imagine simbol
imagine simbol

Renașterea filmului moldovenesc şi promovarea producţiei autohtone peste hotarele țării sunt obiectivele Centrului Naţional de Cinematografie pentru anul 2017. Pentru dezvoltarea instituției, dar și pentru finanţarea producţiei autohtone de film Guvernul a alocat aproape opt milioane de lei, relatează Publika TV.

Este pentru prima dată din ultimii zece ani când statul investește în acest domeniu în asemenea proporții.

Directorul Centrului Național de Cinematografie, Valeriu Jereghi susține că ideile pentru dezvoltarea domeniului vor fi discutate la o ședință cu producători de film, regizori și scenariștii. Iar pentru repartizarea banilor va fi anunțat un concurs.

“Guvernul a hotărât să susţină această mişcare de renaştere cinematografiei naţionale, este pentru mine ca cineast, dar şi pentru foarte multă lume este un pas cu mare resprect, noi o să propunem tuturor producătorilor, începând de la nordul republicii, trecând pe centrul şi până la sud să participe la acest concurs”, a afirmat directorul Centrului de Cinematografie, Valeriu Jereghi.

Valeriu Jereghi mai spune că instituția va promova și colaborarea internațională în domeniu.

“Vreau să ridicăm nivelul profesiei. De aceea, noi vom facem mai multe co-producţii internaţionale. Cu un regizor din România, de exemplu, iar operator al nostru eu personal nu o să folosesc din aceasta finanţare a cinematografiei moldoveneşti eu mi-am propus să mă retrag pentru patru ani de zile din propria profesie”, a afirmat directorul Centrului de Cinematografie, Valeriu Jereghi.

Ministerul Culturii susține inițiativa renașterii filmului moldovenesc.

“A fost o necesitate pentru că este un sector dinamic, este un sector care îți promovează imagine nu doar în țara, dar și peste hotare, noi ne fixăm ca obiectiv pe lângă faptul să susținem producția autohtonă, să încercăm să aducem cât mai mulți producători străini aici, în Republica Moldova, ca să încercăm să dezvoltăm parteneriate”, a afirmat secretarul de stat al ministerului Culturii, Andrei Chistol.

Atât actorii care joacă acum mai mult în teatre, cât și regizorii, speră că-și vor putea realiza ideile în scurt timp.

“În sfârșit vedem un progres pentru actorii noștri. Mulți artiști talentați din țara noastră au plecat peste hotare, în România, Suedia, Franța”, a afirmat artistul emerit Piotr Peicev.

” Sper că această promesiune să fie îndiplinită. Întotdeauna am visat să joc în filme. Am avut norocul să particip la filmări în Sankt Petersburg, dar și la noi, într-un film al regizorului Jereghi”, a spus actrița Marina Staşoc.

“De cinci ani mi-a venit ideea unui film despre persoanele cu dizabilități. O poveste de dragoste. Nu știu dacă voi reuși, dar aș vrea să particip la concurs”, a spus actorul și regizorul, Ghenadii Boiarkin.

Centrul Național de Cinematografie a fost înființat în luna mai a anului trecut.

Comments

comments