Cristina Leahu, colecție personală
Cristina Leahu, colecție personală

După ce a plecat din Moldova la doar 13 ani, Cristina Leahu se gândește tot mai la condițiile de trai și oamenii din țara de baștină. Stabilită cu traiul în Barselona, a reușit să inspire multe femei din rândul diasporei prin diverse cursuri de mentorat. Potrivit ei, cu trecerea anilor, tot mai mult se gândea că ar trebui să contribuie și să întrerpindă ceva util pentru Moldova.

Natalia Ghilașcu: Dragă Cristina, voi începe interviul cu o mențiune pe care ați făcut-o în adresa femeilor din diasporă, care au calități deosebite, care au trebuit să-și pună costumul de fier și să se arunce în lupta pentru o viață mai bună. Aceste eforturi s-au meritat pentru a se regăsi într-o altă societate decât cea moldovenească?  

Cristina Leahu: Categoric, orice efort își are meritul său. Depinde din ce punct de vedere privim. Daca analizam din perspectiva personală a fiecarei femei, aceste eforturi au adus noi orizonturi de ințelegere, percepere a lumii din altă perspectivă, cultură, tradiție, învățarea a cel putin unei limbi noi, dezvoltarea anumitor abilități de care au avut nevoie într-un mediu nou.

Să nu uitam că femeile noastre aduc o contribuție de10% din PIB Moldovei. Avem o națiune cu o înțelegere a lucrurilor diverse, ne oferă un grad de educație mai avansat, un set de cunoștințe și specializări în anumite domenii.

Sigur, costumul de fier a lăsat urme adânci pe diverse porțiuni ale sufletului femeilor, dar nu numai. Unele din ele au reușit să le cicatrizeze, altele doar să le mascheze. Altele au ascuns atât de bine încât susțin că nici nu au existat.

Natalia Ghilașcu: Cristina Leahu, ați lansat un curs de inteligență emoțională pentru femeile migrante din Barselona, cu genericul „Șezători de suflet”. Cum ați ajuns la această idee și de ce considerați importantă consolidarea femielor din diasporă?

Cristina Leahu: Am lansat un curs de inteligență emoțională pentru femeile din diasporă. În acest proiect pilot am inclus diaspora din Milano, Padova și Barcelona. Factorul decisiv a fost numărul mare de femei din Moldova. Cursul de inteligență emoțională a fost ceva ce pe parcursul vieții mi-a fost personal foarte util, apoi și profesional mi-a servit mult.

Cristina Leahu
Cristina Leahu

Cu cât treceau anii mai mult, cu atât mai mult aveam gândul că ar trebui să contribui în țara mea, să fac ceva pentru Moldova și să mulțumesc acelui loc pentru ceea ce sunt eu astăzi. Știu exact că femeile sunt cele care sunt responsabile de foarte multe aspecte ce țin de armonia unității sociale – familia. Femeile parcurg etape de acuitate creativă și de vulnerabilitate, în ambele situatii au nevoie de suport.

Dacă noi, femeile nu ne susținem între noi, avem de depășit o dublă confruntare, cea de afirmare în fața bărbaților și de conflict cu alte femei rivale. Noi avem misiunea de a ne susține unele pe altele, iar în momentul în care surpirndem un gând negativ sau o invidie, o salutăm frumos și o rugăm să plece. Ba mai mult, mergem și felicităm persoana care ne-a trezit acest gând și o dăm altora exemplu și model.

Natalia Ghilașcu: După susținerea unor astfel de întruniri, cât de inspirate s-au dovedit a fi femeile din diasporă să lanseze propriile activități de antreprenoriat social în comunitățile lor?

Cristina Leahu: Cred că un lucru important ce a facut acest proiect este crearea comunității femeilor INSPIRA, la care le invit pe toate femeile interesate și care vor sa crească și să contribuie, să se alăture nouă. Această comunitate nu are hotare, vorbeste aceeasi limbă și împărtășește aceleași dorințe și aspirații: de a contribui pentru Moldova, de a avea o mai bună întelegere a lucrurilor și de a crește și a se dezvolta personal.

Ca rezultat final al proiectului, s-a nascut un proiect social “Împletește și dăruiește” la care au participat femeile noastre, unde au împletit căciulițe si fulare pentru familii vulnerabile din Moldova. Scopul a fost să ajutăm două familii și 9 copii. Așteptările noastre au depășit orice previziune, s-au înrolat mult mai multe femei, cu fiicele lor, mamele lor și bunicile. Am fabricat peste 35 de fulare și 30 de căciuli care au mers impreuna cu haine, dulciuri și bănuți pentru lemne copiilor din Moldova.

Cristina Leahu
Cristina Leahu

Natalia Ghilașcu: Ce ai descoperit despre viața femeilor migrante după ce ai condus cursurile de inteligență emoțională în comunitățile feminine?

Cristina Leahu: S-au confirmat multe din ceea ce deja știam, am descoperit că acel dor de casă este mult mai pregnant decât credeam și că multe dintre ele viseaza să se întoarcă înapoi și să se bucure de o viață frumoasa acolo de unde au plecat.

Natalia Ghilașcu: Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă femeile migrante din Italia și Spania? Găsesc o bună susținere și deschidere din partea Guvernelor sau chiar a bărbaților din aceste țări?

Cristina Leahu: Cred că sunt două societăți diferite și asta a potențat anumite trăsături în diaspora moldovenilor din Spania și Italia. Cel mai mult se resimte faptul că societatea Italiana este mai puțin cromatică decât cea spaniolă și asta a generat o adaptare diferită a femeilor noastre.

