Curtea Constitutionala, Google Maps
Curtea Constitutionala, Google Maps

Ca urmare a alegerilor prezidențiale din toamna 2016, Curtea Constituțională a expediat Parlamentului 5 Adrese în vederea eliminării mai multor lacune din legislație. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către secretariatul Parlamentului.

Astfel, Curtea Constituțională a cerut deputaților să atragă atenția asupra mai multor nereguli în procesul electoral. Printre acestea se numără: reglementarea separată şi explicită a procedurilor de examinare a contestațiilor pentru diversele tipuri de scrutine electorale; introducerea unor criterii suplimentare în vederea calculării numărului și a distribuirii geografice a buletinelor de vot peste hotare, inclusiv asigurarea secţiile de votare de peste hotare cu o cantitate de rezervă de buletine de vot; modificarea Codului penal prin introducerea pedepsei pentru coruperea alegătorilor în cadrul scrutinului prezidențial; instituirea unor mecanisme sancționatorii prompte și imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale; instituirea unor instrumentelor eficiente, care ar permite aplicarea unor sancțiuni cu executare imediată şi disuasive pentru acele instituțiile media care încalcă obligaţia de imparţialitate în perioada electorală.

Șeful Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, Ion Creangă, a declarat că în timpul apropiat va fi pregătită o notă care va fi expediată Comisiilor de profil. La rândul său, acestea urmează să instituie un grup de lucru pentru elaborarea actelor legislative.

O altă posibilitate de elaborare a proiectelor de lege pentru eliminarea lacunelor, Ion Creangă a numit transmiterea notei spre Ministerul Justiției – instituție responsabilă pentru elaborarea documentelor de ordin juridic.

Amintim că pe 13 decembrie Curtea Constituțională a validat rezultatele scrutinului prezidențial și mandatul lui Igor Dodon.

Comments

comments