În fiecare dimineață, Andrei Tudor Copaci, un băiat în vârstă de 13 ani din Chișinău, Moldova, își începe ziua prin programarea unui robot. Pentru școala și comunitatea sa, el a construit și roboți pentru a efectua sarcini de eficientizare a energiei, cum ar fi pornirea și oprirea luminii.

Pasiunea lui Andrei pentru tehnologie a pornit de la Robo Club, o iniţiativă robotică de învăţamânt implementat de Proiectul Competitivitate USAID Moldova. Robo Club, care a început în 2014 ca un proiect  pilot mic în şase şcoli, a fost îmbrățișat rapid de către profesori și copii și s-aextins în 76 de școli din 40 de localități din toată Moldova. Andrei și o echipă de alți studenți au participat la prestigiosul FIRST LEGO League, un concurs de robotică internațional, care a avut loc anul trecut în Spania.

“Am visul de a deveni un inginer IT și știu tehnologia, pot schimba lumea. Acum, trebuie doar să mă joc cu roboți, dar eu sunt interesat să creez roboți care vor fi de folos pentru întreaga societate “, spune Andrei.

De exemplu, un robot care identifică obiecte de culoare, ar putea fi folosit pentru a sorta mărfurile în depozite, fabrici și magazine. Andrei a proiectat, de asemenea, un robot care să se poată deplasa de-a lungul lungimi suspendate de cablu metalic și care ar putea fi folosit de pompieri pentru stingerea incendiilor în zone care sunt dificil de accesat sau prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană și viața. El a identificat, de asemenea, o soluție pentru sectorul de sănătate prin programarea unui robot care realizează mișcări ritmice, ajutând astfel pacienții cu probleme de mobilitate prin exerciții fizice în terapie.

Prin inițiativa RoboClub, peste 170 de profesori și bibliotecari au fost instruiți pentru a preda robotica la peste 4.000 de elevi din peste 50 de comunități urbane și rurale ale Moldovei.

Comments

comments