imagine simbol

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională privarea mamelor fără loc de muncă, care au demisionat în timpul sarcinii, de indemnizaţia de maternitate, se arată într-un comunicat de presă.

Curtea a decis în mod oficial că prevederile referitoare la indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale tratează divergent diferite categorii de mame în perioada pre și post natală.

Curtea a menționat că aceste condiții creează o atitudine inechitabilă între femeile care nu au lucrat deloc și cele care au lucrat parţial în ultimele 9 luni premergătoare concediului de maternitate. Deși, în ziua nașterii, cele două categorii de mame au același statut, de persoane întreținute, legislația prevede retribuție socială doar pentru femeile șomere pe toată durata celor 9 luni de sarcină.

Publicitate comercială

În context, Curtea a subliniat că tratamentul diferențiat instituit pentru obținerea indemnizației de maternitate fără o justificare obiectivă și rezonabilă este contrar prevederilor Constituției cu privire la Egalitate, Dreptul la asistență și protecție socială și Protecția Familiei.

 De asemenea, Curtea a reiterat că, deşi, statul beneficiază de o amplă marjă de apreciere în domeniul securităţii sociale, şi prin urmare este în drept să extindă protecţia socială mai multor categorii de persoane, acesta este obligat să asigure un tratament echitabil între toate categoriile beneficiare de indemnizaţie de maternitate.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Comments

comments