imagine simbol
imagine simbol

Noile reguli privind prestarea serviciilor poștale vor intra în vigoare începând cu 1 februarie 2017. Și anume, cetățenii Republicii Moldova vor avea posibilitatea să expedieze sau să primească mijloace bănești în valută străină, din alte țări, prin mandate poștale. Astfel, se creează oportunități noi în special pentru moldovenii care muncesc peste hotarele țării.

Serviciul de mandate poştale internaţionale este prestat în baza acordurilor internaţionale bilaterale încheiate în conformitate cu Aranjamentul Uniunii Poştale Universale privind serviciile poştale de plată la care Republica Moldova este parte.

De asemenea, furnizorii de servicii poștare urmează să asigure confidențialitatea și securitatea datelor cu caracter personal referitoare la utilizatori, dar și să presteze servicii calitative conform standardelor europene. În acest sens, au fost stabilite normele referitoare la prestarea serviciilor poștale, condițiile de acceptare în rețea a trimiterilor poștale, drepturile și obligațiunile utilizatorilor de servicii poștale, responsabilitatea furnizorilor și utilizatorilor, dar și alte reguli importante pentru acest domeniu.

Cetățenii R. Moldova aflați la muncă peste hotare au trimis în 11 luni ale anului 2016 peste 986,87 de milioane de dolari acasă. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în luna noiembrie 2016 au ajuns în R. Moldova 91,51 de milioane de dolari, cifră mai mică decât în fiecare lună începând din iunie 2016.

Aproape jumătate din transferuri au fost făcute în euro – 48,6%, urmând transferurile în dolari – 26,4%, lei moldovenești – 14,8% și rublele rusești – 10,2%.

Comments

comments