Șezătoarea moldovenilor din Sarcamento
Șezătoarea moldovenilor din Sarcamento

Cand vorbim de Carciun si An Nou, ni se perinda in fata ochilor imagini de colindatori, clopotei aurii, masti hazlii, Mos Craciun cu Alba ca Zapada, fulgi de nea, cantece la gura sobei, cete de uratori si desigur bucate delicioase cum le facea mama si bunica.

Desi departe de casa, moldovenii din Sacramento, nu inceteaza niciodata sa se gandeasca la frumoasele traditii, la ceea ce au lasat ei departe si la ceea ce ii defineste pe ei ca natiune. Se zice ca departarea caleste omul. La departare sentimentele de drag de tara, de traditie, de cultura si de ce-i al nostru se intensifica si face ca in inimile noastre sa apara emotii nesabuite. Dragostea de tara, de neam e un sentiment firesc.

sacramento10Capata amploare mult mai mare atunci cand distanta dintre om si tara se mareste! Cei ce sunt departe de Molodva pot impartasi aceleasi emotii. Cu dragostea de tarisoara noastra Moldova, cu dorul la traditiile noastre stamosesti moldovenii din Sacramento au avut parte de unul din cele mai frumoase evenimente pe care comunitatea din California a avut vreodata.

In haine de sarbatoare: in ii si bondite, cu basmali, sosoni si opincute, sub lumina dulce a bradutului decorat cu ornamente traditionale moldovenesti pe 17 decembrie 2016 in holul unei incaperi luminoase si largi s-au adunat vreo 200 de moldoveni sa sarbatoreasca Craciunul si Anul Nou.

Emotia de bucurie a coplesit fiecare moldovean si invitat la sezatoare.  Imediat ce lumea a pasit pragul holului, a fost transferata in Casa Mare a Moldovei. Scena a fost decorata cu un covor mare moldovenesc, cu prosoape si mese pline de bucate. Colacii, cozonacii, hulubasii, craciuneii si biscuitii de casa le zambeau  invitatilor si le aduceau aminte de bunatatile copilariei!

sacramento1Covorul moldovenesc de jos ademenea pasii oamenilor si-i indemna sa se aseze sub bradut si sa ia o canuta de vin gustos la masa rotunda. Atmosfera calda de casa a fost completata de grupul moldovenilor ce la gura sobei au inceput a canta cantece traditionale molodovenesti cum ar fi “Lasa-ma la sezatoare”, “La Gheorghita la portita” si “Asta hora-mi place mie”. Au inceput replici, glume, amintiri de demult. Ghicitorile, zicatorile, dansurile pe scena au facut ca oamenii sa fie transpusi in Moldova noastra de odinioara, iar clinchetele clopoteilor colindatorilor, a uratorilor au facut sa le tresara inima de bucurie.

Gazda Mariana Mikesell a pus atata suflet sa aceasta sarbatoare sa fie una reusita. Scena decorata, bucatele pregatite, scenariul bine gandit – toate au servit ca aceasta sarbatoare sa fie una de succes. Fiecare ce face eveniumente de asa anvergura stie ca nu e usor. Sigur ca este efortul unei echipe ce sta in spatele organizatorului. Vrem sa mentionam si numele celor ce au cantat, au ajutat cu decorul si au lucrat sirguincios la pregatirea bucatelor si a sezatorii.

Comunitatea moldovenilor din Sacramento, SUA
Comunitatea moldovenilor din Sacramento, SUA

Acestia sunt Natalia si Alexandru Coval, Marta, Bella si Oleg Caraculac, Slavic Dragomir, Galina Rapcea, Violeta Courter, Aurica si Phil Kirkwood, Aliona Plamadeala, Tatiana Salaru, Veaceslav si Alisa Lisagor, Ina, Rodica si Roman Lupu, Ion si Anastasia Salaru, Victor Butanu, Ghenadie si Tatiana Ciornii, Alexandru Colta, Valeria si Stepan Burlacu, Lucia Levit, Aliona, Galina, Nicolae Burcatii, Victoria Vedron, Denis Vacarita, George si Irina Arabagi, Erik si Brent Mikesell, Sandu Sarbu, Oleg si Natalia Ciubotaru, Ruslan Vdovicenco, Corneliu Bravu, George Kulea, Stepan Mitioglu, Viorica Onut, Abigail Bugac, Katica Got cu grupul de colindatori si multi altii care au contribuit ca acest eveniment sa fie unul de succes.

