Imagine simbol
Imagine simbol

Experții internaționali cred că alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte în noiembrie 2016 promite o nouă fază de conflicte politic în interiorul țării. Acum, Președinte Dodon și prim-ministrul Pavel Filip critică politicile cu privire la relațiile cu Rusia și Transnistria. Institutul de Cercetări pentru Politicile Externă a elaborat o publicație pentru a oferi o analiză aprofundată a Republicii Moldova, care apare doar ocazional în mass-media occidentală.

Potrivit lui Andrey Devyatkov, cercetător principal la Centrul pentru Studii post-sovietice (Institutul de Economie, Academia de Științe Ruse) și profesor asociat, Catedra de probleme regionale ale Politicii Mondiale din Moscova Universitatea de Stat, crede că politicile interne ale Moldovei sunt mult mai importante decât cele externe.

“Vlad Plahotniuc, brokerul de putere-cheie în politica moldovenească, a devenit oficial președintele Partidului Democrat, și el va folosi puterea personală pentru a stabiliza regimul politic. Pe termen scurt, el va alimenta clivajele geopolitice și ideologice dintre lagărele de stânga și dreapta a aripii, urmând principiul “divide et impera”.

Acționând separat, nici partidele de stânga, nici de dreapta, nu au suficiente resurse pentru a contesta regimul. În consecință, președintele nou ales, Igor Dodon, trebuie să găsească o cale de a coexista cu actualul guvern. Pentru a menține imaginea sa politică, Dodon a început câteva inițiative controversate, cum ar fi eliminarea steagului UE de la reședința sa și sprijină ideea de”federalizare” a Moldovei.

În același timp, o astfel de miscare ajuta pentru a diviza peisajul politic al țării, făcând geopolitica-concurs imaginat între “Est” și “Vest”, și nu eforturile de combatere a corupției și reformele reale, prioritatea cheie a politicii țării. În plus, mediul extern va contribui la stabilizarea regimului în Moldova. Toți acești factori vor ajuta guvernul moldovean să evite responsabilitatea pentru 1 miliard de dolari furat în 2014 din sistemul bancar. Elita Moldovei va încerca, de asemenea, să ia unele măsuri nepopulare, cum ar fi creșterea prețurilor energiei electrice și adoptarea legislației favorabile pentru partidul de guvernămînt, cum ar fi introducerea unui sistem electoral mixt.

Situația se va schimba doar dacă protestele sociale se vpr întoarce și în cazul în care tabăra de dreapta rămâne așa cum a fost unificată în timpul campaniei prezidențiale. Atât timp cât nu există alianță între Partidul Democratic și partidele socialiste, 2017 va fi un an de stagnare politică internă, înainte de alegerile parlamentare decisive 2018.

 

Comments

comments