției. Un alt element îngrijorător în opinia expertului Veaceslav Berbeca este că apar semne de îndoială în privința luptei împotriva spălării banilor.
Autorii studiului Ion Tăbârță și Veaceslav Berbeca susțin că votarea legii ar putea anihila rezultatele investigației de elucidare a furtului bancar și recuperare a banilor efectuate de compania Kroll. Potrivit lor, există suspiciuni rezonabile că banii din miliardul furat ar putea fi legalizați prin intermediul acestei legi.

„Această amnistie care se preconizează a fi realizată în anul 2017, de fapt, repetă aceleași motive care au fost și în anul 2007. Adică, ar fi necesară întrucât Republica Moldova ar avea o cotă foarte mare a economiei tenebre, de vreo 70%, se crede că astfel vor fi stimulate investițiile capitale în Republica Moldova.

Din păcate așa ceva nu am avut după anul 2007 când a fost realizată prima amnistie și liberalizarea capitalului. Şi nu cred că vom avea în anul 2017. Iar problema cea mai mare este că această amnistie fiscală și liberalizarea capitalului care sunt propuse în anul 2017 vor submina un șir de procese importante pentru Republica Moldova și, în primul rând, e vorba de procesele legate de combaterea corupției.

Ceea ce propune actualul proiect, de fapt, e neurmărirea persoanelor care își vor declara veniturile, activele. Ei vor fi amnistiați. Asta înseamnă că nu vor fi supuse controlului din partea Agenției Naționale de Integritate – un lucru foarte grav. Și un alt lucru important este că apar semne foarte mari de îndoială în privința luptei împotriva spălării banilor. Fiindcă nu va fi urmărită proveniența banilor declarați, ceea ce iarăși se constituie o problemă foarte gravă pentru Republica Moldova și probabil am putea avea același probleme pe care le-am avut după anul 2007,” a afirmat Berbeca pentru Radio Europa Libera.

Potrivit deputatului Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului privind amnistia fiscală, Parlamentul nu se va grăbi cu adoptarea acestui document şi va lua în considerare toate opiniile experţilor naţionali şi internaţionali. Sergiu Sârbu spune că acest proiect nu va duce la legalizarea furturilor, iar cei care şi-au făcut averi ilegal, nu vor scăpa de răspundere penală.

Comments

comments