Copii s-au bucurat din plin la aceasta sarbatoare! Au fost expuse desene la expozitia Iarna Moldovei mele. Au participat 15 copii si premiul mare acordat de Biroul Relatii cu Diaspora s-a decernat familiei Gorbuleac (Elena, 8, Alexandru 9, si Nadejda 13) o  Albinuta, premiu de merit – revista Moldova de Oriunde pentru Laura si Diana Ciubotaru, premiul pentru cel mai mic paricipant – Sanduta Colta, 4 ani, premiu de incurajare – Laura Micleusanu, Julie, Emma Kirkwood,  si Ilinca Dontu.  Drept multamire, toti copiii participanti la expozitie au primit cate o punguta de dulciuri cu niste cornisoare si bomboane Bucuria!

Cred ca fiecare copil a trait momente unice cand l-a intampinat pe Mos Craciun. Sub cantecul Mos Craciun cu plete dalbe ( Denis Vacarita) am vazut mosul urcandu-se pe scena cu un zambet si o cumsecadenie deosebita. Omul de Zapada, Alba ca Zapada, Mos Craciun toti au dansat si au ridicat dispozitia copiilor comunitatii din Sacramento.

Hora moldovenilor din Sacramento
Hora moldovenilor din Sacramento

Atelierul de arta dirijat de Natalia Ciubotaru a fost un mare succes si a avut menirea sa-i invete pe copii a confectiona sorcove, obiecte se tin de Craciun si Iarna Molodvei, precum in cercul de arta s-a practicat sa se vorbeasca in limba romana!

Oleg Ciubotaru a fost cel ce a filmat si a prins multe din momentele unicale de la Sorcova Vesela. Sunt multe familii care au facut cateva ore de mers cu masina ca sa vina la eveniment. Organizatorii festivitatii isi exprima multumire pentru aceasta.

La finalul sezatorii Gheorghe Arabagi, artist al poporului republicii Moldova si Irina Arabagi, artista emerita a republicii Molodva impreuna cu grupul de dansatori din Sacramento a bucurat vazul cu o sarba si o hora stramoseasa. Hora din Sacramento a fost una mare, cum nu s-a mai vazut niciodata aici in California.

“E sarbatoare si rasuna muzica” – acest cantec ce nu lasa indiferent nici un moldovean, i-a avantat pe toti in dans si a pus atatea zambetele pe fetile participantilor. Cand vedem hora noastra, masa rotunda, colacul care e si el de forma rotunda ne dam seama ca inca din stramosi cercul ne-a definit pe noi ca natiune. Cercul e simbolul unitatii. Poate de aceea cand ne prindem mainile intr-o hora e ca si cum am aduna toata comunitatea, tot satul sa fim gramajoara, umar la umar sa ne bucuram impreuna de ceea ce-i al nostru.

Invitatii au plecat acasa cu un borcan de muraturi pregatit cu atata drag de gazda Mariana Mikesell, cu o impresie de neuitat si o simtire puternica de mandrie de apartenenta de neam si tara.

sacramento7A fost un eveniment de o rezonanta unica. Comunitatea din Sacramento a strans $200 pe care ii acorda cu drag organizatiei Galop Moldova ce sponsorizeaza centrul de copii cu nevoi speciale din Moldova ce crede ca picii pot devini mai sanatosi prin terapia de calarie.

Desi evenementul e in trecut, fiece participant si invitat la aceasta sarbatoare mai pastreaza in memorie clipele de fericre cand se dansa, se glumea, se canta, se gusta din bucate traditioanle – paine de casa, colaci, sarmale, placinte, mamaliga, friptura cu branza de oi si mujdei. Clinchetul zurgalailor, mirosul de mancare de casa, zambetele de pe fetile copiilor, alaiul si voia buna a facut ca toata lumea sa se simta cum ar fi acasa. Moldova e unde suntem noi. Moldova e cu noi in suflet. Sarbatori Fericite, dragi moldoveni, si niciodata sa nu uitati de unde veniti si de unde va trageti radacinile!

La Anul si La Multi Ani!

Comments

comments