În timp ce transferurile bănești de peste hotare ale românilor cresc, cele ale moldovenilor se reduc

900
imagine simbol
imagine simbol

Transferurile de bani către Republica Moldova, factor important de reducere a sărăciei, vor scădea şi mai mult într-un răstimp apropiat, prognozează Banca Mondială, informează Timpul.MD

Unicul scenariu favorabil este ca atât investitorii privaţi interni, cât şi cei externi să sporească cererea pentru forţa de muncă internă, să mărească salariile şi să aducă acasă oamenii din diasporă. Acest lucru se va întâmpla numai în cazul în care Moldova va putea aborda fenomenul corupţiei şi va spori încrederea în statul de drept.

Declarațiile aparțin directorului de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, şi au fost făcute în cadrul unui interviu pentru publicația italiană Osservatorio Balcani e Caucaso.

Pe termen lung, numărul moldovenilor plecați peste hotare se va micșora şi, în consecință, transferurile sunt în scădere. Pe de altă parte, în cazul în care sistemul de pensii nu va reforma rata de pensionare (care reprezintă 27% din venitul unui angajat) către anul 2040 aceasta va rămâne doar la 14% din venitul unui salariat.

Oficialul de la Banca Mondială afirmă că aproape toate beneficiile pe care le va obține Moldova din Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, vor fi rezultatul reformelor pe care tara le va implementa.

Comments

comments