Problemele cele mai stringente ale migrantilor sunt, în general, cele legate de birocarția sporită din ambele țări, siguranța locului de munca, dar în mod principal, cunoașterea drepturilor omului. Oamenii sunt supusi diverselor tipuri de abuzuri, umiliri sau nedreptăți doar pentru că nu îşi cunosc drepturile sau au frica de a le cere cu voce tare.

Cea mai sensibila problemă a migratiei sunt copiii care rămân, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp acasă, cu sau fără tutelă legală. Stiu care sunt repercursiunile unor copii care sunt separați de parinti, de aceea încurajez și îndemn părinții să apeleze la o consiliere specializată înainte de a pleca.

Natalia Ghilașcu: Cât de interesată este comunitatea de moldoveni din Italia sau Spania să susțină proiecte sociale pentru a spijini grupurile de femei dezavantajate, sau alte persoane care necesită ajutor în Moldova?

Cristina Leahu: Sunt foarte deschise și dornice. Am fost surprinsă de nivelul de înrolare a femeilor în proiectul social “Impletește și dăruiește” pe care l-am pus la punct în urma atelierelor de inteligență emoțională. Femeile noastre au deja un set de cunoașteri, de abilități, de deprinderi care le-ar putea implementa și în Moldova, doar dacă ar avea deschiderea necesara din partea instituțiilor publice de acolo.

Natalia Ghilașcu: Credeți că există sinergie între comunitatățile de antreprenori moldoveni din Italia și ai celor din Moldova în inițierea unor afaceri comune sau proiecte investiționale de anvergură?

Cristina Leahu: Cred că lipsește o platformă care ar putea reuni aceste atribute. Am identificat oportunitatea, am identificat doritori, am identificat și necesitățile existente, dar lipseste o platformă care să le reunească pe toate. De altfel, al doilea proiect urmărește sporirea posibilității de a crea afaceri și proiecte în comun. Vom asigura și instruirea necesară unei rețele de investitori, care vor spori capacitatea de implementare. Cei care simt că pot contribui și sunt interesați, se pot implica. Cu cat mai mulți suntem, mai multe reușim.

Natalia Ghilașcu: Cum te-a schimbat fenomenul migrației, de la vîrsta de 13 ani ați plecat în România, iar mai apoi în Barcelona. Cât de ușor îi este unei femei profesioniste să se stabilească cu traiul într-o țară străină sau nu chiar atât de străină după cum pare la prima vedere?

Cand treci prin anumite greutăți, nu vrei să știe toată lumea. În socitatea noastra este apreciat succesul, nu procesul. Astfel, nimeni nu vorbeste despre persoanele de succes de câte ori au eșuat. A fost dureros la inceput, e ca si cum ti-ai rupe o unghie. Te gândești, e doar o unghie…dar cât doare. Asa a fost și pentru mine la 13 ani. Apoi, crești, te fromezi, reușești și asta crește și mai mult încrederea în tine, însă abilitatea de a înțelege exact ce simte și prin ce trece un copil expus migratiei, a ramas. De aceea, suportul și sprijinul oferit este foarte important în orice schimbare aplicată unui copil.

Cristina Leahu, colecție personală
Cristina Leahu, colecție personală

Cu situația de pe piața muncii din Spania, care cred ca este cea mai mare provocare a majorității persoanelor migrante. Așa a apărut proiectul centrului Wellness, o platforma ce oferă educașie nutrițională, consultații în nutritie, miscare și suport în comunitate, pentru o reusită personală. Acest proiect a fost inițiat și susținut de un grup de investitori din România.

Natalia Ghilașcu: După ce v-ați mutat cu traiul în Spania acum 8 ani, ați reușit să lansați cartea Cercuri Ovale ce Râd

Cristina Leahu: Cartea este o consecința iubirilor, trăirilor, durerilor, dorurilor, emoțiilor. Este un hobby sau o pasiune, poeziile vin prin mine, și nu mă pot opri din a le scrie. Acum am devenit mai organizată în a le aduna. Astfel a apărut și cartea. De fapt, a aparut din nevoia de a le putea trimite mai ușor prietenilor creațiile.

Natalia Ghilașcu: Cum ați ajuns să schimbați consultațiile de nutriție la dezvoltare personală și coaching Aveti o pasiune mai veche de mentorat?

Congresele internationale de nutritie nu au lipsit de pe lista mea de “lucruri de făcut”. Am avut oportunitatea de a mă instrui chiar cu laureatul premiului Nobel în nutritie. Relația noastră cu mâncarea este mult mai mare decat ceea ce-și pui în farfurie. Mancarea este primul lucru care unește orice bebeluș cu mama lui. Este nu doar o nutriție alimentară, dar și emoțională. Clienții au început să-mi solicite nu doar consultații nutriționale, iar coachingul a devenit parte componenta a vietii mele.

Natalia Ghilașcu: Care sunt viitoarele proiecte pe care le pui la cale și pe cine preferi să ai în echipa de lucru?

Cred că sunt omul care facilitează, inspiră și contribuie ca lucrurile să se întâmple. Orice proiect care vine spre mine am învățat să stiu sa-l primesc, nimic din ceea ce mi se întâmplă nu este doar o coincidență. Carti, consultații, ateliere, dăruire, contribuție, valoare și totul prin iubire, respect și acceptare. Una din dorințele mele pentru 2017 ar fi să creăm o echipă de profesioniști, care să ofere suport pentru copiii și părinții despărțiți de migrație. Cine vrea să INSPIRE, să se alăture.

Vă mulțumim și multe succese!